OGORČENI ZAGREPČANI

‘Mi obolijevamo od karcinoma, a Bandić i Bernardić igraju se našim životima’

500-tinjak građana, koliko ih živi na Jakuševcu, već drugi dan prosvjeduje ispred odlagališta smeća.
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Sajmišna cesta puna je kamiona Čistoće koji već dva dana stoje ispred ulaza na odlagalište smeća u Jakuševcu. Dok se prilazi kamionima, osjeća se nesnosan smrad. No nisu samo kamioni krivi, na Jakuševcu se smrad ne osjeti samo zbog njih. Najbolje to znaju stanovnici tog zagrebačkog naselja.

Oni svaki dan žive sa smradom, neovisno o godišnjem dobu. Njihove su kuće samo 500 metara udaljene od deponija koji nema uporabnu dozvolu od početka 2011. godine. I nije smrad jedini problem s kojim moraju živjeti.

Generacije u smradu

- Znaju li oni koliko je naših umrlo od karcinoma, koliko je žena postalo udovicama - vikali su stanovnici Jakuševca ispred ulaza na deponij.

Naime, 500-tinjak građana, koliko ih živi na Jakuševcu, već drugi dan prosvjeduje ispred odlagališta smeća. Zablokirali su glavni ulaz i ne žele dopustiti daljnje odlaganje smeća u njihovo dvorište. Više od 10 godina od Grada traže rješenje za Jakuševac, novo odlagalište koje će biti daleko od njihovih kuća. I neće se pomaknuti s mjesta prosvjeda dok se to ne dogodi.

- Tu smo po najvećem suncu, na +40. Teško je, svi smo bolesni, ali ne odustajemo od svojih ciljeva. Dosta nam je toga da ne možemo normalno živjeti od smrada i zdravstvenih problema koje nam je prouzročilo to smeće. - kažu prosvjednici dok osvježenje od visokih temperatura traže u mrvici hlada te hladnim sokovima i vodi.

Ni drugog dana borbe za svoja prava ne gube nadu niti planiraju odustati. Bit će tamo mjesecima ako je potrebno, kažu. Mnogi od njih bili su tek djeca kad je počeo problem s odlaganjem smeća na Jakuševcu. Danas su to majke, očevi, djedovi, bake... A problem još stoji.

Ministar izdaleka

Problem koji ne žele riješiti ni gradonačelnik Milan Bandić, ni predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, ni ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Problem Jakuševca prebacuju jedan na drugoga.

Bandić je u srijedu, prvog dana prosvjeda, posjetio okupljene građane i obećao im da će se njihov problem riješiti do 2018. godine, kada je planirano zatvaranje odlagališta na Jakuševcu. A donedavno je taj rok bila 2012.

- Problem je što nemaju alternativno rješenje. Nemaju drugu lokaciju na koju bi odlagali smeće. Pa koliko je teško u 12 godina naći novu lokaciju - ogorčeni su stanovnici Jakuševca.

Ne znaju tko će na kraju riješiti njihovu situaciju, no znaju da netko mora. Prozvali su Bernardića da pere ruke od njihova problema, ali su na razgovor pozvali i ministra Zmajlovića.

Ministar je rekao da neće doći na Jakuševac, ali je pozvao vodstvo Grada da nađe adekvatno rješenje.

Bandićeva lokacija

- Grad je trebao puno ranije predvidjeti da će se ovakve situacije događati i sustavno ih početi rješavati gradnjom postrojenja za obradu otpada koja bi spriječila ovakve situacije. Ovdje mogu samo apelirati na razum, na strpljenje ljudi koji su s pravom ogorčeni što problem nije riješen. Moramo razumjeti one koji žive u neposrednoj blizini i podnose taj nesnosni smrad koji se širi Jakuševcem - rekao je Zmajlović za medije.

Ozbiljnost situacije uvidio je i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, koji je danas ujutro obišao prosvjednike i pozvao ih na razgovor u Holding.

Oni su glatko odbili odlazak u Holding i rekli da ga u popodnevnim satima čekaju u prostorijama mjesne zajednice da bi našli rješenje.

Dok su građani jučer prosvjedovali, Bandić je na konferenciji za novinare objašnjavao nastalu situaciju. Dodao je da je na sebe preuzeo obvezu premještanja kompostane na novu lokaciju do kraja 2012. godine te da to namjerava i izvršiti, no nije želio otkriti lokaciju na koju bi se kompostana trebala preseliti.

Obećao je također da će se izboriti da se ekološka renta koju građani Jakuševca i Mićevca primaju zbog emisije štetnih plinova i umanjenu vrijednost nekretnina nastavi isplaćivati i nakon 31. prosinca ove godine.

Dosta je prepucavanja!

Na kraju su se i Bandić i Čović i Bernardić oko 15 sati uputili do smetlišta i razgovarali s građanima. No bezuspješno.

- Dosta nam je da se Bandić i Bernardić prepucavaju preko nas. Dok oni optužuju jedan drugoga, mi trpimo - zaključili su Jakuševčani.

- Ostajemo i dalje u prosvjedu, a zatražili smo hitnu izvanrednu sjednicu Gradske skupštine kako bismo vidjeli da im je stalo do rješavanja problema - rekao je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:09