ŠTO TRAŽE PROTIVNICI LIDERA VODEĆIH POLITIČKIH STRANAKA?

Milanović, Karamarko, Pusić: bitka s nezadovoljnicima u vlastitim redovima

Kada se uskoro slegne prašina zbog sukoba koje su izazvali Lex Perković i uvoĐenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, problemi koji ozbiljno nagrizaju tri najveće stranke u Hrvatskoj izbit će punom snagom na površinu. I u velikoj mjeri utjecati na zbivanja na političkoj pozornici u Hrvatskoj

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić , otkrio je Jutarnjem listu visoko pozicionirani dužnosnik narodnjaka, nazvala je nedavno međimurskog župana i člana Predsjedništva HNS-a Matiju Posavca te mu predložila da sazove konvenciju ogranaka Sjeverozapadnog regionalnog saveza kako bi izabrali novog predsjednika. Na pitanje zašto bi to učinili kada su prije pet mjeseci na tu funkciju izabrali Radimira Čačića, Vesna Pusić predložila je Posavcu da razmisli o njenom prijedlogu. Posavec se o tomu konzultirao s najbližim suradnicima koji su zaključili da nema nikakve potrebe ni razloga za biranje novog predsjednika.

Andrea Zlatar, ministrica kulture i osoba od povjerenja Vesne Pusić, upozorila je ovih dana - jasno aludirajući na Čačića - da se stranka više ne može voditi na stari, autoritaran način te da se upravo stvara nova jezgra mlađe generacije koja će uskoro preuzeti vodstvo stranke. Pozvala je članstvo da pruži potporu i svrsta se oko tog novog, mladog stranačkog naraštaja. A u tom jezgru - vidjelo se iz svake riječi ministrice A. Zlatar Violić - za Radimira Čačića nema mjesta.

Čačićev povratak

Tako je Radimir Čačić, premda privremeno dislociran u Valbandonu, ostao noćna mora i opsesija dijela vodstva HNS-a. Doduše, ne bez razloga. Premda je donedavni predsjednik stranke, a sada predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a, trenutno na odsluženju zatvorske kazne, Čačić je, tvrde upućeni, i dalje iznimno aktivan. U odličnoj je psihičkoj i fizičkoj kondiciji, bez problema se uklopio u zatvorski režim života pa se može potpuno posvetiti, među ostalim, komunikaciji sa svojim najbližim stranačkim prijateljima. A to je ono što najviše zabrinjava Vesnu Pusić.

Odbijanjem Matije Posavca da organizira smjenu jednog od utemeljitelja stranke rasplinuo se i san ministrice Andree Zlatar Violić o stvaranju novog stranačkog stožera bez Radimira Čačića. Što zapravo ne čudi: Čačićevo je uporište na sjeverozapadu Hrvatske, a tu je HNS najjači. U pet županija, od kojih samo dvije najveće, Međimurska i Varaždinska, imaju više od 300.000 stanovnika, HNS ima četiri saborska zastupnika i gotovo 30 župana, gradonačelnika i načelnika. Zbog toga je već najavljeno da će Čačić nakon povratka iz zatvora otvoriti pitanje zastupljenosti ljudi sa sjevera Hrvatske u vodstvu stranke. I teško da će se njegove zahtjeve moći odbiti. A otvoreni sukob s Čačićem mogao bi biti poguban za budućnost HNS-a. Ogorčeni Čačić, upozorava njegov prijatelj, osjeća se izdanim i prevarenim i neće se libiti ni najradikalnijih poteza ako ga se bude pokušalo izolirati ili marginalizirati.

Ogranci HNS-a sa sjeverozapada Hrvatske, objašnjava Čačićev suradnik, toliko su moćni da bez problema mogu funkcionirati kao regionalna stranka koja bi vrlo lako uspostavila blisku suradnju s IDS-om i još ponekom regionalnom strankom. Čačićevi bi sljedbenici, kaže, osvojili sigurno više saborskih mandata od ostalog dijela HNS-a. Stoga će Vesna Pusić, procjenjuje izvor Jutarnjeg lista, ako ne želi riskirati raskol, morati sjesti za zajednički stol s Čačićem. I uvažiti veći dio njegovih zahtjeva. A to automatski znači slabljenje njenog utjecaja u stranci. Budući da će Čačić relativno brzo izaći iz zatvora te da se zbog toga iza kulisa već vode teške bitke, ishod kojih je krajnje neizvjestan, većina članova HNS-a ovaj put radije će pričekati rasplet nego se istrčavati, kao što su to nedavno učinili neke njihove kolege, poput ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, kojega je Čačić doveo u Zagreb, a on mu je prvi okrenuo leđa. Tko poznaje Čačića, zna da preko takvog ponašanja nikada neće prijeći.

No, nije Vesna Pusić jedina koja ima nevolja s unutarstranačkim nezadovoljnicima. Predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, uz tešku gospodarsku i financijsku situaciju, što je, istinabog, naslijedio, muče i problemi koje je sam isproducirao: od sukoba s Europskom komisijom oko zakona o uhidbenom nalogu do sporova koje je izazvalo uvođenje ćiriličnih naziva na državnim institucijama u Vukovaru.

Sraz u Zagrebu

No, ni kao predsjednik SDP-a Milanović ne spava baš mirno jer mu je pred vratima velik izazov: izbor predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a. Tek što je SDP do nogu potučen na izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu Zagreba, nad Milanovićem i njegovim najbližim suradnicima nadvila se nova opasnost: tko će biti predsjednik najveće stranačke organizacije. Jedno je sigurno - ako pobijedi Davor Bernardić, Milanović i vrh stranke izgubit će kontrolu nad najvažnijom stranačkom organizacijom. Ali ne samo to: bit će to dodatni udarac autoritetu predsjednika stranke. Paradoksalno je da Milanović uopće nije skrivio slučaj Bernardić. Prije lokalnih izbora sve ankete upozoravale su da Bernardić u borbi za gradonačelničku funkciju nema baš nikakvih izgleda protiv Milana Bandića . Bernardićevi javni istupi bili su blijedi i neuvjerljivi i bilo je logično da SDP potraži kandidata koji bi se mogao suprotstaviti Bandiću. Takva odluka razgnjevila je Bernardića i njegovu interesnu sljedbu, a njihovo nezadovoljstvo iskoristili su Milanovićevi stranački oponenti kako bi optužili vođu SDP-a za samovolju, premda su i oni bili svjesni da Bernardić nije imao nikakvih šansi u srazu s Bandićem.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:09