IZGLED

Što se sve može pročitati s kože lica

 Thinkstock
Akne i ekcemi nisu samo estetski problem, već i poruka kojom vas tijelo upozorava da se razvija neka bolest

Ljepota je više od čistog tena, dobre frizure i šminke. Ona nije puki odraz pomnog njegovanja i vještog dotjerivanja, kao ni dobrih karakternih osobina. Lijep izgled je, možda ponajprije, ogledalo zdravlja, a ključan element ljepote je koža. Sa svim promjenama i problemima koji se na njoj javljaju ona može vrlo precizno pokazati što se zapravo događa u našem tijelu. Koža, kao važan dio imunološkog sustava, štiti tijelo od nepovoljnih utjecaja iz okoline. Stoga se, kad se tijelo bori protiv neke bolesti koja mu troši energiju, na koži mogu pojaviti mali znakovi tog napora, poput akni ili crvenila.

Akne na bradi

• Uzrok: hormonalna neravnoteža

Nije slučajno da se uoči menstruacije velikom broju žena javljaju prištići upravo na bradi, jer je taj dio tijela posebno osjetljiv na povećanje koncentracije progesterona i testosterona. U većini slučajeva žene primijete pojavu jednog ili dva mala prištića koji se vrlo brzo sami povuku, no ako su prištići koji vam izbijaju na bradi dublji i bolni te ne prolaze uz uobičajene pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama, vrijeme je da porazgovarate o tome s vašim ginekologom. Duboke, cistične akne na bradi ili duž vilice mogu biti simptom policističnih jajnika ili nekih drugih hormonalnih poremećaja. Ako se takvo stanje ne liječi, može znatno povećati vaš rizik za neplodnost ili razvoj dijabetesa.

• Liječenje

Za neke pacijentice uzimanje oralne kontracepcije pokazalo se učinkovitim za normaliziranje hormonalne slike, a time i za bolji izgled kože lica. Antibebi pilule su vrlo učinkovite i u liječenju simptoma policističnih jajnika. No, ako vas više zanima drugačiji oblik terapije, porazgovarajte sa svojim liječnikom o spironolaktonu, lijeku koji se dobiva na liječnički recept i koji blokira receptore testosterona te tako sprečava prekomjernu aktivnost žlijezda lojnica. U rješavanju problema može pomoći i izbjegavanje slatkiša, jer višak inzulina potiče lučenje hormona, što je povezano i s pojavom prištića. Neka su istraživanja pokazala da izbacivanje procesuiranih šećera iz prehrane te pridržavanje jelovnika baziranog na cjelovitim žitaricama, voću i povrću također može pomoći u smanjenju prekomjernog lučenja hormona koje je krivac za pojavu akni.

• Kako odmah popraviti izgled

Dermatolozi preporučuju upotrebu proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu i sumpor. Utrljajte kremu u prištić i okolno područje i ostavite da djeluje: salicilna kiselina otvorit će i očistiti pore, a sumpor smiriti upalu. U međuvremenu, dok čekate da se prištić povuče, prekrijte ga korektorom u kremi ili u prahu koji će biti postojan unatoč stalnom pomicanju brade (dok jedete, govorite ili se smijete). Kako bi sloj korektora bio što manje vidljiv, najbolje je da ga nanesete malim kistom.

Tamni kolutovi i otečenost oko očiju

• Uzrok: alergije

Kronične alergije šire krvne žile, zbog čega one postaju propusne te iz njih istječe krv, što onda dovodi do otečenosti i karakteristične plavo-ljubičaste boje kože u području oko očiju. Mnogi ljudi nisu ni svjesni da boluju od neke alergije, već odlaze dermatologu u potrazi za dermatološkim rješenjem svog problema, jer ili nikada ranije nisu imali takav problem ili su se kolutovi i otečenost javili u periodu kad nije sezona peluda pa ih i ne povezuju s alergijom na pelud. Budući da alergeni potiču lučenje histamina, tvari koja pridonosi oticanju te izaziva svrbež i suzenje očiju, osoba s tim problemom počinje sve češće i intenzivnije trljati oči i područje oko njih, a to samo pojačava problem te suzenje i promjene u boji kože postaju intenzivniji. Štoviše, trljajući i tako nadražujući tanku i osjetljivu kožu oko očiju, možete dodatno oslabiti kapilare i povećati njihovu propusnost.

