HOĆE LI GRAĐANI ODLUČIVATI O DEFINICIJI BRAKA?

ZA REFERENDUM NEDOSTAJE JOŠ 70.000 POTPISA Aktivisti inicijative 'U ime obitelji' pogrešno računali ukupni broj birača

 Dragan Matić/CROPIX

Građanska inicijativa “U ime obitelji” izvijestila danas kako su dosad prikupili više od 380 tisuća potpisa te da će referendum s pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” zasigurno biti raspisan. Iz inicijative tvrde da su već sad tim brojem prikupljenih potpisa zadovoljili zakon, koji određuje da broj potpisnika mora biti barem deset posto birača. No, ako je suditi prema Ustavu i tumačenju Ministarstva uprave, inicijativa “U ime obitelji” nema dovoljno potpisa, odnosno do zadnjeg dana potpisivanja, 26. svibnja, morala bi prikupiti još najmanje 70.000 potpisa.

'VRIJEĐAJU IH I DIVLJAČKI UDARAJU!' HDZ u Saboru o napadima na aktiviste udruge 'U ime obitelji'

4,5 milijuna birača

Naime, prema članku 87. Ustava, Sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Pri tome je ključan “ukupan broj”, što znači, da građanska inicijativa “U ime obitelji” mora prikupiti najmanje 450 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma, jer je, kako tumači Ministarstvo uprave, ukupan broj birača u Registru na dan 12. svibnja 2013., kada je krenula referendumska inicijativa bio 4,514.984

Zakon o Registru birača (NN 144/12) utvrđuje ustroj, sadržaj i način vođenja registra birača, postupak upisa, ispravka, brisanja, zaključivanje, izrada izvadaka i izdavanje isprava te način obrade podataka za potrebe izbora i referenduma. Zakon definira Registar birača kao zbirku osobnih podataka o svim biračima hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj i hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj te državljanima država članica EU koji ostvaruju biračko pravo u RH.

CRKVENI AKTIVISTI I NA FAKULTETIMA Na predavanju tražili potpise za referendum

Dakle, u Registru birača vode se svi koji imaju hrvatsko državljanstvo i koji su punoljetni, uključujući dijasporu i osobe bez važeće osobne iskaznice, odnosno sve koji imaju pravo glasa sukladno Ustavu RH. Birači koji se vode u Registru, uključujući dijasporu i osobe bez važeće osobne iskaznice, imaju pravo odlučivanja na državnom referendumu i njihov eventualni potpis podrške inicijativi za raspisivanje referenduma bio bi valjan.

Razlika dvaju popisa

Zbog svega toga, navode u Ministarstvu, za utvrđivanje deset posto od ukupnog broja birača bit će relevantan broj svih birača upisanih u Registar zadnjeg dana prikupljanja potpisa. U Ministarstvu kažu kako je nužno razlikovati Registar birača od popisa birača koji se izrađuje za svake izbore ili referendum iz Registra.

Popis birača prema Zakonu je dio Registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja Registra, a sastoji se od podataka iz evidencije hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj koji imaju važeće osobne iskaznice, evidencije privremeno upisanih birača, birača kojima je izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta, evidencije prethodno registriranih birača, popisa aktivno registriranih hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i evidencije državljana država članica Europske Unije koji ostvaruju biračko pravo u RH, te služi kao temelj za glasovanje na dan izbora, odnosno referenduma.

Primjerice, popis birača za netom održane lokalne izbore izrađen je upravo sukladno Zakonu o Registru birača i u njemu je upisano 3,758.638 birača u RH.

U tom popisu birača za izbore nisu upisani hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Hrvatske i osobe koje nemaju važeću osobnu iskaznicu i zato je ta brojka manja od one u Registru.

Tko financira udrugu?

Građanska inicijativa “U ime obitelji” očito je svojih 10 posto potpisa izvukla iz popisa birača, a ne Registra i zato će joj trebati još najmanje 70.000 potpisa. A vjerojatno i više, uzmu li se u obzir i oni eventualno nevažeći.

Raspiše li se referendum, spomenimo i to da on prolazi ako na njemu “za” bude glasovala polovica onih koji su izašli. Inače, Željka Markić iz te inicijative jučer je izjavila da su policiji prijavili čak 50 incidenata u kojima su žrtve bili njihovi volonteri. Pojasnila je da nemaju nikakva saznanja o tome da su njihovi prikupljači potpisa takvo što napravili ikome drugome te ocijenila kako su informacije o incidentima koje su volonteri prouzročili samo “priče”. Što se financiranja tiče, novinarima je rečeno da se prikupljanje potpisa ne financira iz proračuna, nego da pomažu donacije građana.

- Pozivamo sve vjerske zajednice u zemlji da nam pomognu uplatama, a isto tako i sve građane koji misle da je brak zajednica žene i muškarca - rekla je Željka Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:15