POTPUNO RAZLIČITE SUDBINE

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto Hrvate frustrira Srbija puna problema?

Od raspada Jugoslavije prošlo je više od 20 godina. I rat je završio prije više od 15 godina. Hrvatska i Srbija dvije su samostalne, različite i neovisne, doduše susjedne države s potpuno različitim političkim i međunarodnim sudbinama.

No, u Hrvatskoj kao da još imamo frustracija zbog Srbije i Srba. Za tili čas se dio javnosti u Hrvatskoj uspali, zapjeni kad je u pitanju nešto u vezi sa Srbima i Srbijom, kao da smo još u Jugoslaviji, kao da smo povezani, kao da nam rade o glavi. Zašto su Hrvati toliko opterećeni Srbijom i Srbima? Pogotovo što naše dvije države imaju potpuno različite položaje i sudbine nakon razlaza. Dakle, Hrvatska i Srbija krajem 80-ih godina prošlog stoljeća ušle su u završnu fazu Jugoslavije s različitim nacionalnim strateškim planovima i ciljevima.

NAPAD VANDALA U Vukovaru ozlijeđena tri policajca, kraj Knina razbijen dvojezični natpis

Hrvatska je sve svoje ciljeve ostvarila, a Srbija - niti jedan. Hrvatska je samostalna država. Hrvatska je premoćno pobijedila u ratu. I ne zaboravimo - ni jedan jedini Hrvat iz Hrvatske nije osuđen u Haagu zbog rata u Hrvatskoj.

Dakle, i po međunarodnim standardima - Domovinski rat je čist s tog aspekta. A koliko je Srba osuđeno u Haagu? Bulumenta političara, priučenih političara, oficira i lažnih oficira. Srbi su, pak, postali u Hollywoodu omiljeni opskurni negativci. Privatizacijske pljačke da ne spominjem - to smo si sami napravili. Srbi s tim nemaju ništa.

Hrvatska je, dakle, kao samostalna država i pobjednica u ratu danas članica NATO-a i EU. Srbija u ovom trenutku ni ne zna kada će otvoriti pregovore i kada bi uopće mogla postati članicom EU. Drugo, Kosovo. Srbija je dakle doživjela imploziju. Srbija se dodatno smanjila. I ne samo to - u Vojvodini kipi, na Sandžaku je nesigurno, a u nekim djelovima Srbije Srbi su manjina.

Hrvatska je turistička top-destinacija. Godišnje je posjeti više od 20 milijuna stranih turista. Srbiju kakav milijun, i to pretežno tranzitnih putnika za Grčku. Hrvatski izvoz u Srbiju je značajniji, a i izvoz kapitala je veći.

I ponovimo pitanje - ako je sve to tako, a jest, zašto su Hrvati toliko opterećeni i frustrirani Srbima i Srbijom? Možda zato jer smo iskompleksirani. Zato što smo mali.

Nismo svjesni onoga što se dogodilo nama i njima u posljednjih 20-25 godina.

Pustimo Srbiju da vida rane. Srbi su naši susjedi. Ali frustriranost koju iskazuje dio ovdašnje javnosti samo potvrđuje - Srbi su im polazišna točka bez koje ne mogu ostvariti i dokazati vlastiti identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:34