DRAMATIČNO SUČELJAVANJE KANDIDATA

EKSKLUZIVNO: ŠOKANTNO OTKRIĆE U KNINU Kandidat za gradonačelnika bio major vojske SAO Krajine!?

 Željko Huljev

Sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Grada Knina koje su u ponedjeljak 13.svibnja u organizaciji Platforme 112 i moderacije Eugena Jakovčića iz Documente održalo u prostorijama kninskog Veleučilišta Marko Marulić i koje je među Kninjanima izazvalo veliku pozornost u svome startu nakon samo tri postavljena pitanja novinara Jutarnjeg lista Željka Huljeva predstavniku SDP-a Zvonku Brečiću koji je na sučeljavanju mijenjao odsutnog nezavisnog kandidata za gradonačelnika Darija Šimića, doslovno je otvorila svojevrsnu Pandorinu kutiju mogućih zakulisnih igara (ne)principijelnih koalicija u kontekstu mogućnosti da ukoliko na skorašnjim izborima pobijedi nezavisni kandidat Šimić uz podršku SDP-a, u gradonačelničku fotelju Knina potom jednostavnim zakonski dozvoljenim automatizmom bez probleme sjedne ni više ni manje nego bivši učesnik u oružanoj pobuni protiv RH i potom abolirani pripadnik vojske SAO-Krajine u činu majora.

Naime, diplomiranom ekonomisti Dariju Šimiću, savjetniku u Razvojnoj agenciji šibensko-kninske županije kao kandidatu za gradonačelnika pravovaljanom kandidaturom je kao njegov prvi zamjenik istaknut Nikola Lončar, agronom iz sela Žagrović,te kao drugi, SDP-ovac profesor Zvonko Brečić.

Na prvi pogled ništa sporno do trenutka kada je novinar Huljev od SDP-ovca Brečića zatražio odgovore na pitanja da li je kandidat za gradonačelnika Dario Šimić kojega podupire SDP najprije dok je studirao u Splitu bio član HSP, te potom u Kninu član HDZ-a iz čijih se redova doslovno tajnovito stavio na svoju današnju samostalnu listu nakon čega je izbrisan iz HDZ-a.

Brečić je pri tom zaobišao potvrdu Šimićevog članstvo u HSP-u iz samo njemu poznatih razloga te jednako tako nemušto pojasnio nazočnima njegov "odlazak" iz redova HDZ-a. Potom je novinar decidirano kazao Brečiću da iz njegovih transparentnih izvora stoji da kandidat za gradonačelnika Šimić u karijeri nije struci niti javnosti predočio niti jedan od tri projekta s kojima se hvali u predizbornoj kampanji, te je za sve nazočne u prepunoj dvorani treće novinarevo pitanje izazvalo najprije sablazan kod moderatora sučeljavanja,ostalih kandidata i svih okupljenih koji su ostali šokirani.

Novinar je pri tom SDP-ovca Brečića kategorički upitao je li on prvi ili drugi Šimićev zamjenik, na što je Brečić odgovorio da je on drugi zamjenik iza Nikole Lončara, na što je novinar jasno i glasno potom izbiflao Lončareve osobne podatke kao i tvrdnju da je isti tijekom oružane srbočetničke pobune protiv RH bio njen aktivni učesnik u činu majora.

Nakon podužeg šoka, konsternacije kod SDP-ovca Bračića te vidnog komešanja kako ostalih kandidata i publike koji očito nisu baratali takvim informacijama, sam Nikola Lončar od moderatora je zatražio riječ i u punoj tišini vidno uzbuđen potvrdio je sve novinareve navode, na što ga je galerija prozivala posprdno "naprijed branitelju i domoljube".

Lončar se nakon prizanja da je bio uniformiran u RSK u svome pledoajeu također kratko osvrnuo na aboliciju i naglasio kako kao takav ima sva prava u Hrvatskoj kao ostali građani.

Nakon što nije dobio niti od SDP-ovca Bračića i aboliranog "krajišnika" u činu majora Lončara odgovor na postavljeno pitanje "kako će Lončar u svome možebitnom mandatu skrbiti o ratnim stradalnicima", isti je poklopio notes i napustio sučeljavanje.

Iz neslužbenih ali dobro informiranih izvora doznali smo kako je cijela predizborna strategija tzv. nezavisne liste za gradonačelnika Knina Darija Šimića koju podupire SDP i "samostalni" Nikola Lončar iz SDSS-a,u stvari priprema terena za mnoge šokantniju činjenicu po kojoj bi bivši "krajišnik" Lončar nakon nekih "nužnih" kadrovskih odstupanja s dužnosti legalno preuzeo mjesto gradonačelnika Knina.

Iako neslužbeno, to se tumači kroz činjenicu da je Dariju Šimiću za svojevrsnu izdaju HSP-a, zatim HDZ-a te konstataciju da je isti uposlenik Razvojne agencije šibensko-kninske županije, već unaprijed ako pobijedi osigurano mjesto u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje vodi ministar Branko Grčić, te bi tako slijedom zakonske norme o odlasku na višu dužnost, njegovo možebitno mjesto gradonačelnika Grada Knina, automatizmom preuzeo abolirani major RSK Nikola Lončar.

Ministarstvo regionalnog razvoja: Nema potrebe za angažmanom novih ljudi

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije su popunjena sva dužnosnička mjesta koja bi po rangu bila na razini ili iznad razine gradonačelnika što govori da nema potrebe za angažmanom novih ljudi, pa tako ni gospodina Darija Šimića, kandidata za gradonačelnika grada Knina, poručili su iz ministarstva.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:06