IZBORI TEK U OŽUJKU

UMJESTO JEDNOG, 5 GRADONAČELNIKA Smijenili Dragana Đilasa i sada ne znaju koga bi za gradonačelnika Beograda

Istodobno traju rasprave treba li se s lokalnim izborima u Beoogradu održati i parlamentarne izbore

Umjesto smijenjenog gradonačelnika Dragana Đilasa, Beograd bi ovih dana trebao dobiti petočlanu privremenu upravu, koja će upravljati gradom dok se ne raspišu novi izbori. Očekujem izbore u drugoj polovici ožujka, izjavio je sinoć Slobodan Antić, ministar prometa i član predsjedništva vodeće Srpske napredne stranke. Na sjednici Vlade Srbije trebao bi biti dogovoren sastav privremenog vijeća koje će upravljati glavnim gradom, s četiri člana i predsjednikom. Od trenutka kad se izabere to tijelo, predsjednik skupštine mora raspisati izbore za Beograd najkasnije u roku od dva mjeseca.

Nakon što je Đilas srušen, ispostavilo se da vladajući SNS nema svog kandidata za gradonačelnika, niti kandidata koji bi na izborima u Beogradu mogao potući popularnog Đilasa, gradonačelnika u dva mandata i predsjednika Demokratske stranke. Đilasa bi lako pobijedio Aleksandar Vučić, ali se prvi potpredsjednik Vlade neće kandidirati za običnog gradonačelnika.

Istodobno traju rasprave treba li se s lokalnim izborima u Beoogradu održati i parlamentarne izbore. To bi odgovaralo Vučiću i SNS-u, tvrde analitičari, jer su na vrhuncu popularnosti pa bi dobili više glasova nego u svibnju 2012., a čvršća vlast im je potrebna ukoliko žele provesti najavljene teške reforme. Pozitivne posljedice mogle bi se vidjeti na kraju četvorogodišnjeg razdoblja pa bi ih birači mogli nagraditi za hrabrost, no ako bez novih izbora krenu u to, iduće izbore sigurno gube, tumače analitičari. Na pitanje hoće li istovremeno biti raspisani parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu, Antić je rekao da nije u stanju procijeniti, no da se nada da neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 09:23