NIJE IMAO ZA REŽIJE

KERUMOV PRIJATELJ U PROBLEMU Svaguša novcem iz proračuna Splita platio svoje dugove

Ostao je dužan čak 82 tisuće kuna bankama i gradskim komunalnim tvrtkama
 Damjan Tadić/CROPIX

Josip Svaguša, splitski poduzetnik, gradski vijećnik Kerumove Hrvatske građanske stranke i bivši predsjednik Hajduka, novcem koji je dobio od Grada za političke aktivnosti platio je neke svoje privatne ovrhe, stoji u nalazu Državne revizije koja mu je zbog toga dala uvjetno mišljenje.

Kerumov prijatelj već je dulje u financijskim problemima pa, očito, nije imao novca za režije i kredite.

Ostao je dužan čak 82 tisuće kuna bankama i gradskim komunalnim tvrtkama i to za razdoblje od ožujka do prosinca prošle godine. Grad Split iz proračuna mu je mjesečno uplaćivao više od 10 tisuća kuna za posao koji obavlja kao nezavisni vijećnik, ali Svaguša je od ukupnog iznosa od gotovo 113 tisuća kuna, tek 30 tisuća donirano stranci, a ostatak je potrošen na neplaćene račune za komunalije i dugove banci.

To je strogo zabranjeno Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, budući da su sredstva koja je Svaguša dobio od Grada za poslovanje stranke, potrošena na njegove osobne dugove.

Državna revizija razotkrila je Svagušu i naredila mu da vrati sav novac.

Josip Svaguša pak tvrdi kako je banka pogriješila jer nije smjela s posebnog računa skidati novac za ovrhe. Obećao je da će do ponedjeljka vratiti taj novac.

- Mene je to iznenadilo jer banka nije smjela s posebnog računa skinuti sredstva. Ne znam zašto se to dogodilo. Ne znam niti o kojim je neplaćenim računima riječ - kaže Svaguša.

Poslije nas je nazvao i njegov stranački kolega Pero Čenić koji je detaljnije objasnio kako je do ovoga došlo.

- Joško je imao ovrhe zbog neplaćenih računa. Dogodilo se to da na osobnim računima vjerojatno nije imao dovoljno novca pa su se ovrhe naplaćivale preko ovog posebnog računa. To nisu smjeli jer je taj račun neovršni. To su nam potvrdili i u Ministarstvu uprave, Hrvatskoj udruzi banaka i Fini - tvrdi Čenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:01