ČUVARICA CRNOG FONDA HDZ-A

Ispovijest Sanaderove blagajnice Branke Pavošević: Moja istina o korupciji u HDZ-u

'Da sam otišla iz HDZ-a, bila bih fizički ugrožena. Ne možeš takvo što vidjeti i onda samo tako otići'
 Ranko Šuvar/CROPIX

Tisuću kuna! Toliko za ovaj mjesec! Molim vas, potpišite... - rekla je blagajnica HDZ-a važnom Vladinom dužnosniku. On je uzeo novac, kuvertu stavio u džep i krenuo iz zgrade na Trgu žrtava fašizma prema Banskim dvorima na sastanak s premijerom Ivom Sanaderom . Branka Pavošević upisala je u crni blok, tko zna po koji put u sedam godina vladavine HDZ-a, oznaku: “Isplaćeno”. Sjela je u automobil i otišla u svoju kuću u Kloštar Ivanić, 30-ak kilometara istočno od Zagreba.

Dužnosnici HDZ -a, bez grižnje savjesti, obavljali su svaki svoj dio zadatka u dosad najraširenijoj korupcijskoj hobotnici stvorenoj u Hrvatskoj. Onda je došao kraj. Samo nekoliko mjeseci nakon što je Jadranka Kosor preuzela Vladu od Ive Sanadera, policija im je zakucala na vrata.

Kazna za kriminal

Branka Pavošević morala je brzo smisliti plan kako se spasiti od kazne koja ih je, kad tad, morala sustići za svu štetu koju su napravili Hrvatskoj. Ukupna šteta od korupcije i zloupotreba u vrijeme mandata Ive Sanadera procjenjuje se na oko dvije milijarde kuna! Blagajnica HDZ-a znala je da, kad počnu istrage, onaj tko u tome sudjeluje ne može proći nekažnjeno.

Uzela je crni blok, pokupila dokumentaciju iz HDZ-a, dobro je zapakirala i - zakopala u vrt obiteljske kuće u Kloštar Ivaniću, nekoliko kilometara dalje od kuće u kojoj živi s mužem i dva sina. Tamo, bila je uvjerena, nitko neće tražiti, a istodobno neće istrunuti ako joj jednom zatreba da se pokuša spasiti.

Prošlog utorka, otprilike dvije i pol godine nakon što je zakopala dokumente koji dokazuju razmjere korumpiranosti najvažnijih dužnosnika HDZ-a, sjedimo na kauču u dnevnom boravku njene kuće u Kloštar Ivaniću.

- Kao djeca obrađivali smo ovaj vrt s roditeljima. Kopanje mi je normalno. Zato sam bez ikakvih problema sama zakopala dokumentaciju koju sam uzela iz HDZ-a - ispričala nam je.

Pristala je s razgovarati za Jutarnji uz uvjet: ne smije i ne želi odgovarati na pitanja vezana uz optužbe protiv nje i suoptuženih u aferi Fimi-Media.

Na optuženičkoj klupi sjedi gotovo cijeli vrh HDZ-a: Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Nevenka Jurak... Optužen je i sam HDZ. Godinama su izvlačili novac iz državnih tvrtki preko Fimi-Medije. Milijuni su završili u crnom fondu HDZ-a. Mladen Barišić, rizničar, sve je priznao i ispričao kako je Sanaderu nosio novac. Ljubav njegova života i suradnica u kriminalnoj operaciji Nevenka Jurak također je priznala i optužila Sanadera. Branka Pavošević nije imala izbora pa je na kraju i ona odlučila progovoriti da se nekako pokuša izvući. Ispričala je tko je sve u HDZ-u dobivao novac iz crnog fonda. Ispričala je tko su sve bili tajni donatori stranke i tko je upravljao novcem.

Branka Pavošević godinama je skupljala uplatnice, isplatnice, radila popise primatelja... Sve je to odnijela iz stranke kada je uklonjena s mjesta šefice računovodstva. U stranci je ostala samo jedna bilježnica s popisom tada najsvježijih dodatnih primanja zaposlenika stranke. Kolegama je rekla da više od toga nema.

