DJELA IZ RATA

'JE LI TOČNO DA STE U RATU SLUNJ NAZIVALI SRPSKIM?' Marijana Petir napala sisačkog dožupana Boru Rkmana

Na postavljeno pitanje Rkman nije odgovorio, jer je intervenirala županica Marina Lovrić Merzel ističući kako svi moramo poštivati Ustav, Ustavni zakon i prava nacionalnih manjina, te da govornica županijske skupštine nikome ne može služiti za raspirivanje strasti.

SISAK - Molim vas da se očitujete, kao sisačko-moslavački dožupan, je li točno ono što pišu brojni mediji, da ste u ratu prenosili hvalospjeve o srpskoj vojsci, pisali ratnohuškačke tekstove, Slunj nazivali srpskim gradom i veličali neke osuđene srpske ratne zločince. Pitala je ovo Marijana Petir (HSS), županijska vijećnica, sisačko-moslavačkog dožupana Bogdana Boru Rkmana, koji je na to mjesto izabran kao kandidat srpske manjine, na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak 8. srpnja u Sisku. Na postavljeno pitanje Rkman nije odgovorio, jer je intervenirala županica Marina Lovrić Merzel ističući kako svi moramo poštivati Ustav, Ustavni zakon i prava nacionalnih manjina, te da govornica županijske skupštine nikome ne može služiti za raspirivanje strasti. - Ovdje trebamo govoriti o razvoju, o zapošljavanju, o projektima, a ne pobuđivati niske strasti, rekla je županica. Na taj način zaustavila je i odgovor prozavanog dožupana koji je sjedio u prvom redu vijećnice, zajedno sa županicom i kolegama zamjenicima Nekvapilom i Vlahovcem. Ni u pauzi dožupan Rkman nije bio raspoložen odgovoriti na novinarsko pitanje o toj temi kao i na upit županijske vijećnice Petir. No, pred same izbore isticao je da nema nikakve ni zakonske ni moralne prepreke da se kandidira za dožupana Sisačko-moslavačke županije, niti se odriče svojih stavova koje je iznosio kao reporter lista “Vojska Krajine”.

U svojim tekstovima u tome listu, glasilu vojske krajine, Rkman je otvoreno glorificirao pješadiju, tenkiste i artiljerce vojske srpske krajine. Prijetio je napadima na Zagreb, Karlovac navodeći kako su “nišani podešeni za dejstvo po vitalnim neprijateljskim ciljevima u Zagrebu, Karlovcu i drugim dijelovima hrvatske teritorije.” Dvadeset godina kasnije, Rkman je dožupan Sisačko-moslavačke županije, odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima, sluša hrvatsku himnu, dijeli vlast sa SDP-om, ali i HSP-om i prima jako lijepu plaću.

- Nije normalno da čovjek koji se otrovnim perom, ratnohuškačkim tekstovima borio protiv Hrvatske, sada aktivno sudjeluje u hrvatskom političkom životu, da bude sisački dožupan, nedvosmisleni je stav Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, koja djeluje u Sisku. Kao veliki problem, izbor Rkmana podvlači i sisački biskup Vlado Košić. Na misi za branitelje rekao je da je “nedopustivo da se u našoj Domovini može, i to čak iz školskih udžbenika, učiti i neka druga, nedogođena povijest o Domovinskom ratu. I to naša država tolerira! To ne bi bilo moguće ni u jednoj normalnoj zemlji na svijetu, a kod nas jest. Djeca srpske manjine u RH uče kako Domovinski rat nije bila agresija Srbije na Hrvatsku nego - građanski rat. A u našoj Županiji, čujem, na mjesto dožupana zasjeo je gospodin koji je bio ratni novinar SAO Krajine i koji je poticao ratna djelovanja pobunjenika protiv ove iste zemlje, kojom će tobože sada upravljati - na čiju korist? Neviđeno ali ipak istinito - gdje? U Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je biskup Košić. Sada je slučaj Rkman otvorena i na Županijskoj skupštini i bez obzira na županičinu intervenciju, sjednica Županijske skupštine 8. srpnja sigurno neće biti posljednja na kojoj će biti traženo pojašnjenje nekih stavova sisačkog dožupana Bogdana Bore Rkmana iz doba rata.

Boro Rkman: “Ne odričem se svojih reportaža, one su realan prikaz stanja naše srpske vojske”

SISAK - Nakon izbora za dožupana, Bogdan Boro Rkman, predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke i novoizabrani dožupan Sisačko-moslavačke županije ispred srpske manjine, dao je kraći intervju portalu “Glas Srpske”. Na pitanje novinara portala kako mu Hrvatski ratni veterani zamjeraju na tekstovima u kojima je za vrijeme rata afirmirao vojsku Krajine, Rkman odgovara: “Ti tekstovi njima predstavljaju problem, ali meni ne. Nastajali su na prvoj liniji i bili su realan prikaz stanja naše, srpske, vojske s prve borbene linije. Tih reportaža ni danas se ne odričem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:07