NAPETO U MAKEDONIJI

Europska unija: Gruevski mora otići. Nemamo drugog izbora

EU pokušava pronaći model po kojem bi se istodobno održali novi izbori, ali i provela neovisna istraga afera
 AFP/CROPIX

Europska unija izuzetno je zabrinuta zbog situacije u Makedoniji, ali je očito da je i zatečena te ne zna što točno može učiniti kako bi pomogla u rješavanju krize koja može ugroziti stabilnost regije. - Svjesni smo da smo se previše bavili pitanjem rješenja spora oko imena države i pretvarali se da je sve drugo dobro. Sukobi u Kumanovu i tenzije između vlasti i oporbe su upozorenje da se nešto mora učiniti. Zato smo se aktivnije uključili u kontakte s faktorima iz Makedonije kako bismo smirili situaciju i izbjegli eskalaciju - objasnio je jedan visoki diplomat EU.

Tračak nade

Prema njegovim riječima, mnogi europski diplomati, i oni akreditirani u Skoplju i oni iz Bruxellesa, u kontaktu su s premijerom Nikolom Gruevskim, šefom oporbe Zoranom Zaevom, ali i s predsjednicima dviju najvećih stranaka Albanaca u Makedoniji, Alijem Ahmetijem i Menduhom Thaçijem.

- Dosad nismo uspjeli približiti stavove i postići dogovor, ali činjenica da se sastaju daje nadu. Problem je što je sve jasnije da je teško postići rješenje prema kojemu bi Gruevski ostao na vlasti. A on ne želi niti čuti za ostavku - rekao je jedan drugi diplomat.

Susret u Strasbourgu

Jučer su se u Strasbourgu trebali sastati Gruevski i Zaev uz posredovanje tri zastupnika Europskog parlamenta iz redova tri glavne političke frakcije. To su slovenski zastupnik iz redova liberala Ivo Vajgl, Eduard Kukan iz EPP-a, čiji je pridruženi član vladajući VMRO-DPMNE, te Richard Howitt iz Europskih socijalista koji podržavaju makedonsku oporbu. Europski parlament je ovakvim formatom uspio riješiti krizu u Albaniji i uvjeriti oporbenu stranku da se vrati u parlament. Zato se vjerovalo da će i u Makedoniji uspjeti raspravu preusmjeriti u parlament koji oporba bojkotira. Međutim, sada priznaju da se situacija dodatno komplicirala.

U proces se uključio i povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn, a o Makedoniji se neformalno raspravljalo i na razini ministara vanjskih poslova EU, iako to nije trebala biti tema. EU pokušava postići dogovor kako bi se otvorio put za nove izbore te, s druge strane, provela istraga o skandalima prisluškivanja, ali i o sukobima u Kumanovu. - Mislimo na međunarodnu istragu jer je nepovjerenje u Makedoniji tako veliko da je teško zamisliti da bi sve strane vjerovale kako će tijela vlasti profesionalno i neovisno istražiti što se dogodilo u tim slučajevima - rekao je naš izvor iz EU.

Mitinzi potpore

Samo organiziranje izbora, bez istrage o korupciji i skandalima, ne bi dovelo do rješenja jer postoji mogućnost, smatraju neki izvori u EU, da na takvim izborima ponovno pobijedi Gruevski. Kao varijanta za rušenje vlade Gruevskog razmatra se i nagovaranje albanskog partnera u toj vladi DUI-ja da izađe iz vlade te da se pojača međunarodna izolacija Gruevskog. No, i takva opcija, smatraju strani diplomati, nosi rizik jer može podgrijati nacionalističke osjećaje u Makedoniji. U EU su primijetili da su na prosvjedima oporbe sudjelovali mnogi Albanci u Makedoniji, ali na prosvjedima koje je organizirala vlada nisu viđene albanske zastave. - Kada vlast organizira mitinge potpore sebi, onda ta vlast i nije baš najstabilnija. Situacija je izuzetno polarizirana i moramo ubrzati djelovanje kako bismo spriječili otvorene sukobe - istaknuli su u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:11