A BAGERI ĆE STATI

UŽIVO Skupština odlučila: Zaustavljaju se radovi na Cvjetnom i gradnja fontana!

Bandića su prozvali da krši zakon i da bez odobrenja Skupštine troši milijune kuna gradskog novca

ZAGREB - Prijedlog obustave radova na Cvjetnom trgu i izgradnji fontana uz NSK dobio je danas potporu zagrebačke Gradske skuštine, sa 26 glasova za i sedam suzdržanih iz HDZ-a, na kojoj su gradski zastupnici prozivali gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon i da bez odobrenja Skupštine troši milijune kuna gradskog novca.

Na tvrdnju predsjednika Skupštine Davora Bernardića da je započetim radovima prekršen zakon, oštro je reagirao Bandić.

"Predsjedniče, lijepo te molim da ne prejudiciraš odluke institucija ove zemlje", poručio je Bernardiću ističući da nitko od nadležnih nije utvrdio kršenje zakona.

Podsjetio je na ugovorne obveze za započete radove te upitao tko će za to snositi odgovornost. "Razvoj grada prioritet je gradonačelnika koji će urediti i Cvjetni plac i fontane", rekao je Bandić poručivši SDP-ovcima da im neće poći za rukom da gradonačelnika uhvate u stupicu. Poručio im je i da svoje jedinstvo i sposobnost najbolje pokazuju time što već dva mjeseca ne mogu donijeti ni odluku da uspinjaču puste u pogon.

Danira Bilić (HDZ) nedopustivim je ocijenila trošenje gradskog novca u recesijsko vrijeme te upozorila na potrebu preispitivanja preuzetih ugovornih obveza.

"Ključno je preispitati koje ugovorne obveze su preuzete i što se ne može mijenjati", navela je te dodala da se u slučaju Cvjetnog i fontana suštinski ponavlja prošlogodišnji problem s vrtićima. "Ponovno se dogodilo da se SDP nakon što je dao podršku gradonačelniku za izgradnju komunalne infrastrukture, naknadno predomišlja", ustvrdila je Bilić.

Odgovorio joj je SDP-ov zastupnik Jurica Meić upitavši kako je moguće da se na razini drżave mogu redefinirati ugovori, npr. vezano uz Pelješki most, a u Zagrebu to postaje neriješiv problem. "Ovdje se radi o samovolji jednog bahatog i bezobraznog gradonačelnika koji je navikao da mu nitko ništa ne može", ustvrdio je Meić.

Sličan stav o Bandićevu ponašanju imao je i nezavisni Josip Kregar navodeći da se gradonačelnik tako ponaša jer zna da ga se ne može smijeniti.

Morana Paliković Gruden (HNS) rekla je kako su protiv uređenja Cvjetnog trga i gradnje fontana kod NSK zbog gospodarske krize, a ne zbog političke situacije i promjene političkih odnosa. "Cvjetni trg je od početka političko pitanje, a gradnja fontana kod NSK to je postala zbog ekonomske krize", rekla je.

Usprotivila se tvrdnjama gradonačelnika da građani očekuju tu gradnju naglasivši kako je upravo suprotno, poručivši kako zna da građani teško žive i da će uređenje Cvjetnog trga i gradnja fontana morati pričekati neka bolja vremena.

Upitala je tko će odgovarati za štetu što građani više ne vjeruju u sustav, u Skupštinu i propise pozivajući i SDP i HDZ da prekinu s dosadašnjim načinom rada.

Na njezinu tvrdnju da HDZ nikada nije radio u korist građana i da je ta politička opcija i dovela zemlju u gospodarsku krizu, reagirala je Božica Šolić (HDZ) rekavši kako nije dobro da to govore predstavnici stranke koja se uvijek šlepa uz nekog drugoga.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević je objasnila da su i uređenje Cvjetnog trga i gradnja fontana kod NSK obveze stvorene prije nego što se to počelo tematizirani na sjednici Gradske skupštine i da su o tome pitali i građane.

"Možda to nije prava tema u vrijeme ekonomske krize, no neke teme koje bi mogle pridonijeti kvaliteti života građana, skidaju se s dnevnog reda Skupštine ili pak prolongiraju", upozorila je Pavičić Vukićević.

"Laž, obmana prevara je ono što servira gradonačelnik i Gradskoj skupštini i građanima", ustvrdio je je Ivan Račan (SDP) navodeći da kredit za uređenje Cvjetnog trga i gradnju fontana nije dignut, kao što tvrdi gradonačelnik, niti su te obveze preuzete od prije.

Račan tvrdi i da se u uređenje plohe Cvjetnog ide samo zato što se instalacije prilikom preuređenja nisu dobro napravile pa se to pokušava popraviti na teret građana.

Podsjetio je i kako u objašnjenju radova stoji da će se Cvjetni trg dovršiti radi vraćanja duga građanima u bolja vremena, pitajući da li su bolja vremena danas kad se proračun puni 15 posto manje, komunalni računi rastu, a upitna je i isplata plaća u Holdingu.

Premda se rijetko javlja za riječ, ovaj put je za govornicu izašao i Miroslav Ćiro Blažević (HDZ) rekavši kako je "pod šokom" zbog jučerašnje utakmice Hrvatska-Španjolska jer je imao dojam da smo mogli proći, ali i da je u konfuziji nakon današnje rasprave u Skupštini.

Pitao sam se da li je Milan Bandić normalan, a nakon što sam se o svemu informirao, shvatio sam da jest, rekao je Blažević i dodao kako nije dobro da program kojeg je Skupština prihvatila sada nije u stanju održati. "Je li mudro da nismo vjerodostojni?", upitao je Blažević ocijenivši kako mladi iz SDP-a, poput Jurice Meića, imaju pozitivnu agresivnost u politici, ali i da Meić "malo pretjeruje". "Trebali bi imati više razumijevanja jedni za druge i biti vjerodostojni, a ne kompromitirati autoritet koji ova kuća zaslužuje", poručio je Ćiro Blažević.

Meić mu je pak odgovorio kako su ga očigledno krivo informirali i da bi o tome više znao kada bi češće bio u Skupštini.

"Gradonačelnik Bandić ne sluša Gradsku skupštinu i to je istina", rekao je Meić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:15