DRAMA U PARIZU

PIŠE D. KRUŠELJ RIBERY NEĆE U BRAZIL? Michel Platini je posljednja nada očajnim Francuzima

Nitko neće plakati ne bude li se intonirala Marseljeza u Brazilu. U J. Africi Francuzi su se propisno obrukali

Ideju o svjetskom prvenstvu u mamut formatu, sa čak 40 reprezentacija, Michel Platini pustio je u javnost kao nacrt agende u predizbornoj kampanji za šefa Fife (izbori 2015. godine), ali nakon friškog debakla “trikolora” u Kijevu postoji opravdana sumnja da će formulu pokušati progurati u “hitnoj proceduri”, već za Brazil sljedeće godine.

U srži manevra vjerojatno će stajati mala, rafinirana ucjena Uefina gazde: ili će biti po našem ili će Francuska ljetne praznike kratiti isprobavanjem nuklearnog arsenala. Ili će imenovati gospođu Le Pen ministricom useljeništva i rasne ravnopravnosti. Ili najgora od svih kazni - prestat će isporučivati izabrana bordoška vina i pljesnjive sireve guzonjama iz Fifinih komisija.

Napredni nogometni svijet trenutačno ne vidi drugi način da se Francusku lansira na globalnu smotru, niti alternativni put da Platini zbaci s prijestolja vječnog Seppa Blattera (77) koji baš iz Brazila kreće po peti predsjednički mandat. Jer nedostaju mu baš te četiri godine da “zaokruži projekt”...

“Alert rouge” panično vrišti “L’Equipe” nakon glatkog poraza francuske reprezentacije protiv Ukrajine u prvoj rundi doigravanja. Znak za opću uzbunu nije, međutim, zazvonio samo na Elizejskim poljanama nego se čuje i diljem nogometnog svijeta, koji još pamti kako su Francuzi stigli na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Prošvercali su se na dlanu Thierryja Henryja, poslije njegove igre rukom u kaznenom prostoru Pierluigi Collina inzistirao je na dopuni pravila. “Igra rukom u kaznenom prostoru spada u domenu slobodnog sudačkog uvjerenja samo kada je prekršaj počinio obrambeni igrač...”

Eventualni izostanak Francuza sa SP-a, njihov prvi krupni promašaj još od 1994. godine i američkog World cupa, definitivno bi osiromašio ponudu u Brazilu. Mogli bismo, na primjer, ostati uskraćeni za partije budućeg osvajača Zlatne lopte jer Franck Ribery u utrci za najvrjedniji individualni trofej puše za vrat Messiju i Ronaldu. Ako već kod kuće moraju ostati Ibrahimović i Bale, nepravedno bi bilo eliminirati i Riberyja.

Ali kada bolje razmislite... Ribery je prvi i posljednji argument u korist “marseljeze” na SP-u. Sve drugo je već duži niz godina zabavna povijest beščašća. Jednom kada su se domogli Južne Afrike “trikolori” su se pobrinuli da na njezinom tlu zgaze sve ideale viteštva, profesionalizma i patriotizma. Podijelili su se u klanove, svađali se međusobno i s novinarima, rezultatski se obrukali i ubrzo po povratku dočekali knjigu izbornika Raymonda Domenecha u kojoj je manje-više sve svoje igrače proglasio društveno autističnim tipovima, neviđenim narcisima ili čak besprizornim kretenima.

Svijet se, čini se, neće raspekmeziti ako se Francuzi već u srijedu okrenu novim izazovima, Euru 2016 i SP-u u Rusiji. Još manje će liti suze nad mogućim slomom Platinijeve predsjedničke kandidature jer njegove reforme - osim što su pravednije distribuirale veliki novac iz Uefine blagajne - malokoga usrećuju.

- Svijet se promijenio, Fifa danas ima 209 članica, pa zašto onda ne bismo 40 zemalja učinili sretnima? - pita se Platini.

“Zašto ne bismo imali SP sa 60 reprezentacija i neke zemlje učinili vrlo, vrlo sretnima?”, odgovaraju na ovakve argumente kroničari u strahu od pretvaranja elitnih završnica u trakavice bez kraja i konca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54