KRŠENJE ZAKONA

Murdochov Sky News: Priznajemo, naš novinar je hakirao e-mailove zbog interesa javnosti!

Britanska satelitska televizija Sky News priznala je da je njezin novinar hakirao e-mailove, ali vodstvo televizije ustraje na tvrdnji da se to činilo uz dopuštenje urednika i “u interesu javnosti” - iako britanski zakoni ne predviđaju takvu obranu za provale u elektronsku poštu.

Riječ je o priznanju još jedne medijske kuće u vlasništvu Ruperta Murdocha - iako ovaj put on ima manjinski udjel - da je kršila zakon.

Viđen u kanuu

Ranije ovaj tjedan, kako bi spriječio da se skandal s Murdochovih novina prelije i na televiziju, njegov je sin James podnio ostavku na položaj predsjednika tvrtke BSkyB, u čijem je sastavu i Sky News. Sada je, pak, šef Sky Newsa John Ryley priznao da je Gerard Tubb, dopisnik te televizije, 2008. upao u mailove Johna Darwina, Britanca koji je lažirao svoju smrt - zadnji je put viđen kako vesla prema moru u kanuu, da bi pobjegao u Panamu, gdje mu se, nakon što je unovčila policu životnog osiguranja, pridružila i supruga Anne.

Nije bilo opravdano?

Darwin se 2007. vratio u Britaniju i dvojac je optužen za prijevaru. On je priznao, njoj se sudilo, a novinar je skupio njihove mailove uvjeren da će oni dokazati krivnju Anne Darwin, što se pokazalo točnim. Pravni stručnjaci nisu uvjereni da je hakiranje bilo opravdano zbog “javnog interesa”. Zakon o kompjutorskoj zloporabi, tvrde, ne predviđa takvu obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01