PROŠAO BEZ KAZNE

ZDRAVKO MAMIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI Sudac: 'Njegove izjave nisu bile govor mržnje. Pa nije on Dalaj Lama!'

Šef Dinama u radijskoj je emisiji Soundset Plavog izvrijeđao ministra obrazovanja i sporta Jovanovića
 CROPIX

ZAGREB - Osebujna izjava kojom je u radijskoj emisiji Soundset plavog u ožujku ove godine Zdravko Mamić opisao ministra Željka Jovanovića, za suca Općinskog kazenog suda u Zagrebu Rafaela Krešića nije nikako poticanje mase na mržnju već je riječ o neprihvatljivoj uvredi koja proizlazi iz osobnog animoziteta njih dvojice pa je zbog toga izvršni predsjednik Dinama nepravomoćno oslobođen krivnje! Tim pravorijekom dana je packa tužiteljstvu koje se povelo osudom javnosti rekavši kako je „čitav niz državnih dužnosnika okvalifiricalo Mamićevu izjavu prije samog tužitelja pojasnivši kako nije dovoljno samo priopćiti svoje mišljenje da bi se stvorila obilježja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju“.

ZDRAVKO MAMIĆ 'Jovanović je najveći hrvatomrzac poslije Khuena!'

-Zakon točno definira koja su obilježja kaznenog djela iz članka 325.stavka 1. i da počinitelj mora pozvati, ohrabriti i učvrstiti odluku ljudi da izražavaju mržnju jer mržnja je definirana kako bolesno neprijateljstvo. Sadržaj izjave nije bezazlen. Uvreda je brutalna, neprihvatljiva i ima kapacitet da pogodi adresata. Ali tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema ministru Jovanoviću i to samo zato jer je to rekao Mamić? Mamić nije osoba baš od tolikog uzora. Pa on nije Dalaj Lama da ga se slijepo slijedi! - rekao je obrazlažući presudu sudac Krešić naglasivši kako, unatoč oslobađajućoj presudi, „Mamićevi stavovi nikako nisu prihvatljivi ali on tom izjavom nije poticao niti sugerirao ljudima da misle kao on i da se mrzi određena nacionalna skupina“.

Sudac Krešić se obratio s posebnom notom i tužiteljstvu naglasivši kako se kod kvalificiranja djela mora biti vrlo oprezan.

-Ovo nije klasična situacija kada se viče 'Ubij, ubij Srbina' već je u pitanju osobni animozitet koji je Mamić argumentirao subjektivno ne bi li se suprotstavio neprihvatljivoj ranijoj komunikaciji s ministrom Jovanovićem. Što bi se dogodilo da je optužba bila definirana malo manje senzacionalistički u vidu privatne tužbe za klevetu, za povredu časti i ugleda...? I sam ministar Jovanović se smatra uvrijeđen i oklevetan jer je na njega ciljano na nizak i jeftin način, a ovo kazneno djelo o tome nema ni govora - zaključio je sudac Krešić dodavši kako su troškovi suđenja spali na teret proračunskih sredstava.

Prije same presude i završnih riječi, svjedočio je i sam ministar Željko Jovanović rekavši kako je Zdravko Mamić govorom mržnje izravno stvarao okruženje koje je neprijateljsko ne samo za njega nego i za njegovu obitelj, za roditelje koji su sve to teško podnijeli ali i za pripadnike srpske i drugih manjina.

VIDEO: 'JOVANOVIĆ MRZI SVE HRVATSKO! SRBIN NE MOŽE VODITI NAJVAŽNIJI RESOR U HRVATSKOJ' Mamić napao Jovanovića

-Dva dana za redom, i navečer i ujutro, u dvije emisije Mamić je svjesno i namjerno nezapamćenim govorom mržnje napao, uvrijedio i diskriminirao me samo zato jer sam pripadnik manjine. Ja sam rođeni Riječanin, branitelj, član Vlade RH koja je uvela ovu zemlju u EU... Život je najvrijednije dobro, a kvalitete života bez slobode nema. Ovo nije samo subjektivan osjećaj. Imao sam više neugodnih situacija sa pojedincima a zbog čega mi je u više navrata nuđena i policijska zaštita koju sam odbio - posvjedočio je ministar Jovanović priznavši kako je on „tip političara koji slikovito i metaforički upućuje na stanje u državi poput usporedbe HNS-a sa Orwellovom životinjskom farmom u kojoj su neki jednakiji od drugih i sa močvarom koju treba isušiti jer da se malarija ne može eliminirati ubijanjem samo dva komarca“.

Na upit Mamićeve odvjetnice Jadranke Sloković da li je za njezinog klijenta izjavio da je „bahat, licemjer i kukavica“, Jovanović je bez ustručavanja priznao da je, prisjetivši se pritom kako je u prosincu prije dvije godine Mamić gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' za njega rekao da je „crkveni kmer i elementarna nepogoda koja će uništiti sve što je hrvatsko“.

-Mamić me napada od kad sam preuzeo mandat ministra. Poziva se na dezinformacije, saziva presice da me kleveće i vrijeđa, broji mi krvna zrnca, a ja sam uglavnom šutio. Tek na upit novinara na pojedine Mamićeve izjave, davao sam komentare. Moja izjava o močvari koju treba isušiti je upućena svim čelnicima jer vrijeme je da iz sporta izađu svi oni koji su doveli korupciju u suđenja. Hrvatski nogometaši su postali roblje svojih mentora. I Mamić svakako ima s punim pravom imati negativno mišljenje o meni, o mojem radu...i vrijeđati me, ali nikako me nema pravo diskriminirati zato jer sam Srbin! Ono što je on izrekao u radijskoj emisiji je govor mržnje u cijelom svijetu! Univerzalno je zlo i diskriminira pravo jedne manjine - ustvrdio je ministar Jovanović naglasivši kako njegov način komunikacije, za razliku od Mamićevog, nije diskriminatoran.

Na Jovanovićev iskaz primjedbu je imala Mamićeva odvjetnica istaknuvši kako Mamić nije generalno prozvao Srbe ni srpsku manjinu nego je to bila subjektivna impresija i „erupcija dugo taloženih emicija“ nakon što ga je, među lavinom međusobnih komentara, ministar nazvao „radonačelnikom svih negativnosti u hrvatskom sportu“.

-Izražavanje mržnje je opasno kazneno djelo i za posljedicu može imati uvođenje delikta mišljenja. Treba se (o)cijeniti prava namjera koja u ovom slučaju nije na nacionalnoj osnovi - zaključila je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković s kojom se, donijevši oslobađajuću presudu, složio i sam sudac.

Zdravko Mamić nije bio na sudu, a tužitelj šokiran sudskom odlukom najavio je žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:12