IPAK ĆE BITI SKUPLJI

VLADA: REFERENDUM O BRAKU KOŠTAT ĆE NAS 48 MILIJUNA KUNA Premijer Milanović: 'Odlično!'

 Goran Mehkek/Cropix

Referendum o braku hrvatske će porezne obveznike stajati 48 milijuna kuna. Toliko je, naime, Vlada na današnjoj sjednici izdvojila za potrebe provedbe referenduma, na kojem će se hrvatski građani izjašnjavati treba li u Ustav ući definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Kako novac za provedbu referenduma, kojeg je tražila udruga U ime obitelji, nije osiguran rebalansom ovogodišnjeg proračuna, Vlada je njegove troškove odlučila podmiriti iz proračunskih zaliha. Ranije procjene govorile su da bi referendum mogao koštati između 40 i 47 milijuna kuna, pa iznos koji je danas za njega izdvojen znači da će on ipak biti skuplji.

„Odlično! Tko je za?“, kazao je premijer Zoran Milanović nakon što je zamjenik ministra financija Boris Lalovac ministrima objasnio kako će se potrošiti 48 milijuna kuna iz proračunskih pričuva.

Iz proračuna će Hrvatska isplatiti i pomoć sirijskim izbjeglicama i Filipincima koje je pogodio razoran tajfun. U prvom slučaju, radi se o 30.000 eura, s koliko će hrvatska Vlada pomoći bugarskoj u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

U drugom slučaju, riječ je o 380.000 kuna, koji će se preko Crvenoga križa usmjeriti stradalima od tajfuna na Filipinima. U oba slučaja novac će se isplatiti s proračunskih pozicija igara na sreću.

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju pripadnika Hrvatske vojske u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda u sljedećoj godini. Sukladno toj odluci, u operacije UN-a u Libanonu (UNIFIL) u 2014. može se uputiti do pet pripadnika hrvatskih oružanih snaga, u operaciju UN-a u Liberiji (UNMIL) do dva pripadnika, u operaciju u Južnom Sudanu (UNMISS) do pet pripadnika, a u operaciju UNMOGIP-a u Indiji i Pakistanu do 10 pripadnika. Tu je i osam pripadnika hrvatskih OS koji mogu ići u UN-ovu operaciju MINURSO u Zapadnoj Sahari, kao i do dva pripadnika koji mogu ići u operaciju UNFICYP-a na Cipru.

Novosti ima i kod branitelja. Predloženim izmjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja, te o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, koje je Vlada danas usvojila, od sljedeće se godine ukida opskrbnina, koju prima oko 6.000 branitelja. Umjesto nje, branitelji će primati zajamčenu minimalnu naknadu, koja će objediniti četiri dosadašnje socijalne naknade, među kojima je i opskrbnina.

Riječ je o mjeri koja se provodi u okviru reforme sustava socijalne skrbi. Opskrbnina je dosad iznosila oko 1.100 kuna, dok će minimalna naknada iznositi 800 kuna, a ostatak novca će plaćati Ministarstvo branitelja kroz jednokratnu naknadu. Branitelji će dobiti i Veteranske centre. Time se, kazao je ministar branitelja Predrag Fred Matić, ispunjava i posljednje obećanje iz Plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:27