VELIKI OBRAT

HDSSB 'Ipak nećemo podržati promjene Ustava! Hrvatskoj prijete nesagledive posljedice'

HDSSB je do sada važio kao siguran partner Kukuriku koalicije u izglasavanju ustavnih promjena
Osijek, 041111.Vodstvo HDSSB-a je u sredisnjici stranke predstavilo svoj izborni program.Na fotografiji: Vladimir Sislagic predsjednik HDSSB-a.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - HDSSB neće u petak podržati ustavne promjene. Najavili su to predsjednik stranke Vladimir Šišljagić i predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Saboru Josip Salapić, koji su kazali kako nacrt prijedloga ustavnih promjena donosi „nekoliko otvorenih pitanja sa mogućim nesagledivim posljedicama te nije razjasnio brojne dvojbe i kolizije.“ Stoga će predložiti svom Glavnom odboru da na sjednici u srijedu donesu odluku kojom će predložiti Saboru da se javna rasprava o ustavnim promjenama odgodi do 15. siječnja 2014.

HDSSB je podsjetimo do sada važio kao siguran partner Kukuriku koalicije u izglasavanju ustavnih promjena, jer se one bez njihovih sedam zastupnika ne mogu usvojiti, budući da je od ranije izostala HDZ-ova potpora ovim promjenama.

- Zbog zakulisnih igara Milanovića, Karamarka, Pusić i Josipovića dobili bismo promjenu Ustava sa nekoliko otvorenih pitanja, ali i sa mogućim nesagledivim posljedicama. Mi smo već govorili da nema bjanko ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru i da naši glasovi ovise isključivo o sadržaju ustavnih promjena. Nema nikakve trgovine, šaputanja, zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed datih jamstava Milanoviću, Leki… Nikakav pritisak, bio on od USKOK-a, POSKOK-a, raznoraznih Bajića, Cvitana i ostalih ne mogu utjecati na bilo kakva kompromisna rješenja na koja bismo pristali, a da oni štete nacionalnim interesima. Ne želimo biti dio politikantskih podmetanja i zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a - rekao je Šišljagić ne pojasnivši na koje zakulisne igre misli.

Iako se silno trudio istaknuti kako je osnovni razlog njihovog preokreta u razmišljanju „boljitak države i građana“, teško se oteti dojmu da je na ovakav čin utjecala i činjenica da su HDSSB-ovci posljednjih dana izloženi napadima političkih suparnika, ali navodno i svojih pristaša, zbog suradnje s SDP-om. Kako je napad najbolja obrana, optužili su Kukuriku koaliciju da u svemu ima skrivene namjere.

U zraku je ostala visiti i mogućnost da je SDP dogovorio potporu s nekim drugim, o čemu Šišljagić nije želio spekulirati, ali je znakovito da Salapić nije dobio poziv za sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koja je održana u ponedjeljak i kada je usvojen nacrt prijedloga ustavnih promjena. Na upit kako to da su tek sada odlučili uskratiti potporu promjenama, Šišljagić je odgovorio da nije mogao reagirati ranije, jer je nacrt vidio u ponedjeljak.

- Jučer sam dobio konačni nacrt prijedloga i vidio da u njemu nisu zamijećene brojne dvojbe i nejasnoće, da postoje odrednice koje jedna drugu dovode u koliziju poput pitanja o referendumu. Promjene su nužne, ali ne ovako i zato predlažemo da se odluka odgodi do 15. siječnja 2014. Do tada se može provesti kvalitetna rasprava i razjasniti sve dvojbe od tzv. lexa Perković, preko pitanja referenduma i manjinskih prava do novog teritorijalnog ustrojstva RH. Želimo dati doprinos promjenama koje će otvoriti put u boljitak države i građana, a protiv smo stvaranja preduvjeta koji jamče samo veća prava vladajućoj oligarhiji - rekao je Šišljagić, dok je Salapić kazao da se ovdje radi o zakulisnim igrama „između Banskih dvora, Sabora i predsjednika Republike.“

Nevjerojatno je pak to da su upravo HDSSB-ovci, smatrajući da je zakasnio sa svojim prijedlozima i komentarima ustavnih promjena, prošli tjedan žestoko napali predsjednika države, nakon što je ovaj poručio kako je u predloženim promjenama prepoznao brojne slabosti koje mogu otvoriti brojna pitanja u budućnosti, a onda su oni nekoliko dana poslije gotovo iz istih razloga zatražili odgodu donošenja ustavnih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40