POBUNA PROTIV ĆIRILICE

PROSVJEDNICI U VUKOVARU 'Neće biti organiziranog gledanja utakmice, ne želimo incidente'

Za vikend neće biti ovakvih prosvjednih okupljanja, s aktivnostima nastavljaju u ponedjeljak
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Prosvjedi protiv dvojezičnosti u Vukovaru u petak su nastavljeni na Trpinjskoj cesti. Prosvjednici su se, naime, okupili ispred Spomen-doma hrvatskih branitelja i biste jednog od legendarnih zapovjednika obrane Vukovara generela bojnika Blage Zadre, gdje su formirali kolonu i krenuli do mjesta njegove pogibje.

Krajnji cilj im je Borovo Commerce, još jedno stratište Vukovaraca iz Domovindskog rata, a usput će se zaustaviti i održati prigodnu molitvu i kod kućnog borija 33 na Trpinjskoj cesti, gdje su se također, kako je rekao predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, ubijali civili.

Josić je još jednom ponovio da neće biti nikakvog organiziranog gledanja utakmice, jer ne žele incidente, a prosvjednike je pozvao na mirno i dostojansveno ponašanje osobito prema policiji, 'jer i Blago Zadro je bio policajac.'

Vezano za jučerašnji zahtjev za ostavkom ministra branitelja Predraga Matića, Josić je rekao da će se on, kao i ostali članovi ministrovog Savjetničkog tima, povući iz tog tijela, odnosno dati ostavku.

Za vikend neće biti ovakvih prosvjednih okupljanja. U subotu u 18.30 sati u Crkvi Sv. Filip ai Jakova bit će održana misa, a potom će se moliti krunica na Trgu hrvatskih branitelja, dok će u nedjelju od 19 sati biti održano prigodno druženje uz tamburaše ispred Gradske kavane u Vukovaru. Od ponedjeljka će se nastaviti prosvjedne aktivnosti i obilasci mjesta s ratišta Vukovaraca 1991.

Prosvjedni skup u isto vrijeme organiziran je i u Sotinu, gdje su se također okupili građani koji su u prosvjednoj koloni išli do nedavno otkrivene masovne grobnice s ubijenim Sotinjanima kod nekadašnje klaonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57