BRAČNI KRAH VLADIMIRA PUTINA

TKO ĆE ZAMIJENITI LJUDMILU, NAJLJEPŠA RUSKA SPORTAŠICA ILI ŠPIJUNKA? 300 godina nije bilo ovakvog razvoda

 AFP

U smiraj kišnog četvrtka, 6. lipnja 2013. godine, jedna izjava ostat će zapisana u povijesti Rusije kao jedan od najdramatičnijih dana, premda ni na koji način neće utjecati na živote te nedokučive zemlje. Kada je dirigent simfonijskog okrestra Nova Rusija Jurij Bašmet sklopio svoje dirigentske palice, a nad balerinom Irinom Ablicovom polako padao bešumni svileni zastor Kremaljskog kongresnog dvorca, posjetioci u raskošnim toaletama šutke su se uputili na pauzu tražeći okrepu u ekstravagantnom buffetu. Uživali su u melankoličnom baletu Perrota i Pugnia “Esmeralda” prema predlošku Hugoova “Zvonara crkve Notre Dame”. U predsjedničkoj loži bio je ruski predsjednik Vladimir Putin , pomalo neočekivano u društvu supruge Ljudmile. Dovoljno da počnu šaptanja i glasine. Već gotovo pet godina traju nagađanja, tračevi i spekulacije o krizi u braku. Zadnji su put viđeni zajedno prije nešto više od godinu dana na njegovoj trećoj inauguraciji 7. svibnja 2012. godine. A prije toga također je bila velika praznina u njihovim zajedničkim javnim pojavljivanjima. Predsjednički bračni par šutke je šetao po foajeu, gdje ih je iznenadila ustreptala novinarka TV postaje “Rusija 24”.

- Sviđa mi se balet. Dobra predstava. Uživamo - počeo je Vladimir Putin, dok je Ljudmila stajala sa strane i napeto zvjerala po predvorju. Situacija je bacala na nelagodu. Ljudmila pomalo odsutna, a Putin državnički nadmen. I onda (sada ruski mediji bajaju je li pitanje bilo dogovoreno, spontano ili pak zbilja izraz velike novinarske hrabrosti ili pak ludosti, jer osobni život ruskog predsjednika priličan je tabu za tamošnje medije i javnost) sočno zabranjeno pitanje: - Dugo vas nismo vidjeli zajedno, funkcionira li vaš brak?

Ruski predsjednik nije se dao smesti, u istom je tonu odgovorio: - Naš brak je završen. To je zajednička odluka. Svatko ima svoj život. Ljudmila je pomalo nervozno (ipak ona nije prošla obuku u najboljim tajnim školama KGB-a poput svog, sada već bivšeg muža) i rastreseno službeno ponovila: - Slažem se s Vladimirom Vladimirovičem. To je zbilja naša zajednička odluka. Kćeri su već velike. A mi se praktički ne viđamo. - Ljudmila Aleksandrovna i ja ostat ćemo zauvijek dobri prijatelji - dopunio je zgromljenoj novinarki ruski predsjednik.

I to je bilo to. Nečekivana senzacija uzdrmala je svijet poput udarca mokrom krpom. Reski zvuk zvona dalo je znak da počinje drugi akt baleta. Posjetioci okrijepljeni šampanjcima i egzotičnim kanapeima, ni ne sluteći potres koji se upravo dogodilo, požurili su zauzeti svoja mjesta u dvorani. Čulo se diskretno uštimavanje orkestra, teška zavjesa polako se počinjala razmicati, a svjetla gasiti. Iako se ne radi o velikoj političkoj odluci, internet je umah eksplodirao. Breaking news na sve strane. Dogodilo se i to - konačno. Nakon godina tapkanja u mraku, svega kojih desetak dana prije obilježavanja 30. godišnjice (28. lipnja), raspao se brak jednog ruskog lidera, prvog nakon što je car Petar Veliki prije 316 godina šupirao svoju prvu suprugu Jevdokiju u manastir!

Iako je razvod Vladimira Putina postao glavna vijest u svijetu, Rusi su to primili prilično ravnodušno, kao što ih i sve ove godine Ljudmilina izgnanstva i nepojavljivanja uz supruga ta tema nije pretjerano zanimala. To je u ruskoj tradiciji, gdje se “prve lady” nikad nisu previše isticale: one su funkcionirale uz supruge poput duhova, kao kakav neželjeni, ali potreban teret, negdje duboko skrivene i pokorne u debeloj sjenci moćnih muževa. Tako i carice, i drugarice generalnih sekretara, pa tako i supruge demokratskih predsjednika - njih trojica do sada. Dvije su se izdigle iz prosječnosti i iskočile iz ustaljenih normi - depresivna carica Aleksandra, bolja polovica nesretnog zadnjeg ruskog cara Nikolaja II. te samosvjesna Raisa Gorbačova, moderna i zgodna supruga omraženog posljednjeg boljševičkog lidera Mihaila. Obje su u povijesti zabilježene kao nevoljene i zlosretne žene čije petljanje u muževljeve poslove smatraju zlokobnim i katastrofalnim za zemlju - Aleksandra je pogubila carsku, a Raisa sovjetsku imperiju. Svi ruski kanali zabilježili su pojedinost da je predsjednik na “Esmeraldu” stigao s vjenčanim prstenom na ruci, a izašao bez njega! Ljudmila ga nije imala još na novogodišnjem prijamu u Kremlju 29. prosinca 2012., ali to je tek danas objavljeno. Na balet je stigla kao carica, a izašla kao rapuštenica.

No, Ljudmila je uvijek znala svoje mjesto. U zapećku. Samozatajna, pametna i neprimjetna. Kako kaže bivši Putinov savjetnik Sergej Markov, odgovarala je ruskom konzervativnom i tradicionalističkom gledanju na političare, jer oni žele vođu “oženjenog” za državu i narod. Ne želi ih dijeliti ni sa suprugama. Dobro je da je vođa obiteljski čovjek, ali mora se isticati sam!

Prema je Rusija zemlja s jednom od najvećih stopa razvoda u Europi, više od 50 posto brakova propadne, ipak je razvod, pogotovo objavljen na ovakav način, djelovao poput groma iz vedra neba. Doduše, još nije jasno je li brak i formalno okončan ili je razvod tek najavljen na ovakav neordinaran način. Pogotovo nije jasno kako će na rastavu prvog ruskog bračnog para reagirati Ruska pravoslavna crkva, čiji je patrijarh Kiril, osobni prijatelj Ljudmile, koja je poznata kao velika vjernica. Naime, patrijarh Kiril je nedavno objavio trojstvo najvećih grijehova - pobačaj, homoseksualizam i razvod!

Ruski mediji prilično su suzdržani kada se radi o privatnom životu njihovih političara, ali su ipak iz prikrajka pratili postupno nestajanje Ljudmile. U prvom mandatu Putina od 2000. godine Ljudmila je bila prava prva dama. Uz muža na svim povijesnim putovanjima i susretima, a onda je malo-pomalo blijedila iz vidokruga, na zadovoljstvo većine javnosti. Onda se počelo govoriti o Putinovim ljubavnicama. Za 55-godišnju Ljudmilu se nagađalo da je u Pskovu, u manastiru, gdje su odbačene carice završavale. Ivan Grozni tako se, kažu kronike, riješio čak pet svojih supruga! Čak se govorilo da je unutar Jeleazarovskog manastira izgrađen apartman od milijun eura za novu monahinju. Zatim se nagađalo da Ljudmila zapravo u nekoj njemačkoj klinici čeka bebu, a trudnoća je zbog poodmakle dobi prepuštena najboljim tamošnjim liječnicima, sve do priča da zapravo živi u zlatnom kavezu u šumskoj državnoj podmoskovskoj rezidenciji ili pak uz kćeri u Peterburgu. Njeni rijetki izleti u javnost, pa još s mužem, bilježili su se s kroničarskom i almanaškom preciznošću.

Ljudmila Škrebnjova, diplomirani filolog romanist, bivša stjuardesa ruskog Areoflota i Vladimir, agent sovjetske tajne službe KGB u usponu, upoznali su se početkom 80-ih preko zajedničkog prijatelja na predstavi Arkadija Rajkina, poludopuštenog ruskog stand up komičara sovjetskih vremena. Vjenčali su se nakon tri godine hodanja, (“da se tada nisam oženio vjerojatno nikad ne bih”, pričao je Putin), iako Ljudmila kaže da je već nakon nekoliko izlazaka znala da je “Vova čovjek njezina života”. U braku su dobili dvije kćeri, Mariju i Katarinu, koje se u javnosti praktički ne viđaju, a njihovi privatni životi čuvanija su tajna od pozamašnog Putinova bankovnog žiroračuna.

Mnogi kažu da glavna intriga nije razvod već to hoće li svoj treći mandat okruniti drugom prvom damom. Ruska javnost čeka se da u pauzi nekog drugog baleta, Putin objavi i tu vijest. No, iz Kremlja već poručuju - Putin ima toliko posla i toliko je posvećen radu za boljitak države i naroda da ne stigne imati obiteljski život.

Putinu nisu pripisivali puno ljubavnica, ali ono malo bilo je mlado i bujno. Nizala su se imena ruskih krasotica, poput gimnastičarke Aline Kabajeve, proglašene najljepšom sportašicom Rusije, čije su obnažene fotografije u listu Maksim dostigle vrtoglavu do sada neoborenu tiražu. Alina je postala i zastupnica Putinove Ujedinjene Rusije, a čak se tvrdilo da je rodila Putinu sina - Dmitrija, nazvanog u čast premijera Medvedeva te da živi u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej kod Sočija. Da bi osujetio glasine o tome, pojavila se vijest da je zapravo njegovom srcu prirasla nekadašnja Miss Moskve, senzualna Jana Lapikova koja danas, navodno, radi u njegovom uredu. Zaposlena je na nedefiniranu poziciju, da bi se neutralizirale priče o Kabajevoj. Zatim su mu mediji u zagrljaj gurnuli neizražajnu rusku Matu Hari - Annu Chapman. Neuspješnu, ali atraktivnu rusku špijunku koju su Amerikanci razmijenili za nekoliko svojih obavještajaca. ( V. V.)
Zadnji ruski vladar koji je napustio svoju suprugu bio je car Petar I. koji je 1697. svoju prvu ženu Jevdokiju Lopuhinu, s kojom se morao oženiti na majčin nagovor, poslao, kako je to tada bila praksa, u Suzdaljsko-Pokrovski manastir. Kasnije se oženio sluškinjom Martom Skavronskom, koja je postala carica Katarina I. Kasniji carevi nisu se razvodili, a unatoč tomu što je Lenjin i pored revolucije imao vremena za ljubavnicu, ostao je vjeran svojoj partijskoj i životnoj suputnici Nadeždi Krupskoj. Staljin je pak bio dvostruki udovac. Prva supruga Katarina Svanidze umrla je od tifusa, a druga Nadežda Alilujeva ubila su u njihovom kremaljskom stanu. ( V. V.)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06