OTKRIVAMO

VLADIN ODGOVOR EU 'Mi smo u pravu. idemo do kraja, čak i ako nas kazne'

Vlada će ustrajati na poziciji principijelne države kojoj ne prima naređenja od bahatih europskih političarki

Nema kompromisa oko Europskog uhidbenog naloga. U pravu smo i idemo do kraja bez obzira ne sve, čak i ako će nas kazniti Europska komisija. Ali i u tom slučaju, kazna će biti privremena, a Hrvatska će potvrditi svoju principijelnu politiku. Dakle, idemo s promjenom Ustava i osnivanjem Istražnog povjerenstva, u međuvremenu očekujemo da pravosuđe istraži ima li osnove za podizanje optužnice protiv Josipa Perkovića , a sredinom 2014. na snagu će stupiti izmjene kojima će se ukinuti vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Ponavljam, ne pada nam na pamet odustati - rezolutno je komentirao visoki dužnosnik Vlade s kojim smo ove subote razgovarali o najavama prema kojima će Bruxelles podvrgnuti Hrvatsku sankcijama.

Bez pisma premijerima

Premijer Zoran Milanović nije, unatoč pojedinim najavama, pisao europskim premijerima o hrvatskom viđenju ovog problema, ali posljednjih tjedana pokušava aktivno brifirati šefove zemalja članica Europske unije. Među ostalim, razgovarao je s premijerima baltičkih država, Slovenije, Mađarske i još nekima. Paradoksalno, ali gotovo nitko od predsjednika vlada nikada nije čuo za tzv. Lex Perković , niti ovu tema stavljaju na vrh europskih problema. Ali problem je što unutar Europske komisije vlada nepisano pravilo međusobnog nezamjeranja, što uspješno koristi povjerenica Viviane Reding koja je preuzela inicijativu i uvelike diktira sadašnju politiku EK prema Republici Hrvatskoj, a to uključuje i financijske sankcije.

Očito je kako su najave sankcija izazvale ogromno neraspoloženje unutar izvršne vlasti. Pritom je oštrica nezadovoljstva usmjerena prema Viviane Reding, koju se u Zagrebu optužuje da vodi privatni rat. “Kod nje se radi o spoju ogromnog egotripa i bahatosti, zbog kojih odbija saslušati naše argumente. Već je bilo maksimalno nepristojno kada nam je lekcije držala nekakva njezina glasnogovornica, a Viviane Reding posljednjim reakcijama pokazuje da želi do kraja zaoštriti situaciju”, smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Tjedan za sankcije?

U petak su brojni izvori iz EU neslužbeno potvrdili da Viviane Reding namjerava sljedeći tjedan pokrenuti konzultacije o aktiviranju mjera protiv Hrvatske koje predviđa članak 39 pristupnog ugovora. Isti izvori rekli su da povjerenica nije zadovoljna zbog toga što se stupanje na snagu izmijenjenog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga povezuje s ustavnim promjenama, a stupanje na snagu odgađa za skoro godinu dana.

Schengen upitan

Iako to eksplicitno ne priznaju, čini se da su se u hrvatskoj Vladi pomirili s mogućim sankcijama, konkretno, uskratom europskih sredstava namijenjenih širenju Schengena na Hrvatsku. Pritom se, međutim, umanjuju posljedice koje će izazvati uskraćivanje novca namijenjenog uvođenju schengenskog režima:

“Ove godine smo već dobili 40 milijuna eura za provedbu Schengena, a u 2014. računamo na još 80 milijuna eura, i garantiram da ćemo to i dobiti onoga trena kada u srpnju sljedeće godine na snagu stupe izmjene zakona. Za šest mjeseci stvari će doći u normalu, a Hrvatska će se potvrditi kao principijelna država kojoj neće zapovijedati bahate europske političarke”, uvjeren je visoki dužnosnik Vlade. Sankcije za Hrvatsku pogodit će Mađarsku i Sloveniju, koje će sada dulje ostati zemlje koje predstavljaju vanjsku granicu EU.

Leko: Povjerenstvo nema smisla Josipović: Sankcija neće biti

Predsjednik Sabora Josip Leko besmislenim je ocijenio SDP-ov prijedlog osnivanja saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Perković.

- Nisam o tome razgovarao ni u Saboru niti u stranci pa iznosim osobni stav. Iskustvo s istražnim povjerenstvima govori da preko njih nismo ništa riješili. Uvjeren sam da postupanje Vlade vezano uz taj slučaj nije naštetilo Hrvatskoj i ne očekujem “pedagoške mjere”. Predsjednik Ivo Josipović, sudjelujući na diplomatskoj berbi u Jastrebarskom, izjavio je da do europskih sankcija neće doći. - Uvjeren sam da će Sabor uskladiti naše zakonodavstvo s onim što smo potpisali. Mislim da je ovo bilo nepotrebno - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:14