SUKOB S MEĐUNARODNOM ZAJEDNICOM

CIJELI SVIJET IGNORIRA RASPRAVU U UN-u KOJU JE ZAKAZAO JEREMIĆ Nikolić će biti jedini prisutan šef države

Tomislav Nikolić bit će vjerojatno jedini predsjednik države među govornicima na tematskoj debati Opće skupštine UN-a o radu međunarodnih kaznenih sudova za ratne zločine na kojoj će, po očekivanjima, sudjelovati predstavnici pedesetak država članica, najavili su u utorak srbijanski mediji.

Raspravu je zakazao predsjedajući OS-a Vuk Jeremić nakon prošlogodišnje odluke Žalbenog vijeća Haaškog suda da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svih optužbi za zločine u operaciji Oluji, ali među sudionicima rasprave neće biti predstavnika Haaškog tribunala.

Debatu o "Ulozi međunarodnog kaznenog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja" u 10 sati ujutro po newyorškom vremenu otvorit će Jeremić, a potom će se govoriti glavni tajnik UN Ban Ki-moon. Skup je, kako su naveli beogradski mediji, otvoren i za pravnike, povjesničare i predstavnike udruga žrtava. Nakon jutarnje plenarne sjednice, u popodnevnom dijelu po mjesnom vremenu predviđena su dva tematska panela, a zatim i Jeremićeve završne riječi.

Nikolić će, kako se najavljuje, vjerojatno biti jedini predsjednik države na debati u UN-u, dok su SAD i druge zapadne zemlje odlučile na skup uputiti diplomate nižeg ranga, budući se od samog zakazivanja protive ovoj raspravi.

Nikolićev savjetnik Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, izjavio je da će srbijanski predsjednik izložiti "ozbiljnu analizu na 42 stranice" kojom će "dokazati da proces koji je prethodio formiranju i samo formiranje Haaškog tribunala nisu sukladni s pravom".

Hrvatsku će na javnoj raspravi u OS UN predstavljati samo hrvatski RH pri UN-u Ranko Vilović. Pretpostavlja se da na samoj raspravi Vilović neće ulaziti ni u kakve političke ocjene rada Haškog suda nego da će govoriti o tehničkim pitanjima. Pritom se misli na iznošenje činjenica tipa da Hrvatska ima ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom kao i podataka koliko je optuženih za ratne zločine hrvatsko pravosuđe procesuiralo.

Dolazak na skup je, među ostalima, odbio i predsjednik Haškog tribunala, Theodor Meron i potvrdio da su i drugi međunarodni sudovi za ratne zločine odbili poziv na raspravu o njihovu radu.

"Kao što svi znate, gospodin Jeremić je taj skup sazvao kao reakciju na određene presude i to predstavlja fundamentalno pitanje poštovanja suda i vladavine prava", izjavio je Meron u četvrtak.

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić te još nekoliko predstavnika udruga koje okupljaju hrvatske i bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih otputovat će u New York na raspravu o Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u UN-u, no nisu dobili dopuštenje govoriti tijekom rasprave.

"Redoviti poziv nismo ni dobili. Morali smo se nametnuti. Jeremić nam je dopustio ulazak u zgradu UN-a, no nije nam dao niti minutu govoriti", kazala je u ponedjeljak za Hinu Munira Subašić. Pojasnila je kako zbog toga još razmišljaju hoće li sve promatrati s galerije ili će organizirati prosvjed ispred zgrade UN-a dok bude trajala rasprava.

Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji predsjeda Općom skupštinom UN-a od lipnja prošle godine, iskoristio je svoje pravo sazivanja tematske sjednice i zakazao je raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i procesu pomirenja, nezadovoljan oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu.

Kritičari smatraju da Jeremić želi iskoristiti tu konferenciju kako bi okrivio UN-ov tribunal da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića koji je umro u zatvoru u Den Haagu 2006. godine.

Jeremić je također suočen s reakcijom vlada i međunarodnih pravnika koji "smatraju da zloupotrebljava svoj položaj za svoje uske nacionalne interese", objavio je nedavno američki časopis Foreign Policy.

Stoga je i nekoliko međunarodnih pravnih stručnjaka, među kojima predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Song Sang-Hyun, koji su prvotno potvrdili svoj dolazak na tu konferenciju, ipak odustalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:11