NAJNOVIJE IZVJEŠĆE

EUROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA 'Srbija je prva po broju azilanata u Europi. To se mora zaustaviti!'

 AFP

Građani Srbije i dalje prednjače po broju tražitelja azila u Zapadnoj Europi i nužno je poduzeti niz mjera da se to zaustavi, kaže se u najnovijem izvješću Europske komisije, a prenosi Al Jazeera.

Postotak državljana Srbije koji traže azil je 42 posto od svih azilanata sa Zapadnog Balkana, a slijede Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, navodi se u redovitom izvješću o funkcioniranju bezviznog režima u regiji.

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražili su utočište u Njemačkoj, uprkos gotovo nikakvim šansama da im zahtjev bude odobren, utvrdila je Komisija.

Izvještaj pokazuje da broj azilanata neprestano raste otkako su zemlje Zapadnog Balkana stavljene na "bijelu Schengensku listu" i sugerira niz mjera koje moraju poduzeti zemlje iz regije.

Od država iz kojih dolaze azilanti se traži jačanje međusobne suradnje i granične kontrole kao i da protiv osoba koje radi ostvarivanja profita potiču imigraciju pokrene kazneni progon.

Zemljama Europske unije koje su meta azilanata sugerira se u izvješću da skrate obradu zahtjeva za azil, preispitaju financijske beneficije za azilante i pojačaju suradnju sa državama Zapadnog Balkana kako bi se zaustavio val zlouporaba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35