SDP ZAKASNIO S FINANCIJSKIM IZVJEŠĆEM

'OBUSTAVA SREDSTAVA SDP-U U RUKAMA JE DRŽAVNOG UREDA ZA REVIZIJU' DIP o prekoračenju roka obavijestio DORH

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas kako po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ne proizlazi ovlast DIP-a da saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav podnese prijedlog za donošenje odluke o obustavi na tri mjeseca isplate proračunskih sredstava strankama koje kasne s financijskim izvješćem, već je to u nadležnosti Državnog ureda za reviziju.

Glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec rekla je Hini da Državni ured za reviziju utvrđuje tko je od obveznika u zakonskom roku podnio godišnji financijski izvještaj, a tko nije te o tome obavještava saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i DORH, kao i predstavnička tijela lokalnih jedinica, koja dalje donose odluke sukladno zakonu. Napomenula je kako je danas još rano reći tko sve nije u roku obavio svoju zakonsku obvezu, jer je zakonski rok istekao u petak, 1. ožujka, a neki su možda podatke poslali poštom.

DIP u svom priopćenju podsjeća da su političke stranke, u skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, dužne godišnji financijski izvještaj (za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca) dostaviti Državnom uredu za reviziju u roku od 60 dana od dana isteka izvještajnog razdoblja, dakle godišnji financijski izvještaj za 2012. političke stranke su bile dužne dostaviti do 1. ožujka 2013. do 24 sata.

Također, političke stranke su dužne godišnji financijski izvještaj objaviti na svojim web-stranicama, najkasnije do 1. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu.

Navodeći kako je utvrdio da je Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) godišnji financijski izvještaj za 2012. objavila 3. ožujka 2013. na svojoj web-stranici www.sdp.hr ., DIP ističe kako je o utvrđenom prekoračenju roka sukladno Zakonu obavijestio Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

"Iz navedenih zakonskih odredbi ne proizlazi ovlast Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske za podnošenje prijedloga Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora za donošenje odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca i odluke o gubitku prava na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca, već je to u nadležnosti Državnog ureda za reviziju", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe neovisno o prekršajnoj odgovornosti, obustavlja se isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, političkoj stranci, nezavisnom zastupniku, zastupniku nacionalnih manjina i nezavisnom članu predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koji ne dostave Državnom uredu za reviziju godišnji financijski izvještaj s propisanim prilozima i u propisanom roku. Državni ured za reviziju i Državno izborno povjerenstvo dužni su o utvrđenim povredama ovoga Zakona obavijestiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Kazna za stranke se kreće od 50.000 do 500.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:25