EUFORIJA U LEDENOJ

'SVA SREĆA DA NISMO OSTALI U EBEL-U, IGRATI TAMO JOŠ JEDNU SEZONU BILA BI AGONIJA' Gojanović o ulasku u KHL

 Srđan Vrančić / CROPIX

Ranije od očekivanja i najava, kao što se sve u dogovorima s Rusima u proteklih nekoliko tjedana događalo, iz Beča je stigla sjajna vijest za ljubitelje hokeja na ovim prostorima. Medveščak je dobio i službeni poziv za netjecanje u Kontinentalnoj hokejskoj ligi sljedeće sezone!

Iako je prvotno najavljeno da će se sastanak predstavnika Medveščaka i druge najjače lige svijeta održati u utorak, već je prema zauzetim telefonskim linijama, neodgovorenim telefonskim pozivima i porukama „javit ću se, na sastanku smo“, koje su ključni ljudi Medveščaka odašiljali tijekom većeg dijela dana, bilo jasno da su planovi promijenjeni. Na sastanku kojem je nazočio je predsjednik lige Aleksander Medvjedev, ruke su stisnute negdje oko 17 sati i u javnost je puštena vijest o ulasku u ekskluzivno rusko društvo.

- Medveščak je jedan od najpoznatijih i najstabilnijih klubova u srednjoj Europi. Klub je to polugodišnje povijesti, jake tradicije i s mnogo osvojenih naslova. Moram naglasiti napore koje je klub uložio kako bi promovirao hokej na svojim prostorima. Igrali su u antičkom koloseumu u Puli, a i njihove utakmice u Areni Zagreb pred 15.000 gledatelja privukle su mnogo pažnje. Zbog svega toga želim Medveščaku izraziti dobrodošlicu u ligu i mnogo sreće u natjecanju - kazao je Medvjedev.

S druge strane, s vrha zagrebačkog kluba, očekivano su tekli potoci zadovoljstva ostvarivanjem cilja na kojem se radi već tri godine, cilja koji je djelovao gotovo smiješno kada ga se Damir Gojanović usudio prvi puta izreći u javnosti.

- Naš posao tek sada počinje! Puno je posla i izazova ispred nas, a najvažniji jest onaj da s kolegama iz lige zatvorimo danas usuglašeni budžet za našu prvu sezonu, u visini od oko 10 milijuna eura. Nema slavlja jer Rusi očekuju da mi osiguramo 30, a možda i 50 posto budžeta. Zatvorit ćemo ga uz pomoć lokalnih, točnije regionalnih i međunarodnih sponzora do početka sezone. Sva sreća da nismo ostali u EBEL-u, igrati to još jednu sezonu bila bi agonija - izjavio je Gojanović nakon zaključivanja povijesnog dogovora za klub iz Doma sportova.

Iako su izjave obojice aktera protokolarnoga tipa, nije problem iščitati potvrdu važnih detalja iz njihovih djelomice kurtoaznih riječi. Medvjedev je naglasio spektakle u Puli i Areni Zagreb kao bitne stavke u Medveščakovu priključivanju ligi. Posebno je Pula, kojom je drugi čovjek Gazproma bio očaran i u kojoj je odigrao utakmicu sa svojim veteranskim kolegama, bila značajan uteg na Medveščakovu dijelu vage. Bili su toga svjesni i u klubu kada su pod svaku cijenu, i u poluregularnim uvjetima, odradili natjecateljski dio pulskog Arena Ice Fevera. Utakmice u zagrebačkoj Areni pokazale su Rusima da Zagreb ima i potencijal za velike spektakle i da utakmice u kontinuitetu može gledati i preko 15.000 ljudi. Takav navijački potencijal, primamljiv i u marketinškom smislu, sigurno nije bio zanemariv u odluci da se uvaži Medveščakova pristupnica.

Iz Gojanovićeve izjave stigla je potvrda o nagađanoj visini budžeta. Tih deset milijuna eura godišnje činit će Medveščak jednim od „najsiromašnijih“ klubova lige. S otprilike istim budžetom Dinamo iz Rige je u netom završenoj sezoni osvoji posljednje mjesto u zapadnoj konferenciji. Medveščaku će to biti možda i najveća natjecateljska zamka predstojeće zime jer efekt nove, kvalitetnije lige će trajati kratko ako neće biti rezultata. Zato je vrlo bitno da je skautska služba, koja je u EBEL-u, uz poneku pogrešku, mnogo puta pogodila s jeftinim, a kvalitetnim pojačanjima (Ouellette, Kinasewich, Buck...) već odradila dobar posao s najavljenim Sjevernoamerikancima hrvatskog podrijetla, ali i ostalim igračima iz AHL-a. Gojanović je potvrdio i orijentaciju na regionalne sponzore što znači da će u marketinškom „poolu“ za KHL najmanji dio otpasti na domaće firme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:54