VEČERI VRELOG SWINGA

Avantgarde Jazz Festival osvojio Rovinj

Rovinj, 130713.Zadnja vecer 3. Avantgarde jazz festivala. Jazz orkestar HRT-a i Simon Marlow zatvorili su Avantgarde Jazz Festival koncertom na trgu Slobode.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

„U New Jerseyu su se rodila samo dva velika pjevača, Frank Sinatra i ja. U to ćete se večeras uvjeriti“. Tim je riječima njujorčanin talijanskog podrijetla, John Pizzareli počeo sjajnu večer swinga u petak, na kraju svoje trotjedne turneje po Europi. U crnom odijelu na prugice i s kravatom u duginim bojama, zalizane frizure, pred prepunim gledalištem dvorišta Tvornice duhana gdje se skupilo više od petsto ljudi, Pizzareli je odmah pokazao da je najbolji izdanak „stare škole“.

Sjajan gitarist i ništa manje dobar pjevač, baš kao i zabavljač, program je koncipirao posvetama Sinatri, Nat King Coleu, Benny Goodmanu, Beatlesima i na drugom bisu – Coleu Porteru.

Nije to bila nimalo ekstravagantna svirka, dapače, glazbenici su svoju vještinu podredili ukupnom ugođaju kvarteta, udarajući više iz drugog plana, osim u vrlo rijetkim dionicama, kad je na primjer, doista izvrsni bubnjar Tony Tedesco izveo solo na „Swing, swing, swing“, kad ni u jednom trenutku nije ispuštao temu da mu izmakne ispod palica.

Pizzareli se voli šaliti na svoje podrijetlo i stereotipe o Talijanima, izvrstan je zabavljač, odlično je unisono pjevao uz solažu na gitari, ali i improvizirao.

„Publika se izvrsno zabavila i to smo osjetili“, rekao je Pizzareli poslije koncerta na „afteru“ u konobi Kantinon. „Znate, kad danas sviramo u Blue Noteu, iz publike često čujemo jedino zveket bešteka i tanjura. U Šangaju smo u jednom trenutku shvatili da u publici imaju svi sablasno plava lica. Kao da nitko nije ni gledao u nas, nego u svoje mobitele!“

U Rovinju ni izbliza nije bilo tako.

A ta izvrsna atmosfera i razdraganost ponijela je i glazbenike koji su se izmiješali u konobi s „after“ bendom Kristijana Terzića i odsvirali odličan session. Vidno raspoloženi Pizzareli je opet zapjevao i u jednom trenutku čak zasvirao i trubu, a nakon svirke kvartet je oko dva u noći otišao ravno na avion za New York.

U subotu je, pak, swing odjekivao i glavnim rovinjskim trgom. Avantgarde Jazz Festival je smjestio pozornicu na samu rivu, a oko fontane i pred hotelom Adriatic natiskalo se tko zna koliko tisuća ljudi. Među portretistima, tetovažama, sladoledarima, suvenirnicama i čovjekom na štulama, zagospodarili su izvrsni Big Band HRT-a i engleski pjevač Simon Marlow, s back vokalisticama Janom Fabijanić i Marijom Rubčić, i priredili Rovinjanima nezaboravnu swing veselicu.

Bio je to klasični Las Vegas repertoar, od Sinatre do Paula Anke i natrag, u koji su se odlično uklopile i dvije kompozicije naših autora, „Prolazi sve“ Milivoja Koerblera i Diklićev „Još samo večeras“. Gotovo dva sata nizali su se hit evergreeni, bis za bisom, a ovaj je koncert pokazao da je Avantgarde Jazz Festival, pred nekoliko tisuća razdraganih, raspjevanih i rasplesanih ljudi, doslovce osvojio Rovinj i postao njegovim zaštitnim znakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54