• Liječenje

Ako su se simptomi javili prvi put, a inače nemate naviku kasnog odlaska na počinak pa ih ne možete pripisati nedostatku sna, pokušajte problem riješiti nekim od antihistaminika koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Uzimanje tih lijekova prema priloženim uputama trebalo bi u roku od nekoliko tjedana dovesti do smirenja nadraženosti u području oko očiju. Ako ne dođe do poboljšanja, a niste sigurni što je pravi uzrok vašeg problema, posjetite liječnika, koji će otkriti uzrok i odrediti odgavarajuću terapiju.

• Kako odmah popraviti izgled

Stručnjaci preporučuju masiranje područja oko očiju svako jutro kako bi se uklonio višak tekućine, a to je najbolje učiniti roll on proizvodima namijenjenim za njegu kože oko očiju. Kuglica rollera mehaničkim pritiskom pomaže u istiskivanju tekućine iz tkiva, a sastojci kreme ili fluida, poput kofeina, pospješuju stezanje i sužavanje žila te time smanjuju njihovu propusnost. Što se tiče ublažavanja plavičaste boje kože u tom području, najbolje je da upotrijebite mat korektor u tonu podloge koju koristite. Nikako nemojte koristiti posvjetljivač ni korektor sa svjetlucavim česticama jer će oni samo dodatno naglasiti otečenost i razliku u boji.

Crvenilo i mrlje

• Uzrok: Stres i poremećaji probave ili lupus

Crvene mrlje koje se pojavljuju i nestaju na licu i vratu mogu biti povezane sa stresom, odnosno mogu biti posljedica povećane koncentracije hormona stresa. Rosacea, koja se očituje u nakupinama malih crvenih prištića, može biti znak poremećene probave. I koža i gastrointestinalni trakt zaduženi su za to da štite tijelo od djelovanja štetnih tvari - koža sprečava njihov ulazak u organizam, a probavni trakt izlučuje štetne tvari koje su već prisutne u njemu. Možda je upravo to razlog što se probavni problemi često odražavaju upravo na koži. Istraživanje koje je objavljeno u stručnoj publikaciji Klinička gastroenterologija i hepatologija pokazalo je da se osobama koje pate od rozaceje i uzimaju antibiotike kako bi tanko crijevo očistili od velikog broja bakterija poboljšava i izgled kože.

Puno je ozbiljniji problem simetrični crveni osip u obliku leptira koji se obično javlja na sredini i gornjem dijelu obraza. To je klasičan simptom lupusa, autoimune bolesti. Stoga, ako se, uz takav osip, osjećate umorniji nego inače, ako ste skloniji stvaranju podljeva i modrica te ako naglo mršavite ili se debljate, odmah otiđite na liječnički pregled.

• Liječenje

Klonite se sunca i jako začinjene hrane jer i jedno i drugo dodatno pojačava crvenilo na koži. Od velike pomoći može biti i bavljenje aktivnostima koje opuštaju od stresa, poput joge ili meditacije, a bilo bi dobro i da povećate konzumaciju probiotika - zdravih bakterija koje pomažu u reguliranju probave i ublažavanju upalnih procesa. Jogurt sa živim kulturama, kefir i miso odlični su izvori takvih dobrih bakterija. Možete razmisliti i o uzimanju nadomjestaka prehrani na bazi nekoliko sojeva probiotika.

• Kako odmah popraviti izgled

Crvenilo možete pokušati neutralizirati korektorom zelenkaste boje. Možete ga upotrijebiti umjesto podloge ako je veća površina lica prekrivena crvenilom ili pak pomiješati s korektorom ili puderom koji inače koristite ako trebate pokriti samo poneku manju crvenu mrlju. Nanesite korektor pomoću malog kista (poput onog za nanošenje sjenila na kapke), a zatim ga jagodicama prstiju utapkajte u kožu. Na kraju ga fiksirajte tankim slojem transparentnog pudera u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:46