UBIO GA HEROIN

Od droge umro kriminalac Slaven Runje: Predozirao se lažni svjedok u slučajevima krvave pljačke Fine i ubojstva Vjeke Sliška

ZAGREB - Slaven Runje (49), zaštićeni svjedok pokajnik sa suđenja za krvavu pljačku Fine i legendarni prevarant koji se predstavljao kao agent USKOK-a i član HHO-a, umro je najvjerojatnije od prekomjerne doze heroina u stanu u Botincu.

Kao prijatelj Filipović

Supruga ga je pronašla u noći na subotu u krevetu, a liječnik Hitne pomoći mogao je samo konstatirati smrt. Policajci su proveli očevid i zaključili da na tijelu nema tragova nasilja koji bi upućivali na ubojstvo. Nakon očevida tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Tako je Runje završio kao i Nenad Filipović, protiv kojeg je svjedočio u postupku za pljačku Fine 2005.

Filipović je, nakon što je oslobođen krivnje za to zlodjelo, nađen mrtav, također od overdosea.

Runje je bio dugogodišnji Filipovićev prijatelj, kojega je poslije teretio na suđenju, a kad je otkriven njegov identitet, rekao je da je izmislio da je Filipović organizirao krvavu pljačku. Prethodno je dobio poruku da su ga pozdravili Filipović i dečki, da će ga skratiti za glavu, da ima ženu i djecu te da promijeni iskaz. Usprkos svemu, Runje je odbio policijsku zaštitu i ulazak u program zaštite svjedoka iako su prijetnje doista bile realne. Iskaz je promijenio.

Inteligentni prevarant

No, osim u slučaju pljačke Fine, Runje je svoje usluge svjedočenja DORH-u nudio i ranije, u slučaju ubojstva Vjeke Sliška na Cvjetnom trgu 2001. , za što se treći put u odsutnosti sudi Marku Nikoliću, dok je Samir Ivošević za pomaganje u ubojstvu već osuđen.

Runje je u svojemu iskazu, za koji je rekao da dijelom potječe od vlastitoga opažanja, a dijelom od informacija dobivenih od prijatelja kojega nije želio imenovati, iznio vrlo uopćene informacije o dvojici poduzetnika, koji su dobro poznati policiji, kao naručiteljima ubojstva. No DORH Runju nije smatrao vjerodostojnim svjedokom.

Runje je više puta prijavljen i osuđen zbog raznih kaznenih djela, među ostalim i zbog zloporabe droge. Čitatelji crne kronike pamte ga kao inteligentnog prevaranta koji se ženi pritvorenog šefa HŽ-a Davorina Kobaka predstavio kao gospodin Zrinko iz HHO-a, rekavši da će za 9000 eura ishoditi Kobakov izlazak iz pritvora. Zbog toga je u studenome 2009. osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Čitao novine i varao

- Zbog svega iz vaše prošlosti, jer bili ste ovisnik o drogama i kradljivac, nadam se da vam se nakon zatvora ovakve stvari više neće događati - rekao mu je sudac.

Tijekom suđenja ispostavilo se da je Runje pratio novine te je odabrao dva aktualna slučaja - Kobakovo uhićenje i teško opečenog mesara u Fiolićevoj.

Dan prije nego što je zvao Ines Kobak, Runje je zvao oca opečenog mesara predstavivši se kao Mladen iz USKOK-a. Lažno je u Fiolićevo ime obećao 81.000 eura odštete, plaćanje liječenja i novi automobil za sina, ali za naknadu od 4000 eura za ‘porez’. Otac je rekao da novca nema, a Runje je navodno odustao od prijevare jer mu je bilo žao zbog teške situacije u kojoj su se Špeharovi našli. Mesarov otac ga je prijavio policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:28