OBJAVIT ĆE I DETALJE RAZLOGA ZA ZABRINUTOST

MOL: 'Zabrinjavaju nas netočne tvrdnje u argumentaciji presude. Ako bude potrebno, poduzet ćemo međunarodne korake!'

ZAGREB - Mađarska naftna kompanija MOL priopćila je da i dalje kategorički odbija optužbe koje su protiv nje iznesene na suđenju bivšemu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, nepravomoćno osuđenom, među ostalima i da je za deset milijuna eura mita MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

"MOL ne želi komentirati dosadašnje i buduće optužbe protiv bivšeg premijera Republike Hrvatske koje se ne odnose na kompaniju. Međutim, kada je riječ o optužbama koje se odnose na MOL, proučili smo napomene i komentare poštovanog suda u objašnjenju presude. U vezi s tim, zabrinjavaju nas neke izjave te određene netočne tvrdnje u argumentaciji prvostupanjske presude te se nadamo da će one naknadno biti korigirane", ističu u MOL-u.

Smatraju da sudu nije dostavljen nijedan relevantan dokaz koji bi podupro optužbe koje se odnose na MOL.

Dodaju i da su netočne napomene koje se odnose na Ininu upravljačku strukturu te na upravljačke procedure i postupke unutar MOL-a, a u vezi s Inom.

"Osim toga, ispitat ćemo jesu li procedure poduzete u vezi s tvrdnjama protiv MOL-a u skladu s ustaljenim europskim pravnim procedurama. Kao najveći strani investitor u Hrvatskoj, zadržavamo pravo da, ako to bude potrebno, poduzmemo odgovarajuće međunarodne korake", navode u priopćenju.

"MOL će uskoro pružiti detalje o svojim razlozima za zabrinutost. Također, kompanija će revidirati svoj službeni stav nakon što obrana bivšeg premijera Republike Hrvatske odluči o žalbi te nakon što se donese pravomoćna presuda. Dotad još jednom ponavljamo da su naše namjere tijekom svih godina (prije i za vrijeme vladavine bivšeg premijera Republike Hrvatske) pri stjecanju udjela u Ini uvijek bile i nastavljaju biti pozitivne. Kao najveći strani ulagač u Hrvatskoj, želimo dati svoj doprinos još uspješnijoj i profitabilnijoj Ini", poručuju iz MOL-a.

Bivši premijer Sanader jučer je na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na deset godina zbog optužaba da je primio proviziju od austrijske Hypo banke te mito od MOL-a kojemu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini.

U obrazloženju presude sudac Ivan Turudić istaknuo je da je MOL-ova težnja za postizanjem upravljačkih prava bila legitimna, ali nije se smjela postići nezakonitim sredstvima.

Za izmjene međudioničkog ugovora koji je Sanaderova vlada potpisala sa strateškim partnerom MOL-om Turudić je zaključio da su bile protivne interesima Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:39