UBOJSTVO NA HVARU

EKSKLUZIVNO Tajna pisma fatalne ujne: 'Volim te, spasi me, priznaj da si ti ubojica'. Nećak: 'Bez tebe ne mogu. Učinit ću sve što triba'

Slađana (28) pisma mu je ostavljala pod kamenom na šetnici u zatvoru. Uvjeravala ga je da ga voli i da je bolje da on prizna ubojstvo njezina muža. Nećak (18) je shvatio da ga hoće prevariti, povukao je iskaz u kojem priznaje ubojstvo i slomljena srca viknuo: - Lažeš, ti si ga ubila!

Slađana stoji usred sudnice i svojeg maloljetnog ljubavnika gleda ravno u oči.

- Ti si ubio mog muža. Ti i ja spavali smo samo jednom, što si očekivao? - govori mu.

- Lažeš! Ti i ja spavali smo najmanje sto puta. U krevet smo išli četiri puta tjedno - odgovara on.

- Ubila si ga ti - ponavlja joj.

Ovako je izgledalo nedavno sučeljavanje na Županijskom sudu u Splitu između Slađane Novoselnik i njezina maloljetnog nećaka koje je naredio sudac u postupku za ubojstvo Domagoja Novoselnika koji je nožem ubijen 30. srpnja u Vrisniku na Hvaru. Slađana (28) i Domagoj (32) bili su u braku, a njihov nećak po njegovoj strani održavao je tri i pol godine tajnu vezu sa Slađanom.

Veliki preokret

Iako je nećak pred istražnim sucem prvo priznao krvinju, 3. rujna u iznošenju obrane na sudu je uslijedio veliki preokret. Rekao je da nije kriv te da je Domagoja ipak ubila Slađana. Stoga je sudac morao odrediti njihovo sučeljavanje kako bi na osnovi toga pokušao utvrditi tko od njih govori istinu.

No pravo je pitanje zašto je sada pukla “velika ljubav” između Slađane i njezina nećaka. Posebno ako se zna da su u zadnjih godinu dana prije ubojstva razmijenili više od deset tisuća SMS poruka i razgovarali više od 400 sati.

Naši izvori otkrivaju nam pozadinu: ključ leži u tajnim pismima koje su ljubavnici razmjenjivali dok su bili u pritvoru na splitskim Bilicama.

Oboje su uhićeni zbog Domagojeva ubojstva. Njima je međusobna komunikacija bila zabranjena, a nisu se mogli susresti ni da su htjeli jer Slađanu su smjestili na ženski odjel zatvora, a njega na muški. Jedina lokacija na kojoj su oboje bili, ali u različito vrijeme, bila je zatvorska šetnica.

“Ti znaš da ja ovdje stojim nevina. Ti si jedina ljubav mog života”, pisala je nećaku Slađana u svojoj ćeliji. Svoje ljubavno pismo ostavila je potom na unaprijed dogovorenom mjestu na šetnici. Nećak bi ga pokupio kada je došao njegov red na šetnju.

“Bez tebe ne mogu živit. Učinit ću sve što triba”, pisao je nećak u svojoj ćeliji.

Ljubavnici su na taj način razmijenili pet ili šest pisama, a onda su ih zatvorski čuvari uhvatili i oduzeli im ih. Pisma su bila puna emocija i zakletvi na vječnu ljubav, a prema našem izvoru Slađana je nećaka navodila na to da prizna ubojstvo strica, sve u zalog vječne ljubavi između njih dvoje.

“Ako izađem prije tebe, čekat ću te”, pisala mu je.

Pukla ljubav

Međutim, kad je Slađana u ožujku ove godine izašla pred suca i iznijela svoju obranu, govorila je drukčije nego što je nećaku pisala.

Postavila se oštro protiv njega.

- Nanesena mi je velika nepravda - počela je trosatno izlaganje svoje obrane.

Rekla je da je muža izgubila u stravičnoj tragediji.

- Nakon svega završila sam u zatvoru. Istina je, prema nećaku sam gajila određene osjećaje, ali znala sam da to nikuda ne vodi - govorila je.

Sve optužbe da ga je navodila na ubojstvo supruga negirala je.

- U trenutku ubojstva sam spavala. Na proslavi sam popila čašu šampanjca i kad sam se probudila, sve je bilo gotovo - rekla je na sudu. S obzirom na to da ju je optužnica smatrala jednako odgovornom kao i optuženog počinitelja ubojstva, dakle nećaka, obranom je svoju ulogu u ubojstvu željela umanjiti.

Tu je očito pukla njihova ljubav. S obzirom na to da više nisu mogli komunicirati, nećak je u izolaciji očito shvatio da njemu piše jedno, a na sudu govori drugo.

‘Nisam ga ja, ona je’

Stoga je i on, kada je došao red na njegovu obranu 3. rujna ove godine, promijenio iskaz.

Kada je stao pred suca, nitko nije očekivao da će uslijediti preokret.

- Nisam ga ja ubio. Ona je - rekao je nećak i pokazao na Slađanu.

Sudac je naredio sučeljavanje optuženih. Scena je nalikovala na film. Njih dvoje, koji su se u pismima kleli u vječnu ljubav, sada su se žestoko prepirali u sudnici.

