NOVI DOKAZ

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je možda prisilio pilota da sleti

(FILES) -- A file photo taken on January 21, 2010 shows Polish President Lech Kaczynski and his wife Maria smiling after he received the highest state decoration "the Order of the White Lion'' from the hands of Czech President Vaclav Klaus (unseen) at Prague Castle in Prague. A plane carrying Polish president Lech Kaczynski, his wife and much of the country's military and state elite crashed in thick fog in Russia on April 10, 2010 killing all 96 people on board in a blazing inferno. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
 AFP

VARŠAVA - Istražitelji zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski otkrili su glas pete osobe na snimkama iz crne kutije koja je spašena iz krhotina aviona. Novi dokaz ide u prilog teoriji da je do tragedije došlo jer su piloti bili pod pritiskom da slete u ruski grad Smolensk.

Poljska televizija TVN24 objavila je da se na snimci čuje kako četvero članova posade iz kokpita nekoliko trenutaka prije pada razgovara s petom osobom. Nije otkriveno o kome je riječ, no mnogi su uvjereni da je to mogao biti upravo pokojni Kaczynski.

Naime, tragično preminuli predsjednik 2008. godine zaprijetio je pilotu koji nije želio nepredviđeno sletjeti u zračnu luku u Tbilisiju dok je trajao vojni sukob između Rusije i Gruzije, te a prisilio da sleti. Kako je istaknuo jedan poljski vojni dužnosnik, na VIP letovima putnici često razgovaraju s posadom.

Pokojni poljski predsjednik sa suprugom i nizom najviših državnih dužnosnika putovao je na komemoraciju masovnog pokolja nad poljskim časnicima koji su počinili Sovjeti u Drugom svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:48