APELIRAJU NA VLASTI

Britanski Foreign Office oštro osudio nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu kaže kako ta osuda nije izazvana stanjem u Hrvatskoj.

Državni tajnik u Foreign Officeu Jeremy Browne objavio je priopćenje nakon vijesti o nasilju i diskriminaciji sudionika i organizatora više povorki ponosa. Nedavno je u glavnome gradu Ukrajine, Kijevu, otkazana Gay Pride povorka, a splitske su vlasti u zadnji čas promijenile dopuštenu trasu povorke. U kijevskom je slučaju odluka obrazložena strahom za sigurnost sudionika povorke.

Moskovske su vlasti nedavno odbile izdati dozvolu za održavanje gay parade planirane za 27. svibnja, što je sedmu godinu zaredom da se odbija takav zahtjev.

Kaptol oštro reagirao na Dežulovićev tekst o Bozaniću: Podignut je veliki oblak koji je kišom uvreda stvorio blato i kaljužu govora u javnosti

U St. Petersburgu je u ožujku donesen zakon po kojem je širenje "gay propagande" među maloljetnicima kažnjivo, čime su praktično zabranjene homoseksualne publikacije, prosvjedi i skupovi, poput parada. U ruskom parlamentu je nedavno podnesen prijedlog da se takav zakon donese na nacionalnoj razini.

Britanski ministar kaže kako je zabrinut zbog nedavnih vijesti o nasilju i diskriminaciji sudionika i organizatora, "te o otkazivanju tih događaja od strane lokalnih vlasti".

"Ujedinjeno Kraljevstvo osuđuje svako takvo nasilje i diskriminaciju. Ja bih potaknuo vlasti na djelovanje kojim će svim ljudima, pa i građanima lezbijske, gay, biseksualne i transvestitske (spolne orijentacije), zajamčiti slobodu da žive u sigurnom i pravednom okruženju. Svi pojedinci trebali bi uživati pravo na slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i mirnog okupljanja i uvijek ćemo podupirati one koji pozivaju na okončanje diskriminacije prema LGBT osobama", kaže se u Browneovu priopćenju.

Grad Split odlučio je da će se završni skup Gay Pridea održati na Prokurativama umjesto na Rivi i tako udovoljio prošlotjednom zahtjevu splitske građanske inicijative da se trasa promijeni jer se kretanjem povorke predviđenom trasom navodno ugrožava pravo građana koji nisu pristalice gay parade.

Predstavnica za medije britanskoga veleposlanstva u Zagrebu rekla je za Hinu kako Browneovo priopćenje nije reakcija na splitske događaje, te podsjetila da se u priopćenju izrijekom ne spominje nijedan konkretan slučaj.

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u ponedjeljak da je "odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja, protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17