dinosauri jaja

Dinosauri su masovno izumrli zbog donošenja mladih putem jaja, dok su sisavci koji su rađali živi pomladak napredovali i preživjeli, tvrde znanstvenici.

U novom obrazloženju evolucijske pobjede sisavaca nad dinosaurima, znanstvenici tvrde da matematički model ukazuje da je veličina mladunca bila presudna u borbi za opstanak.

Ako se uzme u obzir ograničenost u veličini jajeta, i ako se veličina dinosaura usporedi s veličinom sisavaca prilikom rođenja, dinosaurovi mladi su bili maleni.

Neke vrste prilikom izlijeganja teže od 2 do 10 kilograma, a do veličine od 30 do 50 tona dalek je put odrastanja.

- Odrastajući, potomstvo se za hranu moralo boriti s odraslima u nekoliko kategorija, podijeljenih s obzirom na veličinu vrste - kaže Marcus Clauss sa ciriškog sveučilišta.

To znači da su odrasle jedinke iz male i srednje kategorije već "okupirale" prirodni okoliš, ne ostavljajući mjesta mladim dinosaurima za napredovanje, objavljeno je u magazinu Biology Letters, glasilu Britanskog kraljevskog društva.

- Postoji mnogo mjesta u ekosustavu za manje vrste dinosaura, ali - u takvom scenariju, to mjesto je već okupirao pomladak većih vrsta - objašnjava Clauss.

- To nije bio problem tijekom 150 milijuna godina, ali čim se nešto dogodi što ukloni sve velike vrste tako da preostanu samo one manje, a ako te male ne postoje, izumire cijela grupa.

Katastrofičan događaj koji je izbrisao sve veće oblika života, značio je kraj za kopnene dinosaure.

Znanstvenici se ne mogu složiti oko toga jesu li veći reptili izumrli prije ili nakon udara meteora, uslijed čega su se milijarde tona pepela vinule u atmosferu i blokirale put sunčevim zrakama, što je dovelo do tzv. "nuklearne zime", globalnog pada temperature i izumiranja vegetacije.

Sisavci nisu imali jednako ograničenje u rasponu veličine, kaže Clauss, zbog činjenice da su njihovi mladi prilikom rođenja relativno veći, i nisu se morali boriti za hranu, već su hranu dobivali od majke dojenjem.

To znači da su se manje vrste sisavaca mogle uhvatiti u koštac s novim postapokaliptičnim okolišem i evoluirati u nove vrste.

Znanstvenici kažu da je veličina jajeta ograničena debljinom ljuske, koja mora propuštati kisik do embrija.

Prosječni titanosaur težak oko 100 tona, najveći kralježnjak koji je ikad živio na Zemlji, veći je 2,5 tisuće puta nego li kad se izlegne iz jajeta. Usporedno, majka slona teža je svega 22 puta u odnosu na svoje mladunče.

Znanstvenici tvrde da su sve životinje s tjelesnom težinom većom od 10 do 25 kilograma izumrle u apokaliptičnom događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:02