ŠPIJUNAŽA INTERNETA

'AMERIČKE VLASTI TRAŽILE SU NAS INFORMACIJE O TISUĆAMA KORISNIKA' Facebook tvrdi da agresivno štiti podatke

US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

ZAGREB/WASHINGTON - Facebook je u petak objavio da je u drugoj polovici 2012. primio između 9000 i 10.000 zahtjeva američkih vlasti za informacijama o njegovim korisnicima, tvrdeći da na njih nije sustavno pozitivno odgovarao, usred skandala zbog otkrivanja masovne američke elektroničke špijunaže interneta, prenose agencije.

Zahtjevi istražitelja odnosili su se na djela koja se protežu od nestanka djeteta do navodnih terorističkih prijetnji, preko manjih prekršaja. Broj obuhvaćenih profila varira između 18.000 i 19.000, ističe Facebook ne otkrivajući koliko je puta odgovorio na zahtjev.

Facebook "agresivno" štiti podatke svojih korisnika, piše u priopćenju Ted Ullyot, glavni odvjetnik tvrtke, prenosi AFP.

"Često smjesta odbacujemo takve zahtjeve ili tražimo od vlade da znatno smanji njihov broj ili im pak dajemo po pojedinom slučaju manje informacija nego što traže. U svakom slučaju strogo se držimo onoga što nalaže zakon", dodao je on.

Microsoft je također objavio da je u dugoj polovici 2012. primio između 6000 i 7000 zahtjeve za informacijama koji se odnose na između 31.000 i 32.000 profila, prenosi BBC.

Kako je objavljeno u američkim medijima prošli tjedan, internetske tvrtke - među kojima Facebook, Google, Yahoo, Apple i Microsoft - odobrile su "izravan pristup" svojim serverima američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) u sklopu programa prikupljanja podataka Prism.

Tvrtke su opovrgnule ta izvješća, ustvrdivši da nisu odobrile takav izravan pristup, već su samo odgovorile na zahtjeve sukladno zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11