Presuda se očekuje krajem ovog mjeseca (završni govori predviđeni su za 17. rujna), do kada bi sudac trebao ponovno sagledati sve dokaze, odlučiti koju će obranu nećaka prihvatiti, onu pred istražnim sucem kad je krivnju priznao, ili ovu pred njim kad je zločin zanijekao. Iako su oba iskaza valjani dokaz, sudac će morati odvagnuti koja je točna, važući naravno i ostale materijalne dokaze i iskaze sudskih vještaka. Oni su, doznajemo, utvrdili da je ubodne rane na tijelu Domagoja Novoselnika mogla nanijeti i muška i ženska osoba. Nećak je u istrazi rekao kako je Domagoja ubio on, i to tako da mu je zario nož u prsa gledajući ga u lice. Kada je promijenio iskaz, rekao je da je Domagoja ubola Slađana, i to tako što mu je prišla s leđa, obgrlila ga i zabila mu nož u prsa. Doznajemo kako su vještaci utvrdili da je ubod u prsa počinitelj doista nanio prilazeći mu s leđa. Slađana je usprkos tome ostala kod svoje obrane, da je u vrijeme sukoba spavala samo dva metra od njih i da nije sudjelovala u ubojstvu.

Kako ga je zavela

- Očekujem da će pobijediti pravda, jer ništa drugo ne mogu očekivati. Sve što želim je da sada svoju unuku izvedem na pravi put - jučer nam je potreseno preko telefona rekla Višnja Novoselnik, majka ubijenog Domagoja koja za sve krivi Slađanu.

U ranijim medijskim istupima Višnja je rekla da je Slađana zavrtjela glavom njezinu sinu i zavela mu nećaka. I on sam u svojoj prvoj obrani rekao je kako je često svjedočio nasilnom odnosu Domagoja prema Slađani, pa čak i udarcima. Često ju je branio, pa se tako između njih rodila ljubav. Počeli su tajnu vezu.

Povijest njihovih međusobnih odnosa je komplicirana.

Slađana i Domagoj upoznali su se u malenom selu pokraj Virovitice, otkud je ona podrijetlom. Ona je radila kao konobarica u lokalnom kafiću, a on je, kako je bio iz susjednog sela, tamo zalazio na kavu. Počeli su se družiti, a svoju vezu okrunili su brakom 2003. godine. Međutim, dvije godine kasnije rastali su se i godinu dana bili su razdvojeni. Nakon smrti Domagojeva oca, njegova majka Višnja odselila se na Hvar, a Domagoj joj se pridružio i tamo pokenuo privatnu tvrtku za građenje. Tada se nekako pomirio sa Slađanom i ponovno su krenuli zajedno. Vjenčali su se drugi put jer je Slađana ostala trudna. Rodila je kćerku.

Za to se vrijeme Domagojeva sestra Anamarija sa suprugom Vladom, pripadnikom Gromova, odselila u Petrinju jer je Vlado tamo dobio posao. Njihov sin u Domagoju je vidio starijeg brata kojeg nikad nije imao i kojeg je navodno jako volio. Ni Domagoj nije bio imun na svog nećaka. Kupovao mu je stvari, davao džeparac. Maloljetnik je redovito ljetovao na Hvaru kod njega i Slađane.

Pili su šampanjac

Ujna i nećak su u odnose stupili u ljeto 2008. godine. Maloljetnik je istražnom sucu rekao kako misli da je Domagoj za vezu znao negdje od ljeta 2010. godine, dakle godinu dana prije fatalnog sukoba.

Domagoj je navodno o svojim sumnjama pričao svojim sumještanima u Vrisniku i radnicima koje je zapošljavao u svojoj građevinskoj tvrtci. Domagojeva majka Višnja rekla je pak kako je jednom zatekla nećaka kako masira Slađanu u sobi, ali da Domagoj nije reagirao kad mu je to prepričala.

U noći ubojstva nećak je u prizemlje kuće Novoselnikovih došao oko 20.30 minuta. Njih troje bili su dobro raspoloženi i zajedno su gledali film na televiziji. Pili su šampanjac, a Domagoj se, prema dosad objavljenim verzijama događaja, približio Slađani i počeo je ljubiti, a kad ga je odbila pljesnuo ju je po stražnjici, što je iznerviralo nećaka. Tako je počela svađa koja je rezultirala ubojstvom koje je potreslo Vrisnik.

Napeta atmosfera

Prvo su Slađana i on policiji tvrdili da se Domagoj ubio sam, a kada je istina izašla na vidjelo, ubojstvo je priznao nećak. Fatalna ujna tvrdila je da je u vrijeme sukoba spavala na kauču u sobi te da ništa nije čula. Ujna je u svom iskazu spomenula kako joj je nećak ranije govorio da će ubiti Domagoja.

Uslijedilo je to nakon jednog ranijeg incidenta u kući na Hvaru. Tada je, doznajemo, Domagoj, više u šali, rukom pljesnuo Slađanu po stražnjici. To je iživciralo nećaka koji mu je to zamjerio.

- Ubit ću ga zbog toga - navodno je tada rekao Slađani.

- A ubij ako hoćeš - odgovorila mu je nonšalantno.

Upravo kroz prirodu tog odnosa naši dobro upućeni sugovornici pokušavaju odgonetnuti razloge zbog kojih je Domagoj ubijen.

- Vjeruje se da je Slađana sve vrijeme stvarala napetu atmosferu između njih dvoje. Mladić je bio pod njezinim velikim utjecajem, a psiholozi bi mogli protumačiti što se događa mladim osobama kada prvi put stupaju u seksualne odnose. Moguće je i da se Slađana htjela okoristiti suprugovim nekretninama, ali pravu istinu ionako znaju samo njih dvoje. Mladić i njegova fatalna ujna - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:59