ISPRAVAK NETOČNE INFORMACIJE

SAFU: Renata Svoboda nije glavna, već unutarnja revizorica SAFU-a

Zagreb, 161210.Vukovarska 284.Zgrada Sredisnje agencije za financiranje.Renata Svoboda, glavna revizorica SAFU-a (Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije)Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Dana 19. prosinca 2010. godine u elektronskom izdanju Jutarnjeg lista objavljen je članak autora Gordana Malića, naslova 'Nadzirala milijune iz EU i dodijelila ih svojoj tvrtki'. U predmetnom članku objavljeno je nekoliko netočnih i/ili nepotpunih informacija koji se dovode u vezu sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Tekst članka u kojem se navodi da je Renata Svoboda glavna revizorica u SAFU te da kao takva vrši nadzor na financiranjem, ugovaranjem, plaćanjem i provedbom programa i projekata Europske unije CARDS, PHARE, ISPA i IPA u potupnosti je netočan.

Renata Svoboda je trenutno zaposlena u SAFU u svojstvu unutarnjeg revizora, a ne glavnog revizora kako se to navodi u članku.

U skladu s opisom poslova svog radnog mjesta Renata Svoboda ne sudjeluje u pripremi i provedbi natječajnih postupaka, ako ni u postupku odabira zaprimljenih ponuda na natječaje te u skladu s time nikad nije imala ovlast ili mogućnost donositi odluke o tome kome će se sredstva iz pretpristupnih fondova u nadležnosti SAFU dodjeljivati.

Veći dio svog radnog staža u SAFU, u neprekidnom trajanju više od godinu i pol dana Svoboda je koristila bolovanje, porodiljni dopust i godišnji odmor. U preostalih 9 mjeseci na poslu Svoboda nije samostalno obavljala niti jednu reviziju koja je bila vezana uz proces korištenja EU pretpristupnih fondova. SAFU nikada nije sklopila niti jedan ugovor, niti imala ikakvu poslovnu suradnju s tvrtkom Agro Kraljevec d.o.o.

Informacija 'Sugovornici Jutarnjeg navode da je novac iz EU fondova namijenjen pročišćavanju voda i obrani od poplava, dodjeljivan netransparentno unatoč činjenici da je za kontrolu trošenja novca iz EU fondova u hrvatskoj mjerodavna Središnja agencija za financiranje i ulaganje (SAFU)' je netočna i nepotpuna informacija čemu u prilog idu sljedeće činjenice: SAFU nije nadležna za provedbu natječajnih postupaka i ugovaranje sredstva za projekte iz aktualnog IPA pretpristupnog programa nemijenjenog financiranju velikih infrastukturnih projekata na područje zaštite okoliša odnosno izgradnje sustava upravljanja vodama i otpadnim vodama. Hrvatske vode su akreditirana provedbena agencija u okviru IPA III. komponente za navedeno područje.

Informacija 'Svoboda je ispred SAFU-a angažirana i kao stručna konzultantica u kaznenim predmetima koje obrađuje DORH, a koja su povezana s trošenjem proračunskog novca te novca EU' je u potpunosti netočna jer se SAFU ne bavi konzultantskim uslugama, te nikada nije angažirala niti jednog svog djelatnika u tom svojstvu.

Iz svega navedenog, razvidno je da je dovođenje SAFU u vezu s bilo kakvim netrasparentnim načinom upravljanjem EU pretpristupnim sredstvima netočno i oubiljno šteti ugledu SAFU kao provedebnoj agenciji. SAFU djeluje u decentraliziranom sustavu provedbe koji podrazumijeva prethodnu kontrolu svih natječaja postupaka od strane Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:12