TREĆI FESTIVAL DIZAJNA

Dizajn nije puka šminka, nego prilika za kvalitetniji život

Origami odjeća od papira, staromodne i neodoljive torbice za bicikl, travnata instalacija Numena te super incijativa za pokretanje ‘društvenih vrtova’ neki su od vrhunaca jučer završenog Dana D

Ručno oslikane tenisice brenda Shuz, drveni konjići za ljuljanje, stare pisaće mašine na kojima ste mogli probati kako je bilo tipkati prije kompjutera, preslatke kragnice od Lego kockica, krpeni čovječuljci Ane Gudelj Marić, namještaj Sanje Rotter, travnata instalacija kolektiva Numen/For Use te cijela sila najrazličitijeg ručno izrađenog nakita samo su neke od genijalnih stvari koje su privukle našu pažnju na trećem Danu D, festivalu dizajna održanom ovaj vikend u Staroj klaonici.

Konjić za djecu grupe Vile

Psihološki test

U obilazak smo krenuli od kraja i u samome dnu izložbenog prostora riješili test “How much of a designer you really are” dizajnerice Line Kovačević. Riječ je o psihološkom testu koji je mogao riješiti svaki posjetitelj, a nakon obrade na dar dobijete platnenu vrećicu s isprintanim rezultatom. Moj rezultat: 48 posto dizajner i 52 posto “insomniac”.

- Na festivalima se obično doniraju torbe kao reklamni materijal i bila mi je zanimljiva torba kao medij komunikacije među ljudima. Ovaj projekt originalno sam radila za London Design Festival, gdje su posjetitelji, nakon što su riješili test i dobili svoje torbe, međusobno komentirali rezultate i tako se razvila interakcija između publike i izlagača - priča nam Lina, koja se na festivalskom partiju iskazala i kao DJ-ica.

Prostor namijenjen već afirmiranim dizajnerima krasile su i raskošne odjevne skulpture od papira tekstilne dizajnerice Morane Kranjec, inspirirane origamijem.

Haljine od papira Morane Kranjec

Namještaj od šperploče

- Skulpture su rađene origami tehnikom teselacije, odnosno ponavljanja određenih oblika savijanjem, nosive su, a za jednu haljinu potrebno je otprilike dva mjeseca rada - ističe Morana.

Na središnjoj izložbi radova mladih dizajnera iz Hrvatske i regije oduševili su nas “kašuni”, točnije sanduci Tvrtka Bojića koji funkcioniraju po principu “download - cut - assemble - personalize”.

Kašun Tvrtka Bojića

- Kašun je škrinja, odnosno namještaj od šperploče. Nastaje tako da ja napravim nacrte, vi ih preuzmete online, odnesete nekome tko ima CNC stroj za rezanje šperploče, on vam izreže komade, a vi ih potom sami sastavljate, pri čemu ih možete i obojiti ili ukrasiti. Na taj način postajete svjesni i samog procesa dizajna, čime sam predmet postaje emotivniji, a time i vredniji. Kašun može poslužiti kao škrinja, spremnik za dječje igračke ili pak kao stolić za igranje “Čovječe, ne ljuti se”, a kako se može i rastaviti, idealan je za mlade ljude ili studente koji se često sele - objašnjava nam ovaj mostarski dizajner.

U prodajnom prostoru za oko su nam zapele i kožne torbice za bicikl Slavena Milića.

- Već pet godina dizajniram torbe od kože, a ovo je moja nova linija Long Way Back, samo za bicikle. Uspio sam spojiti svoju ljubav prema biciklima, izradi torbica, ali i ljubav prema lovu i jazavčarima, čiji se lik nalazi na logu torbica - kaže Slaven, čije se torbice u Prostoru u Mesničkoj prodaju po cijeni od 300 kuna.

Posadite paradajz

Ako ste, pak, poželjeli predah, na prostoru mobilnog urbanog povrtnjaka mogli ste i vrtlariti te zajedno s volonterima saditi paradajz, dok su oni najmlađi učili kako izraditi kućice za kukce.

- Ovime želimo skrenuti pozornost na peticiju za otvaranje službenih community gardena koji bi bili namijenjeni građanima. Investicija u takvo što je minimalna, a uvelike poboljšava kvalitetu života ljudi i prostora. Također, to je otpor ideji da tvoja hrana putuje u životu više nego ti i da dolazi s drugog kraja svijeta - rekla nam je Mirna Reinprecht iz inicijative “Prostor za vrt”.

A nakon cijelog dana provedenog u druženju i razgovorima s ovim mladim kreativcima možemo zaključiti samo jedno: da dizajn doista nije samo puka “šminka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10