MAKEDONIJA

Nezaboravni odmor gdje snovi postaju dio savršene realnosti

Ako ste žedni avanture i mnogo adrenalina, Makedonija je idealni izbor za vas.

Makedonija ima površinu od 25.713км2, 80 % zemlje je planinska sa 38 planina i 20 vrhova sa nadmorskom visinom preko 2.000 m. Na teritoriji Makedonije ima 3 nacionalna parka, 48 jezera, od koji 3 su tektonska, 25 lednička i 15 vještačkih i nevjerovatnih 280 sunčanih dana u godini. Makedonija je zemlja koja je pogodna za izvanredan balans između rekreacije i relaksacije.

Zamisli zemlju sa miomirisnom prirodom – takva je Makedonija. Zemlja prirodnih čuda poziva vas da uživate u izobilju prirodnih ljepota, za jedan sat možete biti u vašem kupaćem kostimu, a već u slijedećem pripravni za skijanje.

Makedonija sa izobiljem prirodnih ljepota posjeduje idealne uslove za razne sportove i rekreativne aktivnosti u prirodi. Makedonsko nebo je raj za paraglajderstvo. To što svaki mlad čovjek želi i pronalazi sebe u prostoru koji ga okružuje. Paraglajding omogućava to, prisnost sa prirodom i pretvorba sna u realnost. Prilikom posjete Skoplju, Prilepu i Kruševu, dobit ćete cijelu opremu i profesionalne vodiče za ovaj sport.

U Makedoniji ljubitelji sportova na vodi mogu naći nezaboravnu zabavu i užitak u dva zadovljstva - u sportu i u prirodi. Kajakarenje je popularno i atraktivno, osobito kanjonom reke Treske – Matka, a Ohridsko i Prespansko jezero su odlični za kajakarske i druge regate. Ohridsko jezero vam nudi neponovljive ugođaje ronjenja u podvodna arheološka nalazišta u „Uvali ksotiju“ kod Grdaišta (prahistorijski lokalitet). Jezero je istinska arheološka riznica i puno enedmičkih vrsta flore i faune. Ribolov u Makedoniji nudi utjelovljenje sa mirom i tišinom prirode. Najprivlačniji ribolov od svih vidova je na Dojranskom jezeru pomoću „mandri“ i ptice nesita, ali i najteži i najduži period lovljenja. Rad sa mandrama je dug proces koji traje oko šest mjeseci i započinje u listopadu, a završava krajem ožujka slijedeće godine.

Nesvakidašnji način je otkriti ljepote Makedonije jahanjem na konju daleko od svih suvremenih nadražaja i naprezanja urbanog načina života. Iskustvo koje ostaje u sjećanju i vidici koje ne možete vidjeti na drugom mjestu. Makedonija poziva na uzbudljivo iskustvo i ljubitelje pećinskih bogatstava. U Makedoniji ima 346 pećina, neke od njih imaju podzemne rijeke, jezera kao i ornamente, stalagmite i stalaktite. Najglasovitija je pećina Vrelo smještena u kanjonu Matka.

Makedonija je antička zemlja i nnevjerojatnom ljepotom, impresivnim mogućnostima za odmor, uživanje i sport. Obnovite sebe i vratite se svakodnevnici ispunjeni zadovoljstvom i sjećanjima za cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:13