IZVRŠITELJ NARUDŽBI

Stvarni život Milijana Brkića: Tko je nova Karamarkova zvijezda, špijun iz Ljubuškog koji otvara sastanke s ‘Hvaljen Isus i Marija’

 CROPIX

Hvaljen Isus i Marija!’, rekao je i počeo svoj 20-minutni govor. Direktori iz Hrvatske udruge poslodavaca prilično su se iznenadili načinom na koji je u središnjici HDZ-a otvoren službeni sastanak.

Milijan Brkić, rodom iz Ljubuškog, čudi se zašto bi se netko tome čudio. On tako pozdravlja!

Drugi čovjek

Još otkako ga je potkraj svibnja, njegov mentor i zaštitnik Tomislav Karamarko postavio za glavnog tajnika, u hijerarhiji HDZ-a Brkić je neupitni drugi čovjek i operativni izvršitelj šefovih naredbi. Definitivnu promociju doživio je prekjučer, kada je - nakon što je smijenjen Ante Zvonimir Golem - imenovan šefom rasklimanog, ali politički strašno bitnog zagrebačkog HDZ-a.

Iako u HDZ-u prevladava stav kako je nekadašnji karijerni specijalac i špijun tek privremeni upravitelj, dok se Karamarko ne odluči kome će definitivno predati vodstvo HDZ-a Grada Zagreba do lokalnih izbora u svibnju 2013., politička karijera Milijana Brkića, u strelovitom je usponu. Prije samo godinu dana neuspješno je pokušavao prisiliti Dragana Paravinju da prizna kako je ubio Antoniju Bilić, i usput je skupa s Karamarkom trpio kritike javnosti jer su s par vrlo klimavih dokaza odlučili u zatvor strpati 90-godišnjeg Josipa Boljkovca.

Onda je Tomislav Karamarko odlučio postati predsjednik HDZ-a. Znao je da će Milanovićeva koalicija hametice potući Jadranku Kosor, i da će zatim stranka tražiti novog lidera, kudikamo desnijeg nego su to bili Sanader i Kosor. Zbog toga je Karamarko pristupio HDZ-u, a kao glavni uvjet za učlanjenje tražio je da njegov odani pratitelj Brkić, zbog hercegovačkog podrijetla, dobije jedno od vodećih mjesta na stranačkoj listi za dijasporu.

Potom se sve odvijalo prema planu: 4. prosinca obojica su postali zastupnici, i ubrzo se otvoreno suprotstavili J. Kosor. Čim je postao šef HDZ-a, Karamarko je Brkića postavio za glavnog tajnika, a to je funkcija koja omogućuje vrlo širok raspon aktivnosti. Dovoljno je prisjetiti se kako je u 90-ima glavni tajnik HDZ-a bio Ivić Pašalić. I tako je Brkić u subotu, 8. rujna kooptiran na mjesto šefa stranke u Zagrebu, na užas znatnog dijela HDZ-a koji se ne može pomiriti s Karamarkom kao novim liderom HDZ-a.

Milijan Brkić se rodio 1970. u Ljubuškom, a kada je imao osam godina, s obitelji se doselio u Dubec, naselje na zagrebačkoj periferiji. U jednom od rijetkih javnih nastupa, ispričao je kako mu se život u Zagrebu nije sviđao i da se želio vratiti u Hercegovinu.

Kasnije je počeo studirati kriminalistiku, a onda se 1991. priključio specijalcima. Od 1991. do 2001., kada je smijenjen s mjesta zapovjednika, nalazio se u specijalnoj policijskoj postrojbi Alfe. Negdje sredinom devedesetih upoznao je Karamarka, i od tada su izuzetno bliski.

Odbio uhititi Norca

Brkić je postao poznat kada je 2001. kao zapovjednik Alfi odbio izvršiti nalog i sudjelovati u uhićenju Mirka Norca, svog bliskog prijatelja, optuženog u “slučaju Gospić” i “Medački džep”. Zapravo je Brkić išao na ruku vojno-paraobavještajnoj ekipi koja je pokušavala izvršiti državni udar i eliminirati Stipu Mesića i Vladu Ivice Račana. Naposljetku je, nakon Norčeve “dobrovoljne predaje” upravo Brkić, kao zapovjednik specijalne policije, svog prijatelja doveo u riječki pritvor.

Račanova vlada ga se nije usudila nečasno otpustiti nego je tek degradiran na niži položaj, pa je 2003. iskoristio priliku i otišao u mirovinu kao 33-godišnjak. Ali ubrzo je na vlast došao HDZ, a tu se pojavio njegov prijatelj Karamarko koji ga je 2005. doveo u Središnju obavještajnu agenciju (SOA). Brkić je brzo avansirao i postao je šef zagrebačkog centra SOA-e.

Prijatelj Bandić

Kada je Sanader doveo Karamarka za ministra unutarnjih poslova, već u prosincu Karamarko je Brkića postavio za zamjenika tadašnjeg ravnatelja Vladimira Fabera.

Milijan Brkić je razvio niz savezništava, a jedno od glavnih je sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim poslovnim partnerima i suradnicima Zdenkom Antunovićem i Brankom Spajićem.

Sintagma prijateljstvo, zapravo označava poslovne odnose. Milijan Brkić nikad nije osporio informaciju koju je prošle jeseni objavio Globus, prema kojoj je Bandić omogućio kupnju lokala u gradskim prostorima koji su vođeni na ime Brkićeve supruge. Navodno je i poduzeće Brkićeve supruge vrlo uspješno mijenjalo zemljišta s Gradom Zagrebom.

Poslovni odnosi

Zauzvrat je Karamarkov HDZ pazio da ne napada Bandića. Onda se dogodio eksces kada je, sredinom srpnja zagrebački HDZ na čelu s Golemom održao tiskovnu na kojoj je prozvao gradsku izvršnu vlast zbog nepravomoćne izgubljene presude Gradske plinare vrijedne 41 milijun kuna, Brkić je nazvao sjedište zagrebačkog HDZ-a. Bila je to pogreška koja je Golema definitivno koštala političke karijere. Golemov pad doveo je do Brkićevog uspona. Makar u HDZ-u razmišljaju da zagrebačku organizaciju za par mjeseci preuzme Danira Nakić ili Siniša Širac, svi u HDZ-u sada strahuju od Milijana Brkića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:03