DRUŠTVO LOGORAŠA NA SUDU

Suvenire s Ovčare prodavali na crno, sad im prijeti zatvor

Sumnje da su čelnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Danijel Rehak i Željko Komšić, udruge koja rukovodi Spomen-domom Ovčara, to mjesto najvećeg stratišta Domovinskog rata pretvorili u privatni biznis pokazale su se točnima.

Oštrije kazne

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je tamošnjem sudu kazneni nalog kojim su Rehaku i Komšiću odredili tromjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu, a njihovoj udruzi kaznu od 10.000 kuna. No, kako su se Rehak i Komšić žalili, o svemu će ipak odlučiti Općinski sud u Vukovaru. U postupku koji se vodi, Državno odvjetništvo sada traži oštrije kazne: pet mjeseci uvjetne zatvorske kazne za Rehaka i Komšića, a kaznu za nezakonito poslovanje koje treba platiti udruga Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora povećali su na 15.000 kuna.

Kupnja bez računa

Jutarnji list prvi je pisao o netransparentnom poslovanju Spomen-doma na Ovčari. Dobavljači suvenira koji se ondje prodaju, isplaćivani su u gotovini, na crno, dok kupci suvenira nisu dobivali račune, a dijelom tako ostvarenog utrška kupovane su nove količine suvenira. Gdje je završila razlika u novcu, istraga nije obuhvatila, no vukovarski branitelji, koji su dugo upozoravali na sumnjive poslove trgovanja suvenirima i na kojima se okrenulo vše milijuna kuna, uvjereni su da je dobar dio punio privatne džepove. Rehak i Komšić tvrdili su da se novac zarađen prodajom suvenira koristio za održavanje Spomen-doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:48