UROKLJIVO OKO

FOTO: SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U VINKOVCIMA Pronašli zlatni prsten iz 3. stoljeća!

 Emica Elveđi / CROPIX

VINKOVCI - Rijedak zlatni prsten, koji najvjerojatnije potječe iz 3. stoljeća te još 200-tinjak drugih predmeta pronađeno je u Vinkovcima, točnije u Glagoljaškoj ulici, gdje su prije desetak dana započela arheološka iskapanja na lokaciji budućeg Centra za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave.

- Prsten je pronađen u jednom od slojeva, pa pretpostavljamo da ga je žena ili djevojka koja ga je nosila najvjerojatnije izgubila. Na njemu je prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko. Ono je naime štitilo od nesreće onoga tko je prsten nosio - pojasnio je kustos Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić.

Na ovoj je lokaciji do sada pronađeno oko 400 kg ulomaka keramike koja pripada razdoblju od 1. do 6. stoljeća, kao i više od 200 nalaza od metala, keramike i kamena te velika količina novca iz rimskog razdoblja tadašnjih Cibala. Zanimljivo je, istaknuo je Vulić, kako su pronađeni i djelomično fosilizirani ostaci izmeta za koje se ne zna jesu li ljudski ili životinjski, ali će se njegovom analizom doći do saznanja o načinu ishrane u tom razdoblju. Podsjetimo, u središtu Vinkovaca prošle godine u travnju otkriven je jedan od najvažnijih nalaza u povijesti hrvatske arheologije - srebrno posuđe iz 4. Stoljeća. Vinkovci, odnosno rimske Cibale, jedno su od najznačajnijih arheoloških prostora u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:56