ALARM METEOROLOGA

IZDANO UPOZORENJE: HRVATSKOJ PRIJETE OLUJE I PIJAVICE! Stiže ciklona koja je poharala Njemačku

U Hrvatskoj je crvenom bojom označeno zagrebačko, karlovačko i riječko područje
hvar,050806pijavica na moremfoto tomislav ticic-desk-
 Tomislav Tičić/CROPIX

Hrvatsku će sutra od sredine dana pa prema poslijepodnevu zahvatiti pogoršanje vremena uz pljuskove i grmljavinu, dok se u noći s petka na subotu očekuje veliko olujno nevrijeme praćeno kišom, tučom, snažnim vjetrovima pa čak i pijavicama, najavili su meteorolozi.

Naime, na Meteoalarmu su Hrvatska, kao i Mađarska, Slovenija i Srbija, označene crvenom bojom koja znači izuzetno opasno vrijeme, iznimno intenzivan meteorološki događaj u većini slučajeva opasan po život.

DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG UDARA Temperatura će rasti čak do 40!

U Hrvatskoj je crvenom bojom označeno zagrebačko, karlovačko i riječko područje.

- Vlažni nestabilni zrak dolazi nam sa zapada. Sredinom dana prvo će zahvatiti sjeverni Jadran i Gorski kotar, a poslijepodne i navečer područje Karlovca, Siska i Varaždina, dok će se u noći s petka na subotu proširiti na cijelu unutrašnjost. Ponegdje je moguće izraženije kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme popraćeno tučom, a vjerojatnost je izraženija u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Na području sjevernog Jadrana šanse za pojavu pijavica veće su od 60 posto, ali to nije ništa neobično - kazao nam je dežurni prognostičar DHMZ-a.

Meteorolozi posebno na opasnost upozoravaju kampere.

Veliki ciklonalni poremećaj koji dolazi u Hrvatsku jučer je poharao Njemačku.

Grmljavinsko nevrijeme osobito je pogodilo istočne i južne dijelove Njemačke, čupalo drveće i zaustavilo željeznički promet. U prekidu je bio sav promet u i iz Frankfurta, zatvorena je i brza željeznička linija između Muenchena i Berlina, te između Berlina i Hamburga zbog drveća na tračnicama. Promet je normaliziran u srijedu ujutro što su željno dočekali deseci tisuća blokiranih putnika.

Unatoč jakoj kiši i vjetru, zračna luka u Frankfurtu bila je zatvorena samo pola sata.

Ljudskih žrtava nije bilo, osim nekoliko lakših ozljeda, ali je stradalo 250 svinja na farmi u Feldkirchenu u Bavarskoj pošto je udar munje izazvao požar na farmi. Oštećeni su brojni automobili, a vatrogasci u Berlinu imali su čak 180 intervencija u jednoj večeri.

Nevrijeme se prelilo i preko granice i zahvatilo je i pokrajinu Gornju Austriju, gdje je također zabilježena materijalna šteta. U obje zemlje nevremenu su prethodile ekstremne vrućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:11