BORBA ZA NOVOG VOĐU

Koga će birati HDZ-ovi birači: Kosor za predsjednicu želi 28, a Karamarka 19 posto HDZ-ovaca!

O novom šefu HDZ-a odlučivat će u nedjelju 2200 izaslanika na izbornom Saboru stranke
Zagreb, 040810.Banski dvori.Premijerka Jadranka Kosor, povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, primila je clanove udruga proizaslih iz Domovinskog rata. Nakon kratkog govora, uslijedilo je druzenje i zajednicka fotografija. Uz premijerku su bili nazocni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar obrane Branko Vukelic i ministar branitelja Tomislav Ivic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Jadranka Kosor najbolji je kandidat za predsjednika HDZ-a - pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV na uzorku od 300 birača HDZ-a.

Prema tom istraživanju, za Kosor je glasovalo 28 posto birača HDZ-a, dok se na drugome mjestu sa 19 posto našao Tomislav Karamarko. Treći je s potporom od 16 posto Milan Kujundžić, a samo dva postotka manje dobio je Domagoj Milošević. Zadnji sa 11 posto je Darko Milinović, a čak 10 posto HDZ-ovih birača smatra da niti jedan kandidat nije dobar, odnosno toliko ih nije znalo odgovor na pitanje tko bi bio najbolji šef najveće oporbene stranke.

Muškarci odlučili

Kosor, prema istraživanju, uživa potporu među biračima HDZ-a s osnovnom školom, i to njih 36 posto, a Tomislav Karamarko veću potporu uživa među muškom populacijom - 24 posto. Milan Kujundžić najviše potpore dobio je među biračima HDZ-a od 40 do 60 godina, i to 22 posto, a Miloševića je podržala populacija od 30 do 44 godine - njih 24 posto. Milinović je, pak, 26 posto podrške zabilježio među biračima do 30 godina.

Na pitanje koga smatraju najvećim reformatorom i demokratom među petero kandidata, HDZ-ovi birači odlučili su se za Karamarka. Tako je on dobio 52 posto potpore ispitanika, dok je na drugome mjestu Domagoj Milošević sa 46 posto potpore. Aktualna predsjednica dobila je potporu od 44 posto i treće mjesto, dok je četvrti Milan Kujundžić sa 43 posto glasova. A da je Darko Milinović osoba koja može reformirati i demokratizirati HDZ, smatra 36 posto ispitanih.

Karamarko dobro stoji među biračima HDZ-a koji su visokoobrazovani budući da ga takvih podupire 64 posto te među onima od 30 do iznad 60 godina čija se potpora kreće od 55 do 57 posto.

Koga koliko vole

I Domagoj Milošević ima potporu visokoobrazovanih - 50 posto, no isti postotak potpore ima i među mladima do 30 godina koji su glasovali za HDZ.

Najbolji dojam na birače HDZ-a ostavila je Jadranka Kosor budući da tako smatra 48 posto ispitanika, a iza nje je Tomislav Karamarko o kojem pozitivno misli 40 posto birača te stranke. Kujundžić uživa potporu 37 posto, dok je Miloševića pozitivnim ocijenilo njih 35 posto, a Milinovića 32 posto birača HDZ-a.

O novom šefu HDZ-a odlučivat će u nedjelju 2200 izaslanika na izbornom Saboru stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:39