MRŠAVI REZULTATI

POTPUNI KRAH ‘STUPA SRAMA’ Država je u dvije godine naplatila samo 2,6% poreznih dugovanja

Porezni obveznici dužni 8,2 milijarde kuna izbrisani su s liste jer su ušli u stečaj ili predstečajnu nagodbu, ugasili tvrtke ili su preminuli
 Davor Pongračić / Cropix

Od objave liste poreznih dužnika kolokvijalno nazvane “stupom srama” prošle su pune dvije godine. Porezna uprava od 31. srpnja 2012. svaka tri mjeseca revidira listu poreznih dužnika, neki dužnici s nje nestaju, dok se drugi kojima se u međuvremenu nagomilao porezni dug na njoj pojavljuju.

Zatražili smo od Porezne uprave podatke o tome za koliko je u minule dvije godine smanjen ukupni porezni dug tvrtki, obrtnika i građana objavljenih na “listi srama” te za koliko se broj dužnika s te liste do danas smanjio. Zanimalo nas je, dakle, je li objava liste potakla dužnike da otplaćuju nagomilane porezne dugove te, ako jest, kakvi su pokazatelji.

Manje dužnika

Prema podacima koji su nam dostavljeni iz Porezne uprave prva lista objavljena 31. srpnja 2012. obuhvaćala je ukupno 102.370 poreznih dužnika s ukupno 29.971,262.513,87 kuna duga, dok je na listi objavljenoj 31. srpnja ove godine bilo 82.408 poreznih dužnika, s ukupnim poreznim dugom od 20.935,721.379,71 kuna. To znači da je ovoga ljeta na listi srama 19.962 dužnika manje nego prije dvije godine, te da se u tome razdoblju porezni dug smanjio za nešto više od devet milijardi kuna.

Iako se porezni dug statistički smanjio za devet milijardi kuna, to sudeći po podacima koje smo dobili od Porezne uprave ne znači da su taj iznos porezni dužnici u protekle dvije godine stvarno i uplatili u državni proračun. Porezni dužnici su od srpnja 2012. do 1. rujna ove godine u proračun stvarno uplatili manje od milijarde kuna, tj. 782,829.930,55 kuna.

Ispunili kriterije

Naime, do 1. rujna ove godine s liste srama izbrisano je 4648 poreznih obveznika jer su porezni dug platili u cijelosti, i to u iznosu od 492,884.899,23 kune. Uz njih, s liste srama izbrisano je i 8057 poreznih obveznika kojima je porezni dug nakon uplata koje su obavili postao niži od iznosa koji je kriterij za dolazak na listu srama. Ta kategorija poreznih dužnika uplatila je u proračun u protekle dvije godine 289,945.031,32 kune. Te dvije kategorije dužnika u protekle su dvije godine Poreznoj upravi uplatile ukupno 782,829.930,55 kuna duga.

Što se, pitali smo Poreznu upravu, dogodilo s ostalim poreznim dužnicima koji su u posljednje dvije godine izbrisani s liste srama, a imali su oko 8,2 milijarde kuna poreznog duga?

Mršavi rezultati

Iz Porezne uprave odgovorili su da je riječ o heterogenoj skupini dužnika koju čine tvrtke nad kojima je u međuvremenu obavljen stečaj, tvrtke i obrti koji su u protekle dvije godine prestali s djelatnošću, zatim fizičke osobe dužnici koje su umrle, kao i tvrtke dužnici koje su ušle u postupak predstečajne nagodbe ili su taj postupak već okončale.

Na pitanje koliki je iznos poreznog duga u protekle dvije godine Ministarstvo financija oprostilo u provedenim postupcima predstečajnih nagodbi, od Porezne uprave nismo dobili odgovor.

Navedeni podaci pokazuju da nakon što je Porezna uprava godinama neshvatljivo tolerirala neplaćanje poreza i doprinosa, zakasnjeli pokušaji naplate nagomilanih dugova daju mršave rezultate. Čini se također da je objava liste dužnika tek manji dio njih potaknula na plaćanje dugova. U prve dvije godine od objave liste srama Porezna je uprava naplatila samo 2,6 posto nagomilanoga duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:48