BITKA ZA ZŠS

Nobilo i Ivanišević protiv Gopca i Mamića!

'Zdravko Mamić očito bolje zna što se događa kada je izjavio da zna tko će biti novi predsjednik. On zna tko će biti predsjednik ZŠS-a, tko će biti predsjednik HNS-a, tko će biti izbornik'
 Šime Šokota/CROPIX

Predsjednik Veslačkog saveza Zagreba Branimir Bašić predstavio je kandidaturu za predsjednika Zagrebačkog športskog saveza. To što je ZŠS danas praktično jedini izvor financija za zagrebačke sportaše i klubove unijelo je velik nemir u sportske krugove. “Veliki sportovi” i “veliki klubovi” udruženo za svog kandidata imaju Tomislava Grahovca, drugi je “nezavisni” kandidat Dragutin Šurbek, a Bašić je oformio treću jaku struju čija je načelna ideja pravednija raspodjela gradskog novca, koji sad u većem dijelu troše “institucije” kao što su Dinamo, Cibona, CO Zagreb...

Ivanišević bez izjava

Kao članovi njegova tima predstavljeni su Tomislav Karlo (plivanje), odvjetnik Anto Nobilo (taekwondo), Vesna Kadić Komadina (odbojka), proslavljeni rukometni vratar Mirko Bašić te Mario Baić, profesor hrvanja na Kineziološkom fakultetu. Iz postave tima lako je čitljivo koji su to opozicioni sportovi koji traže revolucionarne promjene u raspodjeli novca. Kao u staroj Marxovoj teoriji o proizvodnji i raspodjeli dobara:

- Želimo da svi participiraju u sredstvima kojima raspolažemo. Danas samo neki dobivaju novac, a drugi mrvice sa stola. ZŠS je dosad bio vreća novca iz koje su se pokrivale loše odluke pojedinih čelnika. Kao iz aviona su se bezveze bacali milijuni na loše programe. Želimo prekid te prakse jer ne želimo podjele na male i velike sportove, rekao je Tomislav Karlo, potencijalni dopredsjenik.

Iako rukomet ima svog kandidata Grahovca, Mirko Bašić našao se uz svog prezimenjaka “jer zna da je Bašić pravi čovjek na pravom mjestu.”

Zanimljivo, među onima koji su pratili Bašićevu kandidaturu bili su i Goran Ivanišević i Danko Cvjetičanin. Naravno, kao članovi kluba olimpijaca dali su podršku Bašiću. Najavljeni Velimir Zajec ispričao se zbog obaveza i nije došao. Ivanišević u svom šeretskom stilu nije davao izjave, ali je dijelio osmijehe. Sama prisutnost bila je dovoljna.

‘Djelatnik’ koji sve zna

- Kao bivši sportaš znam što se događa. Dosad je u našem sportu, kao i u društvu, vladala klima bez ikakva reda. Sve je ispolitizirano. Tu sam jer želim promjene -rekao je Cvjetičanin.

Svi članovi Bašićeva tima stali su izjavama iza Bašića. On je osobno bio pomirljiv, ali i pomalo zajedljiv odgovarajući na pitanja:

- Svega ima posljednjih dana, no lobiranje je u demokraciji dopušteno. Nažalost, jedan sportski djelatnik ( Zdravko Mamić, nap. a.) očito bolje zna što se događa kada je izjavio da zna tko će biti novi predsjednik. On zna tko će biti predsjednik ZŠS-a, tko će biti predsjednik HNS-a, tko će biti novi nogometni izbornik. Valjda taj djelatnik sve zna...

Bašićev program načelno se sastoji od pet točaka - 1. Uključivanje djece i mladih u sport, 2. Izrada kriterija za sufinanciranje sporta, 3. Jača suradnja u sustavu, 4. Efikasnije stručne službe i 5. Rad na boljem statusu sporta u društvu.

Došao i Šurbek

Uobičajeni program, rekli bismo. Najvažnije je ipak od svega - zasjesti na stolicu iz koje se odlučuje o raspodjeli sredstava. No, isto to želi i nogometno-košarkaško-rukometni lobi i njihov kandidat Grahovac.

Zanimljivo je, predstavljanju je prisustvovao i treći kandidat Dragutin Šurbek. Rat za Zagreb je počeo, zasigurno ne bez brojnih udaraca ispod pojasa. Kao i prilikom svakih izbora - za predsjednika SAD-a ili Hrvatske, gradonačelnika Zagreba ili aktualnih za šefa HDZ-a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:35