STROGI ŠERIJAT

Islamisti ruše džamiju pod zaštitom UNESCO-a u drevnom Timbuktuu

ZAGREB - Islamistički militanti napali su jednu od najpoznatijih i najljepših džamija u povijesnom gradu Timbuktuu u Maliju jer se njezina arhitektura i vjerski običaji prakticirani u njoj ne poklapaju s fundamentalističkom interpretacijom islamskih zakona koju oni zagovaraju, izvijestile su agencije.

Previsoki grobovi

Pripadnici skupine Ansar Dine koja ima bliske veze s terorističkom mrežom Al-Qaida upali su u džamiju Sidi Yahia sagrađenu u 15. stoljeću koja se nalazi na listi zaštićenih spomenika UNESCO-a i razvalili vrata koja su vodila do grobnica gdje su pokopani ugledni muslimani.

Militanti tvrde kako se stanovnici Timbuktua dolaze moliti pred grobnice tih uglednika, što je za njih potpuno neprihvatljivo idolopokolonstvo koje islam strogo zabranjuje (kao što ga, uostalom, zabranjuju i kršćanstvo i judaizam).

Također, tvrdi BBC, militantima smeta što su grobnice u džamiji više od 15 centimetara od zemlje, što šerijatski zakon također zabranjuje. Pripadnici Ansar Dine napali su i demolirali već nekoliko džamija u povijesnom gradu, a očito je riječ o sukobu između njihove interpretacije islama i one koju već stoljećima prakticira lokalno stanovništvo.

Ugrožena baština

Zbog ovih napada reagirao je i UNESCO te je na napade militanata reagirao proglašenjem Timbuktua “ugroženom svjetskom baštinom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:43