NJEMAČKA

Dogovor Merkel i partnera o migrantima

German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint press conference with the Tunisian prime minister following a meeting at the Chancellery in Berlin on November 5, 2015. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
 ODD ANDERSEN/AFP / AFP

BERLIN - Čelnici vladajućih koalicijskih stranaka Njemačke koja se muči s najvećim priljevom migranata zadnjih desetljeća postigli su u četvrtak sporazum o tome kako ubrzati azilantski proces za one koji imaju malo izgleda da im se dopusti da ostanu u zemlji, javljaju agencije.

Sporazum je uslijedio nakon tjedana unutarnjih sukoba i dok službeni podaci pokazuju da je broj dolazaka migranata u Njemačku ove godine skoro već dostigao 800.000 krajem listopada, što je ukupna brojka koju je vlada očekivala za cijelu 2015., javlja Reuters

Kriza je otvorila pukotine u koaliciji njemačke kancelarke Angele Merkel. Kršćansko socijalna unija, bavarska sestrinska stranka konzervativaca Angele Merkel (CDU), zahtijeva oštrije djelovanje dok su socijaldemokrati (SPD) skloniji blažem stavu.

Nakon što nisu uspjeli do kraja pomiriti razlike u nedjelju Merkel je rekla da su se ona i čelnici CSU-a i SPD-a sada suglasili da će se uspostaviti posebni centri za migrante koji nemaju uvjerljivo pravo na azil.

"Napravili smo dobar i važan korak naprijed", zadovoljno je rekla novinarima kancelarka Merkel uz koju su bili bavarski konzervativac Horst Seehofer i vicekancelar socijaldemokrat Sigmar Gabriel (SPD) nakon više tjedana neslaganja o toj temi, navodi AFP.

Nakon neuspješnog susreta u nedjelju, troje čelnika je nadišlo neslaganja o načinu bržeg vraćanja migranata koji imaju najmanje mogućnosti dobiti azil, što je bio zadani cilj njemačke vlade od ljeta.

Dogovorene mjere uključuju planove za "tri do pet centara za registriranje" u zemlji, za novopristigle iz zemalja koje se smatraju sigurnima i koji imaju slabe perspektive ostanka u Njemačkoj, za one kojima je zabranjen ponovni ulazak u Njemačku, one koji ponovno traže azil i ljude koji ne surađuju, rekla je Merkel..

Migranti u ovim centrima će biti podvrgnuti ubrzanom azilantskom procesu koji obično završava deportacijom u njihove zemlje. Oni će imati pravo na socijalnu pomoć ako ne budu napuštali okrug u kojem su registrirani.

Stranački čelnici su se isto tako dogovorili onemogućiti na dvije godine ljudima koji nemaju službeni status izbjeglice da dovedu svoje obitelji u Njemačku.

S tim migrantima će se postupatio po ubrzanim procedurama, tjedan dana će se odlučivati o njihovoj sudbini, dva tjedna će se razmatrati žalbe i migranti će morati ostati u blizini tijekom razmatranja njihovog predmeta, ali neće biti zatvoreni u centru, objasnili su čelnici.

Taj prijedlog, koji bi ubrzo trebao biti realiziran, predstavlja kompromis između "tranzite zone" na granicama koje su tražili konzervativci i "centara za prvi prihvat" za koje se zalaže SPD, koji bi bili posvuda u zemlji.

Koalicija suočena s golemim priljevom migranata se muči uvjeriti skeptičnu javnost da vlada migrantskom krizom.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da u Njemačku ušlo 181.000 migranata samo u listopadu što je mjesečni rekord.

Bavarska podnosi glavninu dolazaka migranata i njezin vladajući CSU izvršio je pritisak na saveznu vladu da ograniči plimu ljudi koji bježe od rata ili siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:25