Plan za spas

Znala je da za sve što je napravila može proći s manjom kaznom samo pod jednim uvjetom: da optuži druge! - Kada su mi u stranci rekli da prestajem biti šefica računovodstva, počistila sam ured, sve pospremila, predala financije. A ove druge stvari, to nije HDZ-ovo, odnijela sam doma. U HDZ-u, to znam iz iskustva, onog trenutka kada nisi u nečijoj milosti, svi te počnu zaobilaziti. Zato sam sve te dokumente doma stavila u kutiju i lijepo zapakirala, dobro umotala da ne istrune - rekla je.

Dok razgovaramo, povremeno se čini kao da se gubi. Zaboravi što je htjela reći.

- Pod terapijom sam zbog zdravstvenih problema - kaže.

Tijekom razgovora cijelo vrijeme sjedi u fotelji, u svom radno opremljenom dnevnom boravku. Cijela kuća, koja se proteže na dvije etaže, kombinacija je životnog i radnog prostora jer na istoj adresi imaju i građevinsku tvrtku.

Prijetnja zatvorom

Dok su njihovi majstori u dvorištu pripremali kamion za zimu i snijeg, Branka Pavošević nam govori o optužbama zbog kojih bi, ako se dokažu na sudu, mogla biti osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu.

U razgovoru je pokazivala kako je ljutita na Jadranku Kosor koja je pokrenula borbu protiv korupcije. Ljutita je i na Branka Bačića. Jadranka Kosor i Branko Bačić su, naime, kad su shvatili što je blagajnica radila, odlučili izbrisati je iz HDZ-a i obavijestili su je kako bi joj najbolje bilo da sve ispriča USKOK-u. One koji su odgovorni za stvaranje korupcijske hobotnice i koji su zajedno s njom raspolagali ilegalnim novcem izvučenim iz državnih tvrtki - Ivu Sanadera, Barišića, Mačeka - uglavnom opisuje kao - korektne ljude!

Na davanje prvog iskaza UDKOK-u potaknuli su je, kaže, Kosor i Branko Bačić.

- Bačić me je tražio da mu popišem ljude koji su dobivali novac sa strane. Rekla sam mu da ne mogu popisati, nego da mu mogu reći. Međutim, on je rekao da me onda neće moći štititi kod gospođe predsjednice, kako je zvao Jadranku Kosor, i da ću dobiti otkaz. Onda sam mu napisala. Nakon nekog vremena pozvao me u ured i rekao da su me zvali iz USKOK-a i da moram ići. Bilo mi je strašno i bojala sam se. Rekao mi je: “Daj reci za Biancu i Milinovića, druge nemoj spominjati” - priča.

S Brankom Bačićem jučer smo razgovarali i pitali ga jesu li točne te optužbe.

Odgovor Bačića

- Djelomično su točne. Kada sam doznao za to, odmah sam tražio da obustavi sve isplate i da napravi popis, ali nisam joj nikada sugerirao da bilo koga izdvoji. Rekao sam joj da USKOK-u mora govoriti samo istinu. Bila je vrlo uplašena, što je i razumljivo. Kad me pitala što će sad, sugerirao sam joj kako je najbolje da uzme odvjetnika - kaže Branko Bačić.

Branka Pavošević znala je sve. U svoju bilježnicu upisivala je sve ilegalne donacije i ilegalne isplate. Legalne financije prikazivala je u drugoj knjizi. Godinama. Bez grižnje savjesti, kao i drugi njezini kolege iz HDZ-a.

Direktori državnih tvrtki redom, jedan po jedan, iznose stravična svjedočanstva o prijetnjama i ucjenama kojima su bili izloženi ako su bili - neposlušni.

Svi su, kažu, morali davati novac za HDZ. Taj se novac slijevao u kasu blagajnice.

Ona - unatoč stravičnim operacijama izvlačenja novca iz državnih tvrtki - misli da to nije nečasno i ne razumije zašto je uhapšena.

- Nisam razumjela što se događa. Nisam u životu ništa nečasno napravila - kaže.

Nakon devet dana u Remetincu, odlučila je da će sve priznati USKOK-u.

- Nitko nije vrijedan da ja za njega odgovaram. Ja imam djecu i unuke, i nitko mi nije važniji od njih i supruga. Zato sam odvela istražitelje do zakopanih dokumenata. Da to nisam imala, tko zna kako bi se sve razvijalo - kaže.

Branka Pavošević tvrdi da su svi u vrhu stranke znali kako se HDZ financirao. Njezina obrana po tome je slična opravdanjima direktora državnih tvrtki. Oni tvrde da su morali plaćati jer bi “inače bili smijenjeni”. Ona kaže da je “samo ispunjavala odluke donesene na višoj razini”. No, u razgovoru za Jutarnji nije prozvala svoga šefa Ivu Sanadera, nego je odlučila prozvati njegovu blisku suradnicu.

- Naloge mi je prenosila Bianca Matković - kaže.

Šefica kabineta Ive Sanadera na sudu je odgovorila na te optužbe.

‘Ništa nisam znala’

- Nisam bila nikakva spona između Sanadera i Branke Pavošević - rekla je Bianca Matković i dodala: - Znala sam da neki dobivaju novac, ali nisam znala je li to na temelju ugovora ili ne.

Branka Pavošević prozvala je i Božidara Kalmetu. On je jedini blizak Sanaderov suradnik protiv kojeg gotovo svakodnevno na sudu svjedoče direktori javnih tvrtki, a da Državno odvjetništvo još nije pokrenulo istragu protiv njega. Kalmeta je član Predsjedništva HDZ-a i kao najbliži suradnik Tomislava Karamarka osjeća se, kažu naši sugovornici, zaštićeno.

- Mislim da je i Božidar Kalmeta bio upoznat sa svime što su radili njegovi direktori i što je bilo u pozadini - kaže Branka Pavošević.

Branka Pavošević u razgovoru za Jutarnji, kao i u svjedočenju USKOK-u, optužuje i Jadranku Kosor.

- Bilo je jasno, a to blagajnica nije ni krila, da će se pokušati osvetiti Jadranki Kosor s obzirom na to da je ona pokrenula bitku protiv korupcije - kažu sugovornici iz HDZ-a. Branka Pavošević tvrdi da je Jadranka Kosor znala za ilegalno financiranje stranke i da je pola kampanje plaćeno iz crnog fonda.

Nova opravdanja

- Gospođa Kosor bila je upućena u poslovanje HDZ-a - naglasila je Pavošević.

Jadranka Kosor rekla nam je jučer da joj ne pada na pamet komentirati to što govori optužena bivša blagajnica.

U svjedočenju na sudu Jadranka Kosor rekla je da je HDZ u posljednjih deset godina iz proračuna dobio 230 milijuna kuna, i kako nije znala ni za kakvo paralelno financiranje.

Kao i drugi s optuženičke klupe, Branka Pavošević se opravdava time da “nije ona odlučivala”. - Nisam nikog ubila, niti sam o čemu odlučivala - kaže.

U razgovoru s dužnosnicima HDZ-a, međutim, doznajemo da je Pavošević uživala u visokom standardu u kakvom su tadašnji članovi vrha HDZ-a živjeli. - Voljela je skupe bunde, kupovala u najluksuznijim dućanima - kažu u HDZ-u.

Iako je u početku razgovora Branka Pavošević tvrdila kako ona nije činila ništa nečasno, na kraju je ipak indirektno priznala da su kriminalni razmjeri bili izuzetno veliki. I onda je iznijela novo opravdanje: - Da sam otišla u trenutku kad sam vidjela što se s financijama radi u HDZ-u, vjerojatno ne bih prošla bez posljedica. Ne ovakvih. Ne možeš takvo što vidjeti pa otići. Vjerujem da bih bila i fizički ugrožena!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:07