NAJVEĆI POREZNI RAT DRŽAVE

TKO JE TU LUD Svatko tko duguje porez više od 1 dan ide u ovrhu, a država plaća u roku od 60 dana

Ovršuju se dugovi od 2000 kuna naviše, a na listi srama su tvrtke i obrtnici koju duguju milijune
 Davor Pongračić / CROPIX

Gdje je analitika tih dužnika? Pokušao sam jučer doći do tih podataka, ali nisam uspio. Nisam mogao doći ni do ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec - rekao nam je jučer visoki izvor u Ministarstvu financija.

DESECI TISUĆA TVRTKI IDU U BLOKADU Ovrhe svima koji duguju više od 3.000 kuna

- Ravnateljica je nestala. Digla je paniku i povukla se. Ne znam zašto javno ne obrazloži tko su ti dužnici. To se tako ne radi. Ne stvara se atmosfera nesigurnosti bez obrazloženja. Izdala je nalog poreznim referentima i otišla - rekao je naš izvor.

Nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da se porezni dugovi moraju plaćati u rokovima, ali postavlja se pitanje odakle odjednom 74 tisuće tvrtki s dugom od 3,5 milijarde kuna.

U ladicama Porezne

- Jesu li oni stajali po ladicama Porezne uprave? Ili su to dugovi nastali posljednjih par tjedana i mjeseci? Ili su to stari dužnici? Neka ravnateljica objavi analitiku dužnika - kaže naš izvor.

Vlada je započela s prisilnom naplatom svih poreznih dugova većih od 2000 kuna, pa makar dužnik bio u dugu tek nekoliko dana.

Ali, nisu objavili što su poduzeli protiv onih s porezne liste srama koji namjerno ne žele platiti porez? Tko je sankcioniran zbog duga od milijun, dva ili tri milijuna kuna? Poreznici koji moraju obavještavati ljude koji su dužni mjesec dana i to 3 ili 4 tisuće kuna i sami su u izuzetno neugodnoj poziciji.

SLAVKO LINIĆ O OVRHAMA ZBOG POREZNOG DUGA 'Ja zaista imam posla sa sve više luđaka'

- Ispričavam se, razumijem, u pravu ste, ali takvu smo naredbu dobili, morat ćemo vas ovršiti - objašnjavali su tvrtkama i obrtnicima koji redovno plaćaju porez, a sada kasne jer ni njima nisu isplaćena primanja.

Porezna Uprava izazvala je paniku među brojim poduzetnicima, obrtnicima...

Mnogi su ljuti jer dosad je upravo država bila ta koja nije poštovala rokove plaćanja, nerijetko se čekalo i više od 60 dana, pa i po nekoliko godina.

- To je uvijek ovisilo o tome imaš li vezu u toj državnoj tvrtki ili instituciji. Može li te taj netko progurati da te prije isplate ili ne može - povjerio nam se jedan poduzetnik.

Kad država ne plaća

Javne tvrtke državi duguju ukupno više od 600 milijuna kuna poreza, a dosad nijedna nije ovršena niti je bila sankcionirana. Drugo, nije nikakva tajna da zdravstveni sustav grca u besparici zbog čega je potraživanja od njega prilično teško naplatiti.

- HZZO mi već više od godinu dana duguje novac za bolovanja - rekao nam je jedan poduzetnik.

Teško je naplatiti i potraživanja i od državnih tvrtki koje su konstantno u minusima.

- Ne može država koja sama ne poštuje red, taj red provodit nad drugima - rekao nam je drugi poduzetnik.

Porezne referente jučer su i dalje nazivali dužnici u panici. Referenti su im ponavljali sličnu priču:

- Ne smijete biti u dugu većem od 2000 kuna. Platite to odmah ili ćemo vas ovršiti.

Jedna poduzetnica povjerila nam se da razmišlja o zatvaranju tvrtke.

- Idem na burzu. Ovo više nema smisla. Plaćamo poreze po ispostavljenim fakturama, a kad kasnimo obračunavaju nam kamatu od 14 posto, pa to je lihvarska kamata. Ne pada mi napamet da se više zadužujem da bi servisirala proračun, a ja tonula u dugove - kaže ona te upozorava:

- A kad država mene plaća onda rokovi ne postoje, a zatezne kamate također ne postoje.

Kolaps gospodarstva

U Ministarstvu financija tvrde da država, a ni javne tvrtke više ne krše rokove.

- Imali smo problema u HŽ-u i Croatia Airlinesu, ali oni su sada u restrukturiranju, i to se riješava. Oni koji to pričaju, ne govore istinu - odgovaraju u Ministarstvu financija.

Jedna knjigovotkinja s kojim smo jučer razgovarali pozdravlja Vladin potez, ali kaže:

- Znate tko će biti blokiran? Ne oni s liste srama nego poduzetnici koji drže gospodarstvo i plaćaju poreze, ali tu i tamo zapnu mjesec, dva. To su oni koji pokušavaju raditi bez obzira na doista nepovoljnu poduzetničku klimu. Zbog dva mjeseca kašnjenja država im je morala dati neku, bilo kakvu mogućnost otplate, a ne odmah ih blokirati. Država treba olakšati poslovanje onima koji plaćaju poreze, a ne zatvarati ih - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:02