KULTURNA DOGAĐANJA

Za svačiji ukus ponešto

Iako ni u proljeće ne nedostaje događanja, krajem ljeta i ujesen sjever Hrvatske postaje sjajno odredište za kulturu i zabavu

VARAŽDIN

ŠPANCIRFEST

Krajem kolovoza Varaždin svake godine postaje nezaobilazno odredište za sve šetače, ljubitelje glazbe, dobrih emocija i uličnih događanja. Špancirfest svake godine na Korzu i u Starom gradu okuplja odlične glazbenike i posjetitelje iz cijele Hrvatske, a lani su brojem posjetitelja oborili svoj rekord - oko 200 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, posjetilo je ovaj multimedijalni kulturni događaj. Na lanjskom je Špancirfestu održano više od 230 različitih programa, a imamo razloga vjerovati da će ove godine biti još bolje.

Riječ je o međunarodnom, multimedijalnom i multikulturalnom festivalu koji se temelji na suvremenom stvaralaštvu te interakciji izvođača i posjetitelja. Program festivala odvija se u povijesnoj jezgri Varaždina, a obuhvaća glazbene programe i koncerte, novi teatar - ulični performeri i glazbenici, predstave komedije, programe za djecu, mala lutkarska kazališta, te niz kretivnih radionica i interaktivnih programa.

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Kraj ljeta rezerviran je za “španciranje”, a jesen je u Varaždinu i okolici u znaku baroka i vrhunskih glazbeni nota u prekrasnom ambijentu. U njegovu katedralu, crkve, galerije pa čak i obližnji dvorac Trakošćan slijevaju se ljubitelji klasične glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva. Varaždinske barokne večeri barokni su festival s najduljom tradicijom u Hrvatskoj, a ove se godine održava od 23. rujna do 3. listopada. Zborovi, solisti, ansambli, kvarteti i orkestri stižu iz cijelog svijeta, pa je ovaj festival jedinstvena prilika da se čuju neki od ponajboljih glazbenika i glazbenih sastava današnjice.

ZAGORJE

OŽIVLJAVANJE BITKE S TURCIMA

Početkom svibnja u Starom gradu Kaštela održava se manifestacija u sjećanje na 1545. godinu. Srednjovjekovni sajam prikazuje život srednjeg vijeka, a popratno je događanje izložba sireva i poljoprivrednih proizvoda, te izložba meda i proizvoda od meda.

SAJAM ZAGORSKIH VINA

U Bedekovčini se krajem svibnja održava sajam i izložba zagorskih vina, jednogodišnja provjera dosegnute kvalitete proizvedenih vina, ali i marketinška promocija zagorske kapljice.

TABOR FILM FESTIVAL

Međunarodni festival kratkometražnog filma, jedini takav u Hrvatskoj, održava se u Zaboku od 7. do 11. lipnja. Ove godine lokacije projekcija su Multimedijalni centar Zabok, Zelena dvorana i Huncut.

LJETO U KRAPINI

Tijekom kolovoza na ulicama Krapine i u prostorima Muzeja evolucije održava se niz kulturnih i zabavnih programa. Razgled grada moguć je uz stručno vodstvo, a pet nedjelja na Hušnjakovu tematski je podijeljeno na Purgersku nedjelju, Negda i denes, Nedjelju krapinskog pračovjeka, Etno nedjelju i Festivalsku nedjelju.

ČAKOVEC

LJETO U GRADU ZRINSKIH

Tijekom ljetnih mjeseci u Čakovcu se održava niz zabavnih i kulturnih događanja pod zajedničkim nazivom Ljeto u gradu Zrinskih. Koncerti u atriju Staroga grada, filmske večeri, kazališne predstave i izložbe samo su dio programa koji Međimurce zabavljaju za sparnih ljetnih dana.

KOPRIVNICA

RENESANSNI FESTIVAL

Najveća povijesna manifestacija ovog dijela Europe održava se početkom rujna. Uključuje razna zabavna događanja koja oživljavaju protuturske renesansne utvrde i podsjećaju Koprivničance i posjetitelje na davno minula vremena.

ĐURĐEVAC

PICOKIJADA

Picokijada je tradicionalna manifestacija koja se održava krajem lipnja kao spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka pod nazivom "Legenda o Picokima". Scensko oživljavanje Legende je scenska priredba i osobit vizualno-zvučni doživljaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:29