NOSIVI STUP EKONOMIJE

JAPANSKI PREMIJER NAJAVIO ROBOTSKU REVOLUCIJU 'Radit će nam sve jednostavne i teške poslove'

Japan planira proširiti tržište robota i umjesto da se koriste samo kao pomoć u industriji, razviti ih i za potrebe uslužnog sektora, rekao je premijer Shinzo Abe na sjednici vlade u četvrtak.

Činjenica da ljudi sami rade teške a jednostavne poslove pridonosi nestašici na tržištu rada i zaustavlja rast produktivnosti, rekao je Abe.

Japanska vlada prije nekoliko je mjeseci osnovala Vijeće za realizaciju robotske revolucije u sklopu dugoročnog plana gospodarskog rasta. "Želimo pretvoriti robote u nosivi stup naše strategije ekonomskog rasta", kazao je Abe.

Vlada planira dvostruko veće tržište industrijskih robota do 2020. godine, a u istom razdoblju tržište robota za uslužni sektor namjerava povećati za čak dvadeset puta. Planira ih se, primjerice, koristiti u staračkim domovima, bolnicama, hotelima.

Abe je rekao da je njegova zemlja zainteresirana za održavanje olimpijskih igara robota 2020. godine. "Želio bih okupiti sve robote svijeta i nek se natječu u svojih tehničkim sposobnostima", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:25