SREDOVJEČNA KRIZA

I Hrvatsku okupirao novi trend na dva kotača: Stižu Mamils, muškarci srednjih godina u likri

Nedjelja je i dan je krasan. Idealan za odlazak u prirodu. Primjerice, na Sljeme. Ondje je gomila ljudi u tenisicama, trenirkama, opušteni i sportski odjeveni. I začuđujuće velik broj muškaraca u biciklističkoj opremi. Uske majice i kratke tajice njihov su zaštitni znak.

Ove su nedjelje ispred Puntijarke sjedili u skupinama po najmanje dvojica, dok su drugi planinari i izletnici pokušali ne gledati u njihova utegnuta torza. Jer, uske majice od likre na sredovječnim muškarcima s često pivskim trbuščićima rijetko izgledaju dobro.

Sredovječna kriza

Britanci su tom trendu nadjenuli i ime - Mamils (middle-aged men in lycra). Trgovačka analiza kompanije Mintel pokazala je da je porastao broj sredovječnih muškaraca koji su se odlučili popeti na dva kotača. Čak se nagađa da oni u dobi između 35 i 44 godine koji kupuju novu, šminkersku biciklističku opremu na taj način izražavaju svoju sredovječnu krizu, umjesto da kupuju skupe sportske automobile i brze motore.

U posljednje tri godine razvilo se tržište superšminkerskih, supertehnološki opremljenih skupih bicikala. Marketinški stručnjaci uz to su odradili sjajan posao jer su pametno oglašavali bicikle kao put u slobodu. No, ta sloboda ima i svoju cijenu.

Ne zaboravite kacigu

Ako želite dobar bicikl, to će vas koštati između pet i deset tisuća kuna. Ovisno o tome kupujete li city ili mountain bike i je li to cijena na početku ili kraju sezone, kada su popusti. Kako većina muškaraca ima viziju sebe kako se bez problema spuštaju niz neko brdo, većina ih kupuje mountain bikeove, koje je zbog ripni teže voziti po gradskom asfaltu.

Stručnjaci preporučuju mountain bike sa semi sleek gumama, što znači da idu i po asfaltu, a podobni su i za lakši off rode. Ako želite baš biti turbo “in” i izazvati zavist ostalih biciklista amatera, kupite si bicikl od karbonskih dijelova. Puno su lakši i kvalitetniji, a cijena im se penje u nebesa.

Nema granice - od 15 tisuća kuna naviše, ovisno o tome što ste sve kupili od preskupog karbona. Brendovi su Canondale, Scott, Kona...

Kaciga košta od 200 kuna na popustu do tisuću. Iznad se cijenom penju one turbo lagane, koje vam zapravo ne trebaju. Majice su posebna priča - moraju biti od umjetnih materijala da znoj izlazi van. Nakamura, Canondale, Scott koštaju od 300 do 600 kuna i, naravno, sve prate liniju tijela. Biciklističke hlače mogu biti kratke i duge, s tregerima ili bez. Sve bi trebale imati specijalnu spužvu između nogu da vas ne nažulja sjedalo. Koštaju od 200 do 800 kuna, a biciklisti kažu da su “najzeznutije” one s tregerima.

Vikendom na Sljeme

Iako najbolje griju bubrege, odlazak na toalet je pravi pothvat. Šuškavac je također priča za sebe. Oni bezimeni mogu se pronaći već od sto kuna, a razvikani brendovi penju se i do tisuću. Moraju biti prozračni, iza biti dulji da ne puše, biti nepropusni za vodu i vjetar, imati visoki ovratnik, biti prozračni pod pazuhom... Tenisice bi također trebale imati ojačanije dijelove da se ravnomjernije pritišću pedale, a prosječna cipela za offridera brenda Northwave košta između 400 i 600 kuna.

Biciklistička odijelca

Mnogi poznati Hrvati redovito okreću pedale. Prije svega, premijer Zoran Milanović koji je pravi bicklistički as. Još u doba dok nije obnašao tu odgovornu funkciju svake je nedjelje odlazio na Sljeme biciklom i natrag. Ovoga je ljeta obišao najdulju rutu otoka Hvara, od Hvara do Sućurja, dugu 80 kilometara.

Na slici sa Sljemena vidljivo je da je opremljen i dugim biciklističkim hlačama, i jaknom, i kacigom. Vjerni su biciklu i neki drugi poznati Hrvati, iako se u uska biciklistička odijelca još nisu uvukli. Barem ne javno. Filip Šovagović redovito vozi bicikl po gradu, kao i njegov kolega Boris Svrtan. Redatelj Igor Mirković biciklom se vozi posljednjih 20 godina, a voze ga i glumac Bojan Navojec te pjevač Luka Nižetić. No, nisu do sada viđeni u likri. Ona ipak ostaje rezervirana za biciklističke entuzijaste koji pedaliraju vikendom do Sljemena ili na nekoj drugoj kraćoj relaciji od metropole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:41