RAZUMIJEVANJE RIMA

SEKS BOGOVA SA ŽIVOTINJAMA, FALUSI... Otkriveno fantastično blago erotske umjetnosti

Najpoznatiji predmet iz 'tajnog kabineta' je kip Pana u seksu sa jarcem koji je privukao veliku pažnju

Kad su u 18 stoljeću ispod pepela kojim ih je Vezuv zasuo 79 godine prije Kirsta otkriveni Pompeji, arheolozi su ponosno pokazali nalaze uživajući u slavi otkrića koje je zauvijek promijenil razumijevanje staroga Rima. Samo je jedna zbirka ostala skrivena gotovo 200 godina jer je ni njezina neizmjerna povijesna važnost nije mogla poštedjeti tadašnjeg osjećaja za javni moral.

Zbirka je to erotske umjetnosti koja je krasila sve kuće u Pompejima i prožimala svakodnevnicu stanovnika.

Možemo si svašta umišljati o svome napretku, ali neki su motivi i skandalozni i za pojmove današnje većine, zato su ih arheolozi tako dugo, sve do 2000. godine držali u “tajnom kabinetu” u susjednom Herkulaneju, odvojene od ostalih nalaza iz Pompeja. Upravo je izložen u Napulju na izložbi “Gabineto Segreto”. Freske koje se mogu vidjeti uglavnom prikazuju motive golih muškaraca i žena, puno je umjetničkih aktova.

Postavljena je zavidna zbirka falusnih simbola svih oblika i veličina kakvi su se u svoje vrijeme mogi vidjeti u brojnim gradovima, popularne su bile lampe i frule u obliku penisa, a falus se često nosio kao amulet zbog vjerovanja da donosi sreću.

Najpoznatiji predmet iz “tajnog kabineta” je kip Pana u seksu sa jarcem koji je privukao veliku pažnju javnosti i početkom godine u sklopu velike izložbe o Pompejima u British museumu. Pompeji su otkriveni 1748 ali tek u 18. stoljeću nalazi su katalogizirani i raspoređeni u muzeje.

Njihovo fantastično blago erotske umjetnosti bilo je previše za viktorijance pa je ostalo prešućeno. Kralj Francis I vidio je zbirku 1819. i toliko se skandalizirao da je naredio da se seksualno eksplicitni pronalasci zaključaju u odvojene muzeje kako bi ih mogli vidjeti isključivo znanstvenici.

Jedini trag ostao je njihov spomen u francuskom katalogu koji je kružio Europom iako su se razne vlasti iz sve snage upirale da ga nestane. Katalog je bio hit među mladim aristokratima, ali svi su se trudili da ne dođe u ruke ženama i mladima. I u muzejima gdje su izlagane eksplicitne freske, smjelo ih se gledati samo kroz metalne rolete. Gabinetto Segreto za javnost je potpuno otvoren 2000. godine i danas je dio Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:52