RASPRODAJA ZAPLIJENJENE IMOVINE

HRVATSKA BRAĆA ŠARIĆ ‘KAPARILA’ SU STROJEVE ODBJEGLOG NARKOBOSA Rasprodaja zaplijenjene imovine u Srbiji

Od prezimenjaka iz Hrvatske u Crnu Goru stigle ponude za imovinu odbjeglog osumnjičenika

Impozantna zaplijenjena pokretna i nepokretna imovina odbjeglog narkobosa Darka Šarića, osumnjičenog za šverc 2,8 tona kokaina iz Južne Amerike, te njegova brata Duška sve više pronalazi nove korisnike, a osim činjenice da je dosta nje “otišlo” u humanitarne svrhe ili ostaje kao renta državi kao dobrom domaćinu, ponude za zakup Upravi za imovinu Crne Gore pristigle su i iz Hrvatske.

Tvrtka Scat-ing d.o.o. iz Našica s temeljnim kapitalom od 3,7 milijuna kuna u vlasništvu braće Marijana i Josipa Šarića jedina je pokazala interes za nekoliko građevinskih strojeva i za dvije tvornice u Pljevljima u vlasništvu bjegunčeva brata Duška, također optuženog, te su zato hrvatski Šarići uplatili depozit od 11.400 eura.

‘Prvi put to čujem’

U ime hrvatske braće Šarić učinio je to Radovan Štrbac, prokurist tvrtke Šarićevih od svibnja ove godine, a odakle taj interes nismo uspjeli doznati. Štoviše, jedan od braće Šarić, Marijan, kad smo ga telefonski kontaktirali bio je vrlo iznenađen a potom i štur u komentaru.

- Prvi put za to čujem. Ništa ne znam. Mislim da ni moj brat Josip to ne zna. Uostalom, o tome nikada nismo pričali. Kakav novac? Uplata? - bio je odrješit Marijan Šarić, a na upit da nam pomogne stupiti u kontakt sa svojim bratom poručio je: “Brata ne možete dobiti. Zaboravite ga. On sigurno sada radi na farmi i prevrće sijeno. Ma, zapravo, nemojte ga dalje tražiti. Ne ulazim u tuđe poslove. A svoj radim savjesno.”

Na pitanje o Dušku i Darku Šariću iz susjedstva je li im u rodu i da li ga poznaju, budući da je prokurist njihove tvrtke Štrbac zastupao svojedobno narkobosa Darka u jednom od sudskih postupaka, također nije govorio objasnivši samo da “nisu u rodu i da ne zna ništa”.

- Ima nas Šarića jako puno. I posvuda - zaključio je Marijan Šarić. I dok Darko Šarić uspješno bježi Interpolu, njegov brat, na čiju imovinu “pikiraju” njegovi prezimenjaci, trenutno broji zatvorske dane.

Osuđen i brat

Naime, nedavno mu je ukinuta prvostupanjska presuda prema kojoj je osuđen na osam godina zbog pranja novca, ali i oslobođen optužbi da je bio član kriminalne skupine svoga brata Darka i time sudjelovao u švercu više od 200 kilograma kokaina za milansko tržište.

Dio imovine stečen kriminalom dodijeljen u humanitarne svrhe

Dio imovine koju je narkobos Šarić kupio opranim novcem od šverca droge ponuđen je u najam stranim veleposlanstvima. Jedan od komercijalnih objekata u Kragujevcu postao je policijska postaja, a kuća u Zemunu u vlasništvu njegove supruge postala je dječji vrtić.

Više od stotinu automobila ustupljeno je na korištenje financijskom inspektoratu, Sigurnosno-informativnoj agenciji, vojsci i domovima zdravlja. U vili na Tatarskom brdu smješteni su mališani oboljeli od malognih bolesti koji se liječe u obližnjoj Dječjoj bolnici. A kuća od 400 m2 koja je Šariću služila za zabavu došla je pod Centar za socijalni rad i postala Sigurna dječja kuća. Susjednom vilom s bazenom i terenom za košarku i odbojku koristi se Omladinski centar u nadležnosti Sekretarijata za omladinu.

A na aukciji stvari oduzetih iz njegovih vila ponuđeno je bilo 220 predmeta, od toga čak 76 plazma televizora početne vrijednosti 45.000 eura.

Upravo takvim postupcima Srbija je pokazala da ne dozvoljava da kriminalci budu bogatiji od države. ( H